Ο αμερικανικός στρατός αποχώρησε από την Καμπούλ τα μεσάνυχτα της 30ής Αυγούστου (τοπική ώρα) έχοντας απομακρύνει 120.000 ανθρώπους σε δύο εβδομάδες, αλλά άφησε πολλούς πίσω.
«Δεν μπορέσαμε να απομακρύνουμε όλους όσους θα θέλαμε», παραδέχθηκε ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, διευκρινίζοντας ότι οι μετακινήσεις τελείωσαν «περίπου 12 ώρες» πριν από την τελική αποχώρηση, αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονταν ακόμη εκεί ήταν σε ετοιμότητα για να μεταφέρουν οποιονδήποτε κατάφερε να φτάσει στο αεροδρόμιο «ως το τελευταίο λεπτό».
Ο Μακένζι πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός αχρήστευσε αεροσκάφη, θωρακισμένα οχήματα και ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας προτού εγκαταλείψει το αεροδρόμιο της Καμπούλ κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού διευκρίνισε ότι οι αμερικανοί στρατιώτες «αποστρατιωτικοποίησαν», δηλαδή αχρήστευσαν, 73 αεροσκάφη προτού ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις για την απομάκρυνση πολιτών που ήθελαν να διαφύγουν μετά την ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.
«Τα αεροσκάφη αυτά δεν θα ξαναπετάξουν πια ποτέ», δήλωσε ο Μακένζι. «Δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κανέναν».
«Τα περισσότερα ήταν ήδη εκτός υπηρεσίας ούτως ή άλλως. Αλλά (τώρα) είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ πια να ξαναπετάξουν».
Το Πεντάγωνο, το οποίο είχε αναπτύξει 6.000 στρατιώτες για να φυλάσσουν, να εγγυώνται την ασφάλεια και τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ από τις 14 Αυγούστου, άφησε επίσης εκεί 70 θωρακισμένα οχήματα MRAP, που αντέχουν στις νάρκες και κοστίζουν το καθένα ένα εκατ. δολάρια, και 27 ελαφρά οχήματα Humvee. Ολα έχουν αχρηστευθεί.
Τα οχήματα «δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά από κανέναν», διαβεβαίωσε ο Μακένζι.
Ο αμερικανικός στρατός άφησε επίσης το σύστημά του αντιαεροπορικής άμυνας C-RAM, το οποίο αναχαίτισε, τη Δευτέρα, πέντε ρουκέτες που εκτόξευσε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κατά του αεροδρομίου της Καμπούλ.
«Επιλέξαμε να αφήσουμε να λειτουργούν τα συστήματα αυτά μέχρι το τελευταίο λεπτό», λίγο πριν από την απογείωση του τελευταίου αεροσκάφους, σημείωσε ο στρατηγός Μακένζι.
«Η αποσυναρμολόγηση των συστημάτων αυτών είναι περίπλοκη και μακρά διαδικασία. Αρα, τα αποστρατιωτικοποιούμε για να μη χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά», κατέληξε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News