297
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και του κινέζου ομολόγου της Χε Λιφένγκ στην Καντόνα (Γκουανγκτζόου) στην Κίνα. | REUTERS/Tingshu Wang

ΗΠΑ και Κίνα συμφωνούν σε ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2024, 15:41
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και του κινέζου ομολόγου της Χε Λιφένγκ στην Καντόνα (Γκουανγκτζόου) στην Κίνα.
|REUTERS/Tingshu Wang

ΗΠΑ και Κίνα συμφωνούν σε ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2024, 15:41

Οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν να έχουν «εντατικές επαφές για μια ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, μετά τις συνομιλίες μεταξύ της αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και του κινέζου ομολόγου της Χε Λιφένγκ στην Καντόνα (Γκουανγκτζόου) στην Κίνα.

Οι επερχόμενες επαφές αντιπροσωπεύουν νέα προσπάθεια σταθεροποίησης των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, έπειτα από τη συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τον Νοέμβριο.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συνομίλησαν τηλεφωνικά, σε μία ακόμα προσπάθεια να μειώσουν την ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις, ενώ έχει προγραμματιστεί ταξίδι στην Κίνα και για τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.

Δίκαιοι όροι

«Οι επαφές αυτές θα διευκολύνουν μια συζήτηση για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες (…) και έχω την πρόθεση να επωφεληθώ της ευκαιρίας αυτής για να ταχθώ υπέρ δίκαιων όρων για τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις», αναφέρει η Γέλεν σε ξεχωριστή της ανακοίνωση.

Η επίσκεψη της αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών στην Κίνα, η δεύτερη σε έναν χρόνο, γίνεται καθώς η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο διαφωνούν σε διάφορα θέματα, όπως η πρόσβαση στις τεχνολογίες αιχμής, το μέλλον της Ταϊβάν ή η εφαρμογή TikTok.

Προειδοποιήσεις για τη στήριξη στη Ρωσία

Η Γέλεν προειδοποίησε επίσης τις κινεζικές επιχειρήσεις κατά της παροχής βοήθειας στη Ρωσία και στην αμυντική της βιομηχανία στον πόλεμο στην Ουκρανία και απείλησε με «σοβαρές συνέπειες» όσες το κάνουν, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η Τζάνετ Γέλεν έφτασε στην Κίνα την Πέμπτη για επίσκεψη τεσσάρων ημερών, με πρώτο σταθμό την Καντόνα, στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ σήμερα αναμένεται να μεταβεί στο Πεκίνο.

Χθες, Παρασκευή, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι οι επιδοτήσεις που χορηγεί το Πεκίνο στη βιομηχανία αντιπροσωπεύουν «κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομική ανθεκτικότητα», καθώς δημιουργούν μια «πλεονάζουσα» παραγωγή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...