568
Ο Ενρίκε Τάριο (αριστερά) και ο Τζο Μπιγκς, δύο από τα μέλη των Proud Boys που καταδικάστηκαν, σε διαδήλωση στην Ουάσινγκτον, το 2020 | REUTERS/Jim Urquhart

ΗΠΑ: Ενοχοι για ανταρσία τέσσερις νεοναζιστές των Proud Boys για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2023, 13:21
Ο Ενρίκε Τάριο (αριστερά) και ο Τζο Μπιγκς, δύο από τα μέλη των Proud Boys που καταδικάστηκαν, σε διαδήλωση στην Ουάσινγκτον, το 2020
|REUTERS/Jim Urquhart

ΗΠΑ: Ενοχοι για ανταρσία τέσσερις νεοναζιστές των Proud Boys για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2023, 13:21

Τέσσερα μέλη της –αγαπημένης του Ντόναλντ Τραμπ– νεοναζιστικής οργάνωσης Proud Boys, που πρωτοστάτησαν στην εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο, καταδικάστηκαν για απόπειρα κατάλυσης του πολιτεύματος από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον.

Πρόκειται για τους Ενρίκε Τάριο, ιδρυτή και πρώην αρχηγό της οργάνωσης, Τζόσεφ Μπιγκς, Ιθαν Νορντίν και Ζάκαρι Ριλ, που βρέθηκαν ένοχοι για υποκίνηση ανταρσίας με στόχο να ανατραπεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020 και να παραμείνει στην εξουσία ο Τραμπ.

Ο πέμπτος κατηγορούμενος, Ντόμινικ Πετσόλα, αθωώθηκε για αυτή την κατηγορία αλλά βρέθηκε ένοχος για άλλα ποινικά αδικήματα.

Οπως σημειώνουν οι New York Times, η ετυμηγορία βγήκε μετά από δίκη που κράτησε τρεις μήνες και αποτελεί μία μεγάλη νίκη για το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, στην προσπάθεια που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 για να εντοπίσει όσους είχαν πάρει μέρος στην εισβολή των υποστηρικτών του πρώην προέδρου στο Καπιτώλιο.

Ηταν η τρίτη στη σειρά δίκη που έγινε με αυτή την κατηγορία εναντίον μελών νεοναζιστικών οργανώσεων -των Oath Keepers στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις, όπου έξι μέλη τους βρέθηκαν ένοχα.

Η κατηγορία για ανταρσία και υποκίνηση σε πραξικόπημα χρησιμοποιείται σπάνια στις ΗΠΑ και είναι «κληρονομιά» της εποχής του αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, για την προστασία της τότε ομοσπονδιακής κυβέρνησης από τους αποστάτες στον αμερικανικό Νότο.

Ακροδεξιοί τραμπούκοι εισβάλουν στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου του 2021 – REUTERS/Leah Millis

Μόνο για την κατηγορία της απόπειρας κατάλυσης του πολιτεύματος, το κάθε μέλος της οργάνωσης μπορεί να καταδικαστεί σε 50 χρόνια φυλάκιση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ, δήλωσε μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ότι, «σήμερα φάνηκε ξεκάθαρα ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί τον αμερικανικό λαό και την αμερικανική δημοκρατία. Η δουλειά μας συνεχίζεται».

Σκίτσο των κατηγορουμένων στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον – REUTERS/Bill Hennessy

Οι Proud Boys (περήφανα αγόρια) ανέπτυξαν δραστηριότητα από το 2017 έως τον Ιανουάριο του 2021, υποστηρίζοντας τον Τραμπ, ο οποίος μάλιστα είχε υποστηρίξει την ακροδεξιά οργάνωση στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον Τζο Μπάιντεν.

Τα μέλη της δημιουργούσαν επεισόδια σε διαδηλώσεις και είχαν στην κατοχή τους ολόκληρο οπλοστάσιο. Στην πορεία που διοργάνωσε ο Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου του 2021, από τον Λευκό Οίκο στο Καπιτώλιο, συμμετείχαν δεκάδες μέλη τους, που αποδείχθηκαν από τους πιο βίαιους διαδηλωτές. Περίπου 30 από αυτά συνελήφθησαν τους επόμενους μήνες, και τελικά καταδικάστηκαν, βάσει των βίντεο που υπήρχαν από εκείνη την ημέρα.

Στις συνομιλίες τους μέσω Ιντερνετ, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ρατσιστικές, ομοφοβικές, μισογυνικές και αντισημιτικές εκφράσεις, ενώ δεν έκρυβαν τη συμπάθειά τους για τους Ναζί, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, τα οποία περιελάμβαναν μισό εκατομμύριο μηνύματα.

Ο Μέρικ Γκάρλαντ κάνει δηλώσεις μετά την απόφαση του δικαστηρίου – REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Τάριο μάλιστα είχε δώσει το «σύνθημα» για χρήση βίας στα μέλη του λίγες ημέρες πριν τα επεισόδια στην Ουάσινγκτον, γράφοντας στο μήνυμα «1776», το έτος της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας από τους Βρετανούς και ίδρυσης των Ηνωμένων Πολιτειών. Σκοπός τους «να σώσουν τη χώρα», όπως ειπώθηκε στη δίκη.

Σε αντίθεση με τους Oath Keepers, οι Proud Boys παραμένουν ενεργοί σε τοπικό επίπεδο, καθώς έχουν διαλύσει μόνο την πανεθνική τους οργάνωση. Μετά το Καπιτώλιο, έχουν δραστηριοποιηθεί σε διαμαρτυρίες, ανάμεσα σε άλλα, κατά των μέτρων για τον κορονοϊό και εναντίον «αντιρατσιστικής» διδασκαλίας στα σχολεία, ενώ έχουν απειλήσει με βία drag queens.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης, η εκλογή μελών τους σε κεντρική επιτροπή των Ρεπουμπλικανών στο Μαϊάμι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...