303
Ο Κέβιν ΜακΚάρθι μιλά στους δημοσιογράφους μετά την αποπομπή του από τη θέση του προέδρου, τον Νοέμβριο | EPA/JIM LO SCALZO

ΗΠΑ: Αποχωρεί από το Κογκρέσο ο Κέβιν ΜακΚάρθι

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2023, 09:50
Ο Κέβιν ΜακΚάρθι μιλά στους δημοσιογράφους μετά την αποπομπή του από τη θέση του προέδρου, τον Νοέμβριο
|EPA/JIM LO SCALZO

ΗΠΑ: Αποχωρεί από το Κογκρέσο ο Κέβιν ΜακΚάρθι

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2023, 09:50

Ο Κέβιν ΜακΚάρθι, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων σε μια ταραχώδη περίοδο που διήρκησε εννέα μήνες το 2023, δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από το Κογκρέσο, θέτοντας τέλος στην καριέρα του ως βουλευτής.

«Αποφάσισα να αποχωρήσω από τη Βουλή στο τέλος αυτού του έτους για να υπηρετήσω την Αμερική με νέους τρόπους», έγραψε σε άρθρο του στην Wall Street Journal, ο 58χρονος ΜακΚάρθι, ο πρώτος πρόεδρος της Βουλής στην ιστορία της χώρας που καθαιρέθηκε από το αξίωμα.

Οι Ρεπουμπλικανοί πήραν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 και διατηρούν μία μικρή πλειοψηφία. Η αποχώρησή του ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στις ελπίδες του κόμματος να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά τις εκλογές του 2024.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ΜακΚάρθι εξέταζε τις συνέπειες της απόφασής του, τόσο για τον ίδιο όσο και για την εκλογική του περιφέρεια στην Καλιφόρνια.

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο Κογκρέσο το 2007 και πέρασε τα επόμενα χρόνια ανεβαίνοντας μέσα από την ιεραρχία του κόμματος στη Βουλή προτού ξεκινήσει μια σύντομη αλλά ταραχώδη θητεία ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η θητεία του αυτή χαρακτηρίστηκε από θυελλώδεις σχέσεις με σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικανούς βουλευτές, στους οποίους βασίστηκε για να εκλεγεί, αλλά οι ίδιοι τον ανέτρεψαν στις αρχές Οκτωβρίου αφού υποστήριξε ένα διακομματικό μέτρο για την αποτροπή αναστολής λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους.

Στη θέση του προέδρου, τον αντικατέστησε ο 51χρονος Μάικ Τζόνσον, ο τέταρτος υποψήφιος που επέλεξε το κόμμα του σε διάστημα 22 ημερών για νέο πρόεδρο της Βουλής.

Ο ΜακΚάρθι μπορεί να ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων που καθαιρέθηκε, αλλά θα γίνει ο τρίτος Ρεπουμπλικανός πρόεδρός της, μετά τον Τζον Μπένερ και τον Πολ Ράιαν, που θα αποχωρήσει από το Κογκρέσο μετά από επανειλημμένες συγκρούσεις με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...