464
/ | Reuters

ΗΠΑ – ΕΕ: Η Κίνα πίσω από τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση στη Microsoft

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2021, 15:55
/
|Reuters

ΗΠΑ – ΕΕ: Η Κίνα πίσω από τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση στη Microsoft

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2021, 15:55

Την Κίνα κατηγορούν οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες χώρες για την επίθεση ευρείας κλίμακας σε διακομιστές  της Microsoft τον περασμένο Ιανουάριο, που επηρέασε εκατομμύρια χρήστες του email της εταιρείας.

Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο όπου αναφέρονται τα στοιχεία της υπόθεσης, σε συνεργασία με την ΕΕ, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, κινέζοι χάκερ που εργάζονται για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης, είναι υπεύθυνοι για τη μεγάλη επίθεση στη Microsoft.

O ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ με ανακοίνωσή του κάλεσε την Κίνα «να αναλάβει δράση κατά των κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο που πραγματοποιούνται από την επικράτειά της.

Η παραβίαση και η εκμετάλλευση του διακομιστή Microsoft Exchange υπονόμευαν την ασφάλεια και την ακεραιότητα χιλιάδων υπολογιστών και δικτύων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ», ανέφερε ο Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ότι «επιτρέπει την πρόσβαση σε σημαντικό αριθμό χάκερ που συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την παραβίαση μέχρι σήμερα. Αυτή η ανεύθυνη και επιβλαβής συμπεριφορά είχε ως αποτέλεσμα κινδύνους ασφαλείας και σημαντική οικονομική απώλεια για τα κυβερνητικά μας ιδρύματα και τις ιδιωτικές εταιρείες μας, και έχει δείξει σημαντικές διαρροές και συστημικές επιπτώσεις για την ασφάλεια, την οικονομία και την κοινωνία μας γενικά.

Εντοπίσαμε επίσης κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο με σημαντικές επιπτώσεις που στοχεύουν κυβερνητικά όργανα και πολιτικούς οργανισμούς στην ΕΕ και τα κράτη μέλη, καθώς και βασικές ευρωπαϊκές βιομηχανίες», επισήμανε ο ύπατος εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η ΕΕ επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα να συνεχίσει την αντιμετώπιση κακόβουλης συμπεριφοράς στον κυβερνοχώρο.

«Η κυβερνοεπίθεση στον σέρβερ της Microsoft Exchange από ομάδες που στηρίζονται ενεργά από το κινεζικό κράτος είναι μια απερίσκεπτη, αλλά γνωστή μορφή συμπεριφοράς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

«Η κυβέρνηση της Κίνας θα πρέπει να σταματήσει αυτές τις συστηματικές πράξεις κυβερνο-σαμποτάζ και θα πρέπει να είναι έτοιμη να βρεθεί ενώπιον των ευθυνών της, εάν δεν το πράξει», πρόσθεσε.

Ανακοίνωση του ΝΑΤΟ

Κακόβουλες δραστηριότητες υπονομεύουν την ασφάλεια, την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στον κυβερνοχώρο, τονίζει με ανακοίνωσή του το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο επισημαίνοντας την αλληλεγγύη του σε όσους επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες επιθέσεις.

«Καταδικάζουμε τέτοιες κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο που έχουν σχεδιαστεί για να αποσταθεροποιήσουν και να βλάψουν την ευρωατλαντική ασφάλεια και να διαταράξουν την καθημερινή ζωή των πολιτών μας», αναφέρει η ανακοίνωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου.

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «επιβεβαιώνοντας την αμυντική εντολή του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα δυνατοτήτων, όπως ισχύει, ανά πάσα στιγμή για να αποτρέψει ενεργά, να υπερασπιστεί και να αντιμετωπίσει ολόκληρο το φάσμα των απειλών στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο σημειώνει ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προσαρμόζεται στο εξελισσόμενο τοπίο απειλών στον κυβερνοχώρο, το οποίο επηρεάζεται τόσο από κρατικούς όσο και από μη κρατικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής χρηματοδότησης.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε ισχυρές εθνικές πολιτικές κυβερνοάμυνας, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής της δέσμευσης του ΝΑΤΟ στον κυβερνοχώρο», τονίζεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News