580
Προεκλογική συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ στο Ρεϊσίν του Γουισκόνσιν, την Τρίτη | REUTERS/Brendan McDermid

ΗΠΑ: Μία μέρα μετά την καταδίκη του Τραμπ, δισεκατομμυριούχος του έδωσε $50 εκατ.

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2024, 12:36
Προεκλογική συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ στο Ρεϊσίν του Γουισκόνσιν, την Τρίτη
|REUTERS/Brendan McDermid

ΗΠΑ: Μία μέρα μετά την καταδίκη του Τραμπ, δισεκατομμυριούχος του έδωσε $50 εκατ.

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2024, 12:36

Η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ έλαβε μια δωρεά ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων από έναν συντηρητικό δισεκατομμυριούχο, μία ημέρα μετά την καταδίκη του στη δίκη για την εξαγορά της σιωπής της Στόρμι Ντάνιελς.

Συγκεκριμένα, ο Τίμοθι Μέλον -κληρονόμος της τραπεζικής οικογένειας Μέλον από το Πίτσμπουργκ, που το Forbes εκτιμά ότι αξίζει περίπου 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια- έκανε μια από τις μεγαλύτερες δωρεές σε προεκλογική εκστρατεία στην αμερικανική ιστορία.

Η συνεισφορά του στην πολιτική του οργάνωση με την ονομασία «MAGA Inc» (τα αρχικά του γνωστού συνθήματος του Τραμπ, Make America Great Again), ήταν μέρος δωρεών αξίας 68 εκατ. δολαρίων προς την οργάνωση τον περασμένο μήνα, όπως ανέφερε η Telegraph.

Η δωρεά αυτή έγινε μία ημέρα αφότου ο Τραμπ κρίθηκε ένοχος για 34 κατηγορίες για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων και τον βοήθησε να ξεπεράσει τον Τζο Μπάιντεν κατά περισσότερα από 60 εκατ. δολάρια τον περασμένο μήνα.

Αλλα 10 εκατομμύρια δολάρια προήλθαν από τους δισεκατομμυριούχους Λιζ και Ντικ Ουιλάιν, οι οποίοι ίδρυσαν την εταιρεία ναυτιλίας και συσκευασίας Uline.

Ο Μέλον, ο οποίος ζει στο Γουαϊόμινγκ και σπάνια εμφανίζεται δημόσια, είναι επίσης, περιέργως, ο μεγαλύτερος δωρητής του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δίνοντας σε μία οργάνωσή του τουλάχιστον 20 εκατ. δολάρια.

Διαφήμιση σε ταμπλό σε δρόμο του Μίσιγκαν αναφέρεται στη διπλή δωρεά του Τίμοθι Μέλον στον Ρόμπερτ Κένεντι (RFK) και στον Τραμπ και ισχυρίζεται ότι η υποψηφιότητα του αντιεμβολιαστή Κένεντι είναι κατευθυνόμενη από τον πρώην πρόεδρο – Photo by Emily Elconin/Getty Images for DNC

Η εκστρατεία του Μπάιντεν και η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών συγκέντρωσαν μαζί 85 εκατ. δολάρια τον Μάιο και ανακοίνωσαν πως είχαν συνολικά 212 εκατ. δολάρια στο τέλος του μήνα.

Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται περίπου 40 εκατ. δολάρια που συγκέντρωσαν ο αμερικανός πρόεδρος και οι κορυφαίοι υποστηρικτές του τις τελευταίες ημέρες -ή μια ξεχωριστή δωρεά 20 εκατ. δολαρίων από τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, σε ομάδες υπέρ του Μπάιντεν.

Είναι η πρώτη φορά σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, που ο Τραμπ φάνηκε να συγκεντρώνει σε ένα μήνα, περισσότερες δωρεές από τον Μπάιντεν.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών δήλωσαν ότι συγκέντρωσαν τον Μάιο το εντυπωσιακό ποσό των 141 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων εκατομμυρίων που δωρίστηκαν αμέσως μετά την καταδίκη του πρώην προέδρου από τους ενόρκους δικαστηρίου του Μανχάταν στη δίκη για την Στόρμι Ντάνιελς.

Οι δίδυμοι Γουίνκλβος, που συμμετείχαν στο ξεκίνημα του Facebook, ανακοίνωσαν πως υποστηρίζουν τον Τραμπ.

Οι δίδυμοι Γουίνκλβος στο Met Gala της Νέας Υόρκης – REUTERS/Lucas Jackson

«Μόλις δώρισα ένα εκατομμύριο δολάρια σε μπιτκόιν στον Ντόναλντ Τραμπ και θα τον ψηφίσω τον Νοέμβριο», ανέφερε ο Τάιλερ Γουίνκλβος μέσω X.

Ο συνιδρυτής της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, Gemini, έκανε τη δωρεά εξαιτίας του –κατ’ αυτόν– «πολέμου που κήρυξε ανοικτά η κυβέρνηση Μπάιντεν εναντίον των κρυπτονομισμάτων».

Ο αδελφός του, Κάμερον, συμπλήρωσε πως δώρισε επίσης ένα εκατομμύριο δολάρια στην εκστρατεία του Τραμπ. «Συνοπτικά: ο πρόεδρος Τραμπ είναι υπέρ του μπιτκόιν, υπέρ των κρυπτονομισμάτων, υπέρ των επιχειρήσεων», είπε.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ αρνήθηκε να αναφέρει πόσα χρήματα είχε στην τράπεζα στα τέλη Μαΐου, γεγονός που έκανε την ομάδα του Μπάιντεν να θέσει το ερώτημα αν ο Τραμπ εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τις δωρεές του για να καλύψει τα τεράστια νομικά του έξοδα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η εκστρατεία του πρώην προέδρου συγκέντρωσε περίπου τρία εκατομμύρια δολάρια σε εκδήλωση στο Λονδίνο, στην οποία συμμετείχε ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι διοργανωτές ισχυρίστηκαν ότι ήταν η πιο πετυχημένη οικονομικά εκδήλωση των Ρεπουμπλικανών εκτός ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...