448
Ο Τζέρι Νάντλερ, πρόεδρος της επιτροπής που προώθησε το ιστορικό νομοσχέδιο | EPA/Susan Walsh / POOL

ΗΠΑ: Ιστορικό πρώτο βήμα για αποζημίωση στους απογόνους των σκλάβων

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2021, 12:09
Ο Τζέρι Νάντλερ, πρόεδρος της επιτροπής που προώθησε το ιστορικό νομοσχέδιο
|EPA/Susan Walsh / POOL

ΗΠΑ: Ιστορικό πρώτο βήμα για αποζημίωση στους απογόνους των σκλάβων

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2021, 12:09

Επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου προώθησε στη Βουλή προς ψήφιση νομοσχέδιο που προβλέπει αποζημίωση για την αποκατάσταση των δεινών της δουλείας στις ΗΠΑ.

Είναι η πρώτη ψηφοφορία του είδους στη χώρα, που εξακολουθεί να ταλανίζεται από τις φυλετικές διακρίσεις.

Το κείμενο υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων με 25 ψήφους έναντι 17, καθώς οι Δημοκρατικοί ψήφισαν όλοι υπέρ και οι Ρεπουμπλικανοί όλοι κατά.

Η Βουλή, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία, αναμένεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο στην ολομέλειά της, σε ημερομηνία που δεν έχει καθορισθεί. Ομως η τύχη του νομοσχεδίου είναι αβέβαιη στη Γερουσία, όπου θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 10 Ρεπουμπλικανούς για να υιοθετηθεί οριστικά.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση επιτροπής ειδικών, η οποία, εκ μέρους της κυβέρνησης, θα διατυπώσει προτάσεις για την αποζημίωση των απογόνων των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων Αφρικανών που οδηγήθηκαν με τη βία στις ΗΠΑ, από το 1621 έως το 1865, όταν καταργήθηκε η δουλεία.

Το νομοσχέδιο επιτίθεται «στην αδικία, την ωμότητα, τη βαναυσότητα και τη θεμελιώδη απανθρωπιά της δουλείας» και στις ανισότητες, από τις οποίες εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να υποφέρουν οι Αφροαμερικανοί.

Αυτή η ιστορική ψηφοφορία έχει στόχο «να συνεχίσει μια εθνική συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί η κακομεταχείριση των Αφροαμερικανών κατά τη διάρκεια της δουλείας, του φυλετικού διαχωρισμού και του δομικού ρατσισμού που παραμένει σήμερα ενδημικός στην κοινωνία μας», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων, Τζέρι Νάντλερ.

Η Δημοκρατική αφροαμερικανίδα βουλευτής Σίλα Τζάκσον Λι ζήτησε από τους συναδέλφους της να μην «αγνοήσουν τον πόνο, την ιστορία και τη σύνεση αυτής της επιτροπής».

Ο Τζο Μπάιντεν, στη συνάντησή του με τους αφροαμερικανούς βουλευτές στο Κογκρέσο, «δεσμεύθηκε» να υποστηρίξει το νομοσχέδιο αυτό, δήλωσε η Τζάκσον Λι.

Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία των μαύρων βουλευτών του Κογκρέσου, στο Οβάλ Γραφείο – REUTERS/Tom Brenner

Ομως οι Ρεπουμπλικανοί που είναι μέλη της επιτροπής, δήλωσαν ότι αν και «αναγνωρίζουν» τη βαναυσότητα της δουλείας, αντιτίθενται στη νομοθεσία.

«Μας απομακρύνει από το σημαντικό όνειρο να κρίνουμε κάποιον για το περιεχόμενο της προσωπικότητάς του και όχι για το χρώμα του δέρματός του», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τσιπ Ρόι, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο πώς η κρατική αποζημίωση σε απογόνους σκλάβων συνδέεται με αυτό το επιχείρημα.

Σήμερα, οι Αφροαμερικανοί αποτελούν περίπου το 13% του πληθυσμού στις ΗΠΑ.

Παρά τις προόδους στη μάχη για τα πολιτικά τους δικαιώματα τη δεκαετία του ’60, αναλογικά, λιγότεροι Αφροαμερικανοί από ό,τι λευκοί παίρνουν πτυχίο και έχουν επαρκή κοινωνική ασφάλιση, ενώ ζουν λιγότερο. Φυλακίζονται επίσης σε δυσανάλογα ποσοστά, σε σχέση με τον υπόλοιπο αμερικανικό πληθυσμό. Το 2019, το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός μαύρου νοικοκυριού ήταν 43.771 δολάρια, έναντι 71.664 δολαρίων για ένα λευκό νοικοκυριό, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...