Τέσσερα χρόνια μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ που, αν πιστέψουμε την κρατούσα εκδοχή, κρίθηκαν και από μια εξαιρετικά καλοσχεδιασμένη προσπάθεια της Ρωσίας για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ υπέρ του Τραμπ, η ανησυχία επιστρέφει.
Αυτή τη φορά τον κώδωνα του κινδύνου ηχούν οι υπεύθυνοι του Facebook και του Twitter, των δικτύων που το 2016 –και ειδικά το Facebook- παρακολουθούσαν αδρανή την προσπάθεια επηρεασμού.
Την Τρίτη το Facebook ανέστειλε τη λειτουργία 13 λογαριασμών (που είχαν ενεργοποιηθεί τον Μάιο) και δύο σελίδων που σχετίζονταν με το Peace Data, έναν αυτοαποκαλούμενο ως ανεξάρτητο ειδησεογραφικό οργανισμό. Αλλους πέντε λογαριασμούς έθεσε εκτός λειτουργίας το Twitter ως υπόπτους για σχέση με την ρωσική κυβέρνηση.
Κοινό σημείο η προσπάθεια να προσεγγιστούν οι ψηφοφόροι σε ΗΠΑ, αλλά και στη Βρετανία, γράφει ο Monde.
Στόχος ήταν ομάδες προοδευτικών ή αριστερών ψηφοφόρων, ενώ οι αναρτήσεις αφορούσαν και την επικαιρότητα σε χώρες όπως η Αίγυπτος. Η έρευνα έδειξε ότι οι εν λόγω σελίδες στο Facebook προωθούσαν μηνύματα που επέκριναν δεξιές και κεντροαριστερές φωνές, ενώ ειδικά στις ΗΠΑ, επικεντρώνοταν στις φυλετικές και πολιτικές εντάσεις.
Πολλοί είναι εκείνοι που συνδέουν την προσπάθεια επηρεασμού των ΗΠΑ με την Internet Research Agency, μια σκιώδη υπηρεσία στην Αγία Πετρούπολη που φέρεται να συνδέεται με το Κρεμλίνο και να ειδικεύεται σε ενέργειες αυτού του τύπου.
Αν και ποτέ δεν έγινε δυνατό να εκτιμηθεί ο βαθμός στον οποίο το ρωσικό μακρύ χέρι επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016, οι ενέργειες θεωρείται ότι διευκόλυναν την εκλογή του Τραμπ. Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι όλα αυτά δεν είναι παρά μια θεωρία συνωμοσίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News