318
Ενα λαχταριστό (;) μπέργκερ με τηγανητό κοτόπουλο εργαστηρίου | Upside Foods

ΗΠΑ: Ενα βήμα πριν τα σουπερμάρκετ το κοτόπουλο από εργαστήριο

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 10:06
Ενα λαχταριστό (;) μπέργκερ με τηγανητό κοτόπουλο εργαστηρίου
|Upside Foods

ΗΠΑ: Ενα βήμα πριν τα σουπερμάρκετ το κοτόπουλο από εργαστήριο

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 10:06

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε για πρώτη φορά την έγκρισή της για την κυκλοφορία στην αγορά ενός προϊόντος κρέατος πουλερικών, που έχει αναπτυχθεί με εργαστηριακές μεθόδους και προορίζεται για κατανάλωση.

Πρόκειται για κρέας κοτόπουλου που έχει καλλιεργηθεί εργαστηριακά, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη κύτταρα από ζωντανά πουλερικά.

Το προϊόν παράγεται από την εταιρεία Upside Foods, η οποία χρησιμοποιεί τα ζωικά κύτταρα για να παράγει κρέας μέσα σε δεξαμενές βιοαντιδραστήρων από ανοξείδωτο χάλυβα.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2015 με έδρα το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και έχει ήδη κάνει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, διαβεβαίωσε ότι το προϊόν της είναι ασφαλές για τους ανθρώπους και η FDA συναίνεσε.

Επιστήμονες της Upside Foods στο εργαστήριο της εταιρείας στο Μπέρκλεϊ – YouTube

«Ο κόσμος γνωρίζει μια διατροφική επανάσταση και η FDA δεσμεύεται να υποστηρίξει την καινοτομία στην προμήθεια τροφής», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της αρμόδιας εποπτικής αρχής.

Προτού το εργαστηριακό κοτόπουλο βγει στην αγορά, πρέπει να δοθεί επίσης έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος της FDA σημείωσε ότι η υπηρεσία ελέγχει δεκάδες αιτήσεις από εταιρείες για την κυκλοφορία τροφίμων που έχουν αναπτυχθεί εξ’ολοκλήρου στο εργαστήριο, ανάμεσά τους και από κύτταρα θαλασσινών.

Κοτόπουλο εργαστηριακής προέλευσης της εταιρείας Good Meat, η οποία έχει επίσης έδρα στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, σερβιρίστηκε στους συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο. Ενας δημοσιογράφος που το δοκίμασε, έγραψε ότι είχε τη γεύση κοτόπουλου, αλλά δεν ήταν τόσο νόστιμο όσο το αληθινό.

Παγκοσμίως, αυξάνεται η ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με το κρέας της κτηνοτροφίας που έχει σημαντικές επιπτώσεις για την κλιματική αλλαγή, λόγω των πολλών εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» που εκλύονται στην παραγωγική αλυσίδα.

Κρέας από το εργαστήριο της Good Meat ήδη κυκλοφορεί στην αγορά της Σιγκαπούρης, η οποία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που το ενέκρινε για κατανάλωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...