Η γραμμή δεν αλλάζει. Αντιθέτως, όσο απειλεί ο Πούτιν τόσο οι ΗΠΑ πείθονται πως η στρατηγική τους στην Ουκρανία αποδίδει και για αυτό πρέπει να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί. Το επιβεβαίωσε το πρωί της Πέμπτης, 8 Σεπτεμβρίου, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, υποδεχόμενος στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία ομολόγους του και αρχηγούς ΓΕΕΘΑ από περισσότερες από σαράντα χώρες που μετέχουν στη λεγόμενη Ομάδα Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας (Ukraine Defense Contact Group).
Κηρύσσοντας την έναρξη των συνομιλιών, ο Λόιντ Οστιν επισήμανε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «βλέπουν την αποδειγμένη επιτυχία των κοινών προσπαθειών μας στο πεδίο της μάχης». Ανακοίνωσε επίσης πως ο Λευκός Οίκος μόλις ενέκρινε την αποστολή στην Ουκρανία επιπλέον πολεμικού υλικού (οβίδες, πυρομαχικά πυροβολικού, Humvees, τεθωρακισμένα ασθενοφόρα, αντιαρματικά συστήματα, κ.ά.) συνολικής αξίας 675 εκατομμυρίων δολαρίων. Το Πεντάγωνο καταστρώνει ήδη σχέδια όσον αφορά τη συνέχιση της παροχής στρατιωτική βοήθειας στο Κίεβο για διάστημα από τρία έως πέντε χρόνια ενώ ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη ζητήσει από το Κογκρέσο επιπλέον 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της Ουκρανίας.
«Χαιρετίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και όλους τους πολίτες της, που συνεχίζουν να εμπνέουν τον κόσμο με τις εξαιρετικές ικανότητες και το θάρρος τους. Η Αμερική, οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας υποστηρίζουν τις προσπάθειές τους να υπερασπιστούν τη χώρα τους και να προστατεύσουν τους συμπολίτες τους», ανέφερε σχετικά εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στον Πάολο Μαστρολίλι, ανταποκριτή της ιταλικής La Repubblica στη Νέα Υόρκη, απευθύνοντας, συγχρόνως, έκκληση στους Ευρωπαίους να παραμείνουν ενωμένοι.
Οσον αφορά όλα όσα ισχυρίστηκε και τις απειλές που εξαπέλυσε από το Βλαδιβοστόκ ο Πούτιν, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας την δήλωση του ρώσου προέδρου ότι η Ρωσία «δεν έχασε τίποτα και δεν πρόκειται να χάσει», κηρύσσοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία. είπε:
«Παρά τα σχόλια του ρώσου προέδρου στο Ανατολικό Οικονομικό φόρουμ, η Ρωσία καταβάλλει βαρύ τίμημα για τον πόλεμό της […] δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, 14 εκατομμύρια ουκρανοί πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ιστορικές πόλεις ισοπεδώθηκαν, ελλείψεις τροφίμων, εκτίναξη των τιμών σε όλο τον κόσμο, όλα αυτά επειδή ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να καταλάβει μια άλλη χώρα. Ακόμη και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ρωσίας, περιλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών, έχουν παραδεχτεί ότι οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Προβλέπεται πως ο πόλεμος του Πούτιν θα αναιρέσει πολλά από τα οικονομικά οφέλη που αποκόμισε η Ρωσία την τελευταία δεκαπενταετία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως το 2022 το ρωσικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 6%, με κάποιους ανεξάρτητους αναλυτές να προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις, έως 15%. Η Ρωσία έχει αποκλειστεί από τις αγορές δημόσιου χρέους ενώ την 26η Ιουνίου επήλθε και η εξωτερική χρεοκοπία της. Οι κύριοι οίκοι αξιολόγησης την υποβάθμισαν στην κατηγορία “σκουπίδια”. Μεγάλο μέρος των αποθεματικών της Τράπεζας της Ρωσίας είναι παγωμένο. Η κυβέρνηση αναγκάζεται να ξοδεύει όλο και περισσότερα για να στηρίξει την οικονομία της και επίσημες ρωσικές πηγές ισχυρίζονται ότι έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο τον Ιούλιο».
Η Ουάσιγκτον θεωρεί επίσης ότι ο Πούτιν μπλοφάρει, απειλώντας πως θα κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, δεδομένου ότι δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να το εξάγει στην Ασία. Σχετικά με το πετρέλαιο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε πως «δίχως ένα ανώτατο όριο στην τιμή είδαμε τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο να αυξάνονται, παρά τη μείωση των εξαγωγών, επειδή ο πόλεμος επέφερε αύξηση των τιμών παγκοσμίως. Το πλαφόν θα εξασφαλίσει τη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ροής ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές, αλλά σε χαμηλότερη τιμή. Πιστεύουμε ότι το ανώτατο όριο θα συνεισφέρει στο να πληγεί ουσιαστικά η κύρια πηγή εσόδων της Ρωσίας και να μειωθεί το ενεργειακό κόστος».
Ούτε τις απειλές περί μπλόκου των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία προς την Ευρώπη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη οι ΗΠΑ. Η Πρωτοβουλία για την Ασφαλή Μεταφορά Σιτηρών και Τροφίμων από τα Λιμάνια της Ουκρανίας (Black Sea Grain Initiative) «είναι μία ανθρωπιστική συμφωνία για τη μεταφορά τροφίμων που χρειάζονται απεγνωσμένα οι πληθυσμοί του κόσμου που λιμοκτονούν. Οι αμερικανικές κυρώσεις πάντα είχαν εξαιρέσεις για τρόφιμα και λιπάσματα […] Θέλουμε να δούμε τρόφιμα και λιπάσματα να φτάνουν στις διεθνείς αγορές. Η Ρωσία πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της», δηλώνουν οι Αμερικανοί.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, μιλώντας στον ιταλό δημοσιογράφο, δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ σύμφωνα με τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν άμεση εμπλοκή στον πόλεμο. «Οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στον ουκρανικό λαό εδώ και 31 χρόνια και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε σθεναρά τους Ουκρανούς καθώς υπερασπίζονται την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους. Η υποστήριξή μας είναι ακλόνητη. Η Ουκρανία δεν θα κατακτηθεί, θα παραμείνει κυρίαρχη και ανεξάρτητη. Ο Πούτιν δεν πέτυχε αυτόν τον στόχο του», είπε. «Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, αλλά γνωρίζουμε το εξής: η Ουκρανία θα νικήσει. Και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο πλευρό της για όσο χρειαστεί. Η βοήθειά μας θα συνεχίσει να ρέει σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένων των τομέων της ασφάλειας, της οικονομίας, της διακυβέρνησης και της ανθρωπιστικής αρωγής», πρόσθεσε. Κανένα βήμα πίσω, επομένως, παρά τις όποιες απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News