412
Επείγονται τα υψωμένα χέρια στην αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου – και στο βάθος η καρτερική εκπρόσωπος Τζεν Ψάκι | REUTERS/Carlos Barria

ΗΠΑ και αμβλώσεις: Η Τζεν Ψάκι απάντησε ως γυναίκα

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2021, 20:01
Επείγονται τα υψωμένα χέρια στην αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου – και στο βάθος η καρτερική εκπρόσωπος Τζεν Ψάκι
|REUTERS/Carlos Barria

ΗΠΑ και αμβλώσεις: Η Τζεν Ψάκι απάντησε ως γυναίκα

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2021, 20:01

«Ξέρω ότι δεν χρειάστηκε ποτέ να κάνεις τέτοιες επιλογές. Δεν ήσουν ποτέ έγκυος. Ομως οι γυναίκες, που αντιμετωπίζουν το ζήτημα, βιώνουν μία δύσκολη δοκιμασία». Τα παραπάνω είναι λόγια της εκπροσώπου Τύπου του Τζο Μπάιντεν, της Τζεν Ψάκι, και τα ξεστόμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο απαντώντας σε ερώτηση άνδρα δημοσιογράφου, του Οουεν Τζένσεν, από τη συντηρητική τηλεόραση Ewtn. Είχε προηγηθεί η εκ μέρους του αμφισβήτηση της θέσης του αμερικανού προέδρου σχετικά με το θέμα των αμβλώσεων.

«Εμείς οι γυναίκες έχουμε βαρεθεί να ακούμε μαθήματα ηθικής και θρησκευτικής πίστης από εκείνους που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ τέτοιες δοκιμασίες» συνέχισε η Ψάκι, μία πολιτικός που για τον εαυτό της προβάλλει την εικόνα «της εργαζομένης, μητέρας δύο μικρών παιδιών». Η ιταλική Repubblica έγραψε περί «σκληρότητας» στην απάντηση, η οποία όμως «είναι σημείο των καιρών». Και θύμισε ότι η αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου «έχει γίνει πεδίο μάχης» μεταξύ αντιπάλων ιδεολογιών (δηλαδή μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών) από τον καιρό του Τραμπ, όταν στοχοποιήθηκαν «τα μεγαλύτερα προοδευτικά Μέσα, όπως το  CNN και οι New York Times».

Οι Ιταλοί σημείωσαν ότι και στην εποχή Μπάιντεν η ένταση συνεχίζεται, αφού ο νυν πρόεδρος και συγκριτικά με το δικό του παρελθόν «κρατά πολεμική στάση απέναντι σε όσους δημοσιογράφους θεωρεί εχθρικούς». Δίνουν και παραδείγματα: «Ο πρόεδρος σαρκάζει τον δεξιό ρεπόρτερ του δικτύου FoxNews, ιδίως όταν έρχεται αντιμέτωπος με ερωτήσεις που θεωρεί προκλητικές». Ο συντάκτης της Repubblica προσδιόρισε και τον χρόνο της σκλήρυνσης της προεδρικής στάσης, την τοποθέτησε μέσα στο περασμένο καλοκαίρι, μάλιστα αιτιολόγησε το αποκορύφωμά της με «την καταστροφική εκκένωση της Καμπούλ», με «την αντίσταση που συναντά η εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού» αλλά και με τα μη ικανοποιητικά αποτελέσματα στο οικονομικό πεδίο.

Ο πόλεμος των αμβλώσεων βρίσκεται πίσω από την αποστομωτική (κατά τους Δημοκρατικούς) απάντηση της Ψάκι στον Τζένσεν, την οποία οι Ρεπουμπλικανοί (και οι ακόμη πιο δεξιοί) δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν ωμή λογοκρισία. Αυτό το ζήτημα, οι αμβλώσεις, εξηγεί και την επίθεση του Μπάιντεν στο Ανώτατο Δικαστήριο, όργανο που απέτυχε να μπλοκάρει τη νομοθεσία των Τεξανών βάσει της οποίας οι αμβλώσεις απαγορεύονται σχεδόν σε κάθε περίπτωση.

Μετά το επεισόδιο Ψάκι – Τζένσεν, οι προοδευτικοί πανηγυρίζουν έγραψε η Repubblica. Ωστόσο οι Ρεπουμπλικανοί δεν σπαταλούν την ευκαιρία που τους δόθηκε και υπενθυμίζουν στους Αμερικανούς ότι οι Δημοκρατικοί πρωτοστάτησαν υπέρ της υιοθεσίας τέκνων από τα τρανς και τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...