296
Ουρές για εμβόλια στη Νέα Υόρκη. Τα μπόνους από τους εργοδότες θα είναι κίνητρα για κάποιους να εμβολιαστούν | REUTERS/Caitlin Ochs

ΗΠΑ: Εξτρα μεροκάματα, άδεια και δώρα από τους εργοδότες στους εμβολιασμένους εργαζόμενους

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 20:22
Ουρές για εμβόλια στη Νέα Υόρκη. Τα μπόνους από τους εργοδότες θα είναι κίνητρα για κάποιους να εμβολιαστούν
|REUTERS/Caitlin Ochs

ΗΠΑ: Εξτρα μεροκάματα, άδεια και δώρα από τους εργοδότες στους εμβολιασμένους εργαζόμενους

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 20:22

Μπόνους σε μετρητά, επιπλέον άδεια ή δώρα έχουν σκαρφιστεί αμερικανικές εταιρείες για να δελεάσουν τους υπαλλήλους τους να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.

Target, Walmart, Petco, Dollar General, ακόμα και η Πολιτεία του Μέριλαντ, και πολλές ακόμα μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις κάνουν ό,τι μπορούν για να μη μείνει κανείς από το προσωπικό τους χωρίς να έχει κάνει το εμβόλιο. Το μπόνους μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις φτάνει και τα 500 δολάρια.

Λόγω της αμερικανικής νομοθεσίας, όμως, επισημαίνει το Axios, τα μπόνους αυτά μπορεί να δημιουργήσουν νομικά προβλήματα στις εταιρείες.

Η ομοσπονδιακή επιτροπή για τις ίσες ευκαιρίες των εργαζομένων συνεχίζει να εξετάζει το θέμα χωρίς να έχει δώσει οριστική απάντηση για το τι επιτρέπεται και τι όχι, έχοντας αλλάξει αρκετές φορές γνώμη. Μέχρι να αποφασίσει οριστικά, οι εταιρείες πρέπει να επιλέξουν αν ρισκάρουν να δώσουν προνόμια στους εμβολιασμένους υπαλλήλους τους, τα οποία αργότερα θα κηρυχθούν παράνομα.

Ενας δικηγόρος εξήγησε στο Axios ότι είναι καλύτερα να δίνουν λιγότερα παρά περισσότερα, τονίζοντας ότι ο ίδιος θεωρεί ένα μεροκάματο αρκετό για μπόνους σε εμβολιασμένο υπάλληλο. Ο καθένας, βέβαια, μπορεί να έχει διαφορετική άποψη.

Προς το παρόν, ελάχιστοι είναι οι εργοδότες που ζητούν αποδεικτικό εμβολιασμού ή υποχρεώνουν τους υπαλλήλους τους να εμβολιαστούν. Ολοένα και περισσότεροι, όμως, θα δίνουν έξτρα κίνητρα, προβλέπουν οι αναλυτές, ειδικά αν μειωθούν πολύ οι ρυθμοί των εμβολιασμών στις ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι τελικά τα κίνητρα από τους εργοδότες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στους εμβολιασμούς», είπε η Εμιλι Λάργκεντ, ειδική στην Ηθική της Ιατρικής, στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Υπάρχουν επίσης και οι επιχειρήσεις που δίνουν δώρα σε όσους πελάτες τους εμβολιάζονται, από βενζίνη και μετακινήσεις, μέχρι ποτά, γεύματα και συμμετοχή σε λοταρία, ακόμα και δωρεάν… τσιγαριλίκια.

Μία έφηβη παίρνει το δωρεάν γεύμα της από αλυσίδα φαστ φουντ στο Μανχάταν, μετά τον εμβολιασμό της

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...