627
Κομάντος της Navy SEALs εν υπηρεσία, λίγο προτού πέσει στο κενό από αεροσκάφος C-130 – το κεφάλι του ανθρώπου, όμως, δεν προστατεύεται μόνο με κράνος | Salwan Georges/The Washington Post via Getty Images

ΗΠΑ: Επιδημία αυτοκτονιών στη μονάδα κομάντος Navy SEALs

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2024, 16:17
Κομάντος της Navy SEALs εν υπηρεσία, λίγο προτού πέσει στο κενό από αεροσκάφος C-130 – το κεφάλι του ανθρώπου, όμως, δεν προστατεύεται μόνο με κράνος
|Salwan Georges/The Washington Post via Getty Images

ΗΠΑ: Επιδημία αυτοκτονιών στη μονάδα κομάντος Navy SEALs

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2024, 16:17

Τι είδους «ανθρώπινο κόστος» έχει η τύπου Ειδικών Δυνάμεων στρατιωτική εκπαίδευση; Αν κρίνει κανείς από δημοσίευμα των New York Times για τη μονάδα Navy SEALs του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (και θεωρητικώς του ΝΑΤΟ), θανατηφόρο – όχι για τους όποιους εχθρούς τους στο πεδίο της όποιας μάχης, αλλά για τους ίδιους τους αμερικανούς κομάντος. Μιλάμε για κάτι ιδιαιτέρως ανησυχητικό για την αμερικανική πολεμική μηχανή (και θεωρητικώς για το ΝΑΤΟ). Για τους τυχόν ακατατόπιστους σε στρατιωτικά θέματα ή αγνοούντες τις επικές επιδόσεις του Χόλιγουντ στον συγκεκριμένο τομέα (ενδεικτικά ας αναφερθεί το φιλμ «American Sniper» του Κλιντ Ιστγουντ), ας σημειώσουμε ότι οι εν λόγω κομάντος δεν είναι απλώς ειδικοί στις λεγόμενες «υποβρύχιες καταστροφές», αλλά εξπέρ και σε άλλες, πολύ μακριά από το θαλάσσιο νερό.

Αναλαμβάνουν δράση και στην ξηρά, σε διάφορα μέρη, από τις ζούγκλες και τα βουνά μέχρι τα αστικά περιβάλλοντα και τις ερήμους, με βασική διαταγή την εξολόθρευση στόχων υψηλού επιπέδου ή την κατασκόπευση του εχθρού πίσω από τις γραμμές του. Δηλαδή αυτοί οι επαγγελματίες στρατιωτικοί είναι οι μετρ του αντισυμβατικού πολέμου. Ε, αντισυμβατικό είναι, τελικά, και αυτό που έπαθαν.

Την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον 12 κομάντος της Navy SEALs αυτοκτόνησαν, είτε κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους είτε λίγο μετά την ολοκλήρωσή κάποιας αποστολής. Οι μεταθανάτιες αναλύσεις των εγκεφάλων τους έδειξαν ότι όλοι τους έπεσαν θύματα βλάβης που προκλήθηκε από τις εκρήξεις τις οποίες οι ίδιοι είχαν πυροδοτήσει. Από αυτούς τους 12 επαγγελματίες του πολέμου κανένας δεν είχε τραυματιστεί σε μάχη, αν και όλοι είχαν συμμετάσχει σε πολεμικές ενέργειες.

Ο εγκέφαλος ενός εκάστου από τους 12 στρατιωτικούς καταστράφηκε σε ανεπανόρθωτο βαθμό, αυτοκτονίας δηλαδή, εξαιτίας του εξοπλισμού τους. Η σχετική έκθεση ανέφερε ότι η έκθεση στα σύνεργα της δουλειάς τους, στα όπλα, στις βόμβες και στα εκρηκτικά που χρησιμοποιούσαν, σημάδεψε το μυαλό τους προκαλώντας αόρατες και αγιάτρευτες πληγές. Η βλάβη που έπαθαν τους βύθισε σε απόγνωση, σε σημείο να βλέπουν ως μοναδική διέξοδο την αυτοκτονία.

Η ιταλική Reppublica, η οποία προέβαλε τις επισημάνσεις των ΝΥΤ, θύμισε ότι η Navy SEALs «είναι θρυλική μονάδα επειδή εξολόθρευσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον υπεύθυνο για την 11η Σεπτεμβρίου 2001», όμως στο δικό της ρεπορτάζ απέφυγε να γράψει τη λέξη «τύψεις» αν και οπωσδήποτε αφορά την ανικανότητα του ανθρωπίνου εγκεφάλου να επεξεργαστεί το αφόρητο συναίσθημα της ενοχής. Από την έρευνα των ΝΥΤ για τη Navy SEALs προκύπτει ότι η ανισορροπία των κομάντος της δεν έγινε αντιληπτή από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου.

Αποκαλυπτική εξομολόγηση 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, έγραψαν οι ΝΥΤ, είναι η ιστορία του ανθυπολοχαγού Ντέιβιντ Μέτκαλφ, ο οποίος πέθανε στο γκαράζ του σπιτιού του το 2019, ύστερα από σχεδόν εικοσαετή υπηρεσία. Στις 2 Ιανουαρίου ο Μέτκλαφ είχε ηχογραφήσει ένα σημείωμα στο οποίο έλεγε: «Εχω κενά μνήμης, αδυναμία αναγνώρισης ανθρώπων, αιφνίδιες αλλαγές συναισθημάτων ή αμφιθυμία, πονοκεφάλους, παρορμητικότητα, κόπωση, άγχος. Δεν είμαι πια αυτός που ήμουν, και αυτό στο οποίο μεταμορφώθηκα όλο και χειροτερεύει. Χειροτερεύει κάθε σύμπτωμα». Ο επίλογος της ιστορίας του ήταν αυστηρός, στρατιωτικού τύπου: ο κομάντος αυτοπυροβολήθηκε στην καρδιά, ασφαλώς επίτηδες στην καρδιά, ώστε να πεθάνει με άθικτο (τρόπος του λέγειν) τον εγκέφαλό του. Ηταν πράξη που υπεδείκνυε ότι οι ειδικοί του Πενταγώνου έπρεπε να ενδιαφερθούν και να αναλύσουν τον εγκέφαλό του.

Η εξέταση αποκάλυψε ασυνήθιστους τραυματισμούς, συνδεδεμένους με την έκθεση σε ισχυρά ωστικά κύματα που προκαλούνται από εκρήξεις. Ομως τα ευρήματα του ιατροδικαστή δεν έφθασαν ποτέ στη διοίκηση της μονάδας, όπως δεν έφθασε και το  απελπισμένο μήνυμα του Μέτκαλφ. Συνεπώς ουδείς ασχολήθηκε περαιτέρω. Οι ΝΥΤ, όμως, κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στο υλικό αυτό και δημοσίευσαν το ρεπορτάζ τους. Ούτε η οικογένεια του αυτόχειρα ενημερώθηκε. Η σύζυγος του Μέτκαλφ γνώριζε ότι ο άνδρας της είχε αφήσει το ηχογραφημένο μήνυμα, ωστόσο θεώρησε αυτονόητο ότι αυτό είχε φθάσει στον προορισμό του, στην κορυφή της στρατιωτικής γραφειοκρατίας, ώστε να βοηθηθούν κάπως οι υπόλοιποι κομάντος της Navy SEALs.

Ισως ξεκινήσει κάτι από εδώ και πέρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...