«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές» διεμήνυσε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή το περιστατικό που σημειώθηκε στο Φαρμακονήσι την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, όταν σκάφος του Λιμενικού Σώματος δέχτηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό.
Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση, που θέλει όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ τόνισε τα εξής: «Δεν υπάρχει αλλαγή στη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ενώ γενικά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση για τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική, που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν», κατέληξε.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, και με αφορμή το μπαράζ δηλώσεων του τούρκου προέδρου και των υπουργών του για το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο και δυτικά της Κρήτης, το αμερικανικό ΥΠΕΞ είχε καλέσει τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή «να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική, που μόνο θα αυξήσουν την ένταση», σε ακόμη ένα σαφές μήνυμα προς τη γειτονική χώρα.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέστειλε επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, την Τρίτη, την οποία κοινοποίησε, τόσο στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, όσο και στον Επίτροπο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, με την οποία ζήτησε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Αγκυρας εφόσον συνεχίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News