517
Οι πρώτες εκατό ημέρες του Τζο Μπάιντεν στην εξουσία θα αναλύονταν από τον ίδιο στην ομιλία του στο Κογκρέσο | REUTERS/Johanna Geron/Pool/File Photo

ΗΠΑ: Ιστορική ομιλία Μπάιντεν στο Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2021, 21:54
Οι πρώτες εκατό ημέρες του Τζο Μπάιντεν στην εξουσία θα αναλύονταν από τον ίδιο στην ομιλία του στο Κογκρέσο
|REUTERS/Johanna Geron/Pool/File Photo

ΗΠΑ: Ιστορική ομιλία Μπάιντεν στο Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2021, 21:54

Η ομιλία του Τζο Μπάιντεν στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, τα ξημερώματα της Μεγάλης Πέμπτης (ώρα Ελλάδος), επρόκειτο να είναι το αξιοσημείωτο γεγονός των ημερών για τις ΗΠΑ, παρά την περιορισμένη προσέλευση στην αίθουσα εξαιτίας της πανδημίας – αναμενόταν να παρίστανται περί τα 200 άτομα μόλις. (Σημειωτέον ότι υπό κανονικές συνθήκες την προεδρική ομιλία παρακολουθούν τα 535 μέλη του Κογκρέσου και, συνολικά, κάπου 1.500 άτομα.)

Καθώς η προεδρική ομιλία προγραμματιζόταν να σφραγίσει τη συμπλήρωση των πρώτων εκατό ημερών στην εξουσία, αποτελούσε χρυσή ευκαιρία για τον πρόεδρο Μπάιντεν να επεκταθεί τόσο στις προεκλογικές υποσχέσεις του, που τήρησε στο πλαίσιο των αξιών των Δημοκρτικών, όσο και στις επόμενες κινήσεις του, που αποσκοπούν στην έξοδο των ΗΠΑ και από την υγειονομική και από την οικονομική κρίση, μέσω προγράμματος δαπανών ύψους 4 τρισ. δολαρίων.

Το εξαιρετικό χρώμα στην εκδήλωση επρόκειτο να το δώσει η παρουσία δύο γυναικών πίσω από τον πρόεδρο: αυτή της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και εκείνη της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι, κάτι που σημαίνει ότι «τα πρόσωπα Νο1 και Νο2 στη σειρά της προεδρικής διαδοχής είναι γυναίκες», όπως έγραψε με ιδιαίτερη έμφαση ο ιστότοπος Axios.

Από τη δική του πλευρά, το BBC κάνει τις αναπόφευκτες συγκρίσεις με την καταστροφική εποχή του  Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και επικεντρώνει στην ουσία: ο Μπάιντεν, γράφει, ήρθε για να επουλώσει τις πληγές του διχασμού, να μειώσει την πολιτική θερμοκρασία στις ΗΠΑ, να δώσει την πολιτική απάντηση στην πανδημία. Και αξιολογεί θετικά τη σύνθεση του «τεχνοκρατικού υπουργικού συμβουλίου».

Η φορολόγηση των εχόντων και «η φιλοδοξία» για την ανοικοδόμηση της Αμερικής και τη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας βραχυπρόθεσμα αναμενόταν στην ομιλία του, όπως και η μακροπρόθεσμη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του σήματος Made in USA. Οι εξαγγελίες προς αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και οι βάσεις της «πράσινης» ανάπτυξης στην οικονομία θα έδιναν τον τόνο στην ομιλία του προέδρου.

Ο πρόεδος αναμενόταν να αναφερθεί στο κυβερνητικό πρότζεκτ για τις οικογένειες (American Families Plan), κόστους 1,8 τρισ. δολαρίων, που περιλαμβάνει δωρεάν προσχολική αγωγή, άδειες μετ’ αποδοχών, κ.ά. Και στην επέκταση μέχρι το 2025 της ευνοϊκής φορολογικής ρύθμισης για οικογένειες με παιδιά, μέτρο που καθιερώθηκε εν μέσω πανδημίας και παρέχει στις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος κάπου 300 δολάρια ανά παιδί μηνιαίως.

Επίσης αναμενόταν να αναλύσει το πρόγραμμα για την εργασία (American Jobs Plan), κόστους 2,3 τρισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει μεγάλες επενδύσεις σε τρένα, αεροδρόμια, αυτοκινητοδρόμους και επιδιώκει την εισαγωγή και χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Με τα ήδη πεπραγμένα του «ο Μπάιντεν μοιάζει να λέει ανεπιφύλακτα στον αμερικανικό λαό ότι, ναι, η μεγάλη κυβέρνηση έχει επιστρέψει» παρατηρεί το βρετανικό δίκτυο. Στην ομιλία του θα τόνιζε και ότι για τα εξαγγελθέντα μεγάλα πρότζεκτ χρειάζονται κεφάλαια που θα αντληθούν από τη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων. Επίσης, ότι υπάρχει «λιγότερο χάος στα νότια σύνορα της χώρας», δηλαδή στην καυτή μεθόριο με το Μεξικό, όπου και τα περάσματα των μεταναστών.

Και η τελική εκτίμηση του BBC για το timing της προεδρικής ομιλίας είναι ενδιαφέρουσα: «Ισως ο Μπάιντεν θεωρεί τη στιγμή κατάλληλη για να παραδώσει στον αμερικανικό λαό μία συμφωνία σαν εκείνη του Φράνκλιν Ρούζβελτ μετά τη Μεγάλη Υφεση ή κάποια κατά της φτώχειας και υπέρ της καταπολέμηση της φυλετικής ανισότητας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...