888
Την ασύλληπτη δημοτικότητα της Τέιλορ Σουίφτ ελπίζουν να κεφαλαιοποιήσουν οι Δημοκρατικοί για να νικήσουν | Getty Images/Kevin Mazur/ Ideal Image/ CreativeProtagon

ΗΠΑ-Εκλογές: Μπορεί η Τέιλορ Σουίφτ να κρίνει την προεδρία;

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2024, 14:15
Την ασύλληπτη δημοτικότητα της Τέιλορ Σουίφτ ελπίζουν να κεφαλαιοποιήσουν οι Δημοκρατικοί για να νικήσουν
|Getty Images/Kevin Mazur/ Ideal Image/ CreativeProtagon

ΗΠΑ-Εκλογές: Μπορεί η Τέιλορ Σουίφτ να κρίνει την προεδρία;

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2024, 14:15

Μέσα στον Αύγουστο θα πραγματοποιηθεί μια τηλεδιάσκεψη υπέρ της προεδρικής υποψηφιότητας της Κάμαλα Χάρις. Σε αντίστοιχες τηλεδιασκέψεις που διοργάνωσαν οι Δημοκρατικοί τις περασμένες εβδομάδες έχουν συμμετάσχει μαύρες γυναίκες, λευκοί άνδρες και ανύπαντρες γυναίκες με γάτες – ως αντίδραση στα προσβλητικά σχόλια εναντίον τους από τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο αντιπρόεδρο, Τζέι Ντ. Βανς.

Αλλά η ομάδα που θα συμμετάσχει στη βιντεοκλήση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του μήνα, ίσως έχει επιρροή μεγαλύτερη από τις προαναφερθείσες, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post, καθώς πρόκειται για μέλη των «Swifties4Kamala» – των φαν της δημοφιλέστερης ποπ τραγουδίστριας στον πλανήτη που υποστηρίζουν ενεργά την αμερικανίδα αντιπρόεδρο.

Μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του προέδρου Τζο Μπάιντεν από την κούρσα για την προεδρία, ένα γκρουπ φανατικών θαυμαστριών της Τέιλορ Σουίφτ σχημάτισαν την ομάδα υποστήριξης της αντικαταστάτριας του. Εξι χρόνια μετά την πρώτη εμπλοκή της σταρ στην πολιτική, οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι οι φαν της τραγουδίστριας μπορούν να προσφέρουν στην υποψήφια τους τη νεανική ψήφο που θα καθορίσει τα αποτελέσματα του προσεχούς Νοεμβρίου, λέει η Post.

Ο βασικός λόγος των προσδοκιών τους είναι η εκτόξευση της δημοτικότητας της Σουίφτ τα τελευταία χρόνια. Από το 2020 και μετά, τα συνεχόμενα μουσικά βραβεία, τα ρεκόρ πωλήσεων των άλμπουμ της και η τεράστια επιτυχία της περιοδείας της, «Eras Tour», την έχουν τοποθετήσει στην κορυφή των αναζητήσεων της Google – με το αποκορύφωμα τη βραδιά του τελικού του αμερικανικού φούτμπολ τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου εμφανίστηκε στο πλευρό του συντρόφου της, ποδοσφαιριστή Τράβις Κέλσι.

Οταν τον Οκτώβριο του 2018 υποστήριξε έναν υποψήφιο των Δημοκρατικών για τη Γερουσία στην πολιτεία του Τενεσί –ο οποίος τελικά έχασε στις εκλογές– η δημοτικότητά της Σουίφτ ήταν στο 46%. Τον φετινό Ιανουάριο ανέβηκε στο 54%, με υψηλά ποσοστά αποδοχής στους κόλπους των ανδρών, των γυναικών και των Δημοκρατικών. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η αυξημένη αποδοχή της στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων, των ανεξάρτητων ψηφοφόρων και –κυρίως– των νέων, όπως επισημαίνει η Washington Post.

H Post σημειώνει ότι το στερεότυπο που ακολουθεί τη Σουίφτ εδώ και χρόνια είναι ότι η βάση των θαυμαστών της αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από νεαρές έφηβες. Υπάρχει ένα στοιχείο αλήθειας σε αυτό, σίγουρα, αλλά μια 13χρονη θαυμάστρια της σταρ το 2018 είναι σήμερα μια 19χρονη θαυμάστρια της, που είναι στην κατάλληλη ηλικία για να ψηφίσει. Ουδείς γνωρίζει αν η Σουίφτ θα υποστηρίξει δημόσια την Χάρις, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, αλλά ακόμα κι αν δεν το κάνει, μπορεί να βοηθήσει στην εκλογή της, λέει η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα.

Μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι νέοι ψηφοφόροι, που μέχρι τότε εμφανίζονταν αδιάφοροι για τις εκλογές, άρχισαν να υποστηρίζουν με ενθουσιασμό την Κάμαλα Χάρις. Νέες δημοσκοπήσεις στις πολιτείες που παραδοσιακά κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών (Μίσιγκαν, Γουισκόνσιν, Πενσιλβάνια, Νεβάδα) φέρνουν την αντιπρόεδρο προηγούμενη του Τραμπ στους νέους ψηφοφόρους.

Βέβαια, το διαχρονικό ερώτημα με τη νέα γενιά είναι αν τελικά θα επιλέξει να εμφανισθεί στις κάλπες. Το επιτελείο των Δημοκρατικών πιστεύει ότι η στόχευση των «Swifties» θα τους εξασφαλίσει περισσότερες νεανικές ψήφους, γράφει η Post. Ενας λόγος που ο Μπάιντεν κέρδισε το 2020 μετά την ήττα της Χίλαρι Κλίντον το 2016, ήταν ότι το εκλογικό σώμα πριν από τέσσερα χρόνια είχε μεγαλύτερο ποσοστό νεαρών ψηφοφόρων.

Σήμερα η Σουίφτ είναι πολύ πιο δημοφιλής από ότι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, η βάση των θαυμαστριών της είναι πιο ενθουσιώδης και πιο… μασίφ από ότι ήταν το 2020 και μια λογική κοινότητας έχει αναπτυχθεί στις τάξεις τους. Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι αν οι «Swifties» εμφανισθούν μαζικά στις κάλπες για να ψηφίσουν την πρώτη γυναίκα υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ –και παράλληλα πιέσουν τους γονείς τους να κάνουν το ίδιο– η αντιπρόεδρος θα αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα στην κούρσα.

Η επιρροή της σταρ στους οπαδούς της έχει αποδειχθεί καταλυτική. Πέρυσι –θυμίζει η Post– ενθάρρυνε τις ακολούθους της στο Instagram να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν, και δεκάδες χιλιάδες ανταποκρίθηκαν το πρώτο εικοσιτετράωρο. Αν τις παρακινήσει να κάνουν το ίδιο και φέτος, λέγοντάς τους να κινητοποιήσουν γνωστούς, γονείς και φίλους να ψηφίσουν, η προσέλευση των ψηφοφόρων θα αυξηθεί – και αυτό παραδοσιακά ευνοεί τον όποιο υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Κάτι τέτοιο θα συμβεί ακόμα κι αν δεν υποστηρίξει ευθέως τη Χάρις. Αλλά αν το πράξει, η συμβολή της υπέρ της αντιπροέδρου θα είναι καταλυτική. Μια δημοσκόπηση του περασμένου Μαΐου σχετικά με το αν μια τοποθέτηση της Σουίφτ θα επηρέαζε την ψήφο των Αμερικανών, έδειξε ότι η πλειοψηφία δεν θα επηρεαζόταν, αλλά το 9% απάντησε θετικά – ανάμεσά τους το 10% των γυναικών, το 10% των νέων κάτω των 35 ετών, και το 10% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων.

Και η φετινή προεδρική εκλογή διαθέτει τα χαρακτηριστικά των δύο προηγούμενων – οι Δημοκρατικοί προηγούνται πανεθνικά, αλλά πασχίζουν στις κρίσιμες μεσοδυτικές πολιτείες που κρίνουν τον νικητή. Ο Μπάιντεν κέρδισε το 2020 εξασφαλίζοντας πλειοψηφία μόλις 50.000 ψήφων σε αυτές τις πολιτείες. Αν ακόμα και ένα μικρό τμήμα της τεράστιας βάσης θαυμαστών της Σουίφτ πάει στις κάλπες εκεί, η ισορροπία θα μπορούσε άνετα να ανατραπεί υπέρ της Χάρις.

Από τον Αύγουστο του 2023, η Πενσιλβάνια είναι η έβδομη κατά σειρά πολιτεία που σύμφωνα με τη Google οι πολίτες της έδειξαν ενδιαφέρον στις αναζητήσεις τους για την Τέιλορ Σουίφτ, ενώ το Γουισκόνσιν ήταν η 14η. Αυτές οι δύο πολιτείες μπορεί να βγάλουν τον επόμενο πρόεδρο. Είναι η δυναμική της σταρ τέτοια ώστε να ωθήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αυτών των πολιτειών υπέρ της αντιπροέδρου; Μόνο ο χρόνος θα δείξει, καταλήγει η Post.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...