517
Ο Ερικ Σμιντ μιλάει σε παλαιότερο συνέδριο στην Ιερουσαλήμ | REUTERS/Ronen Zvulun

ΗΠΑ: «Επενδύστε στις τεχνολογίες όπως οι Κινέζοι για να μην χάσουμε την πρωτιά»

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2021, 17:44
Ο Ερικ Σμιντ μιλάει σε παλαιότερο συνέδριο στην Ιερουσαλήμ
|REUTERS/Ronen Zvulun

ΗΠΑ: «Επενδύστε στις τεχνολογίες όπως οι Κινέζοι για να μην χάσουμε την πρωτιά»

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2021, 17:44

Με ταχύτατα βήματα φτάνει τις ΗΠΑ η Κίνα, στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και αναμένεται να την ξεπεράσει σύντομα, αν οι Αμερικανοί δεν λάβουν τα μέτρα τους, προειδοποίησε ο Ερικ Σμιντ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google.

Σε έκθεση που ετοίμασε για το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο επιτροπή ειδικών υπό την προεδρία του, αναφέρεται ότι αν οι ΗΠΑ δεν επενδύσουν σε τεχνολογίες – κλειδιά και δεν ενσωματώσουν πλήρως την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) στις ένοπλες δυνάμεις, θα υποστούν σοβαρές συνέπειες, όπως είπε στο Axios.

Η Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας των ΗΠΑ ενέκρινε την έκθεση 750 σελίδων, η οποία συντάχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Σμιντ ήταν επικεφαλής 15 ειδικών, με στελέχη των Oracle, Microsoft, Amazon και άλλων εταιρειών.

Η επιτροπή συμπέρανε ότι η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή των ΗΠΑ στο οικονομικό και στρατιωτικό μέτωπο.

«Η Κίνα διαθέτει τη δύναμη, το ταλέντο και την φιλοδοξία για να ξεπεράσει τις ΗΠΑ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης την επόμενη δεκαετία, αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι υπόλοιπες τεχνολογίες που απαιτούν σημαντικές επενδύσεις από τους Αμερικανούς ώστε να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία τους, είναι οι κβαντικοί υπολογιστές, η ρομποτική, η τρισδιάστατη εκτύπωση και το 5G.

«Δεν χρειάζεται να κηρύξουμε πόλεμο στην Κίνα ούτε να ξεκινήσουμε Ψυχρό Πόλεμο. Πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί»

Στο στρατιωτικό πεδίο, η έκθεση αναφέρει ότι χρειάζονται συστήματα ΑΙ για να υποβοηθήσουν τη λήψη αποφάσεων από ανθρώπους, αλλά όχι αυτόνομα οπλικά συστήματα, τα οποία, σύμφωνα με τον Σμιντ, θα αποσταθεροποιήσουν και θα παραβιάσουν τη διεθνή νομοθεσία.

Ενας από τους τομείς όπου η τεχνητή νοημοσύνη είναι απαραίτητη, εξηγεί, είναι η υπολογιστική όραση, καθώς οι υπολογιστές μπορούν να αναλύσουν πολύ καλύτερα από το ανθρώπινο μάτι π.χ. δορυφορικές εικόνες και εικόνες από drone.

Για αυτό και ο ίδιος θεωρεί ότι η Google κακώς αποσύρθηκε από το σχετικό πρόγραμμα του Πενταγώνου.

Η έκθεση τονίζει επίσης την ανάγκη να διατηρήσουν το προβάδισμα «δύο γενεών» έναντι των Κινέζων στην κατασκευή ημιαγωγών.

Ναι μεν και το λογισμικό είναι και εξίσου σημαντικό, αλλά ο Σμιντ λέει ότι είναι πολύ πιο εύκολο για τους Αμερικανούς να ελέγχουν τις εξαγωγές υλικών παρά αλγορίθμων.

Εδώ, οι ΗΠΑ χάνουν έδαφος, καθώς η Intel είναι η μόνη αμερικανική εταιρεία που εστιάζει στην κατασκευή κορυφαίων ημιαγωγών, με την κορεατική Samsung και την ταϊβανέζικη TSMC να ακολουθούν από μικρή απόσταση.

Η Κίνα φιλοδοξεί να καλύψει το έδαφος, αλλά δυσκολεύεται καθώς οι ΗΠΑ τής έχουν περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση στα υλικά που χρειάζονται για την κατασκευή των ημιαγωγών, τα περισσότερα από τα οποία σχεδιάζονται ή κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έκθεση καλεί τις ΗΠΑ να διπλασιάζουν κάθε χρόνο τα κεφάλαια που δαπανώνται για έρευνα, μέχρι να φτάσουν τα 32 δισ. δολάρια!

Ο Σμιντ δήλωσε ότι τον ανησυχεί το σημαντικό προβάδισμα των Κινέζων στους τομείς της αναγνώρισης προσώπου -λόγω της εκτεταμένης μαζικής παρακολούθησης των πολιτών της- και τεχνολογίας πληρωμών. Στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις ηλεκτρονικές πληρωμές, η Κίνα είναι πέντε χρόνια μπροστά, λέει ο ίδιος, διάστημα που θεωρεί πολύ μεγάλο.

Πάντως, αν κρίνει κανείς από τα PC και τα Mac, το iOS και το Android, ο ανταγωνισμός είναι πολύ καλός για την καινοτομία και την εξέλιξη των τεχνολογιών, προσθέτει ο Σμιντ. Αρκεί, ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο να ασχοληθούν με την ίδια θέρμη, όπως οι Κινέζοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...