744
Οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ έξω από την έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, την Κυριακή | REUTERS/Marco Bello

ΗΠΑ: Απειλούν ότι θα πάρουν τα όπλα τους οι οπαδοί του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2023, 16:22
Οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ έξω από την έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, την Κυριακή
|REUTERS/Marco Bello

ΗΠΑ: Απειλούν ότι θα πάρουν τα όπλα τους οι οπαδοί του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2023, 16:22

Οι ομοσπονδιακές κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν την οργή των υποστηρικτών του, οι οποίοι απειλούν ότι θα καταφύγουν στη βία με τη χρήση όπλων.

Ο πρώην πρόεδρος και επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών θα εμφανιστεί την Τρίτη σε δικαστήριο του Μαϊάμι, όπου θα του απαγγελθούν οι 37 κατηγορίες σχετικά με τα απόρρητα έγγραφα που πήρε μαζί του φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο, μερικά από τα οποία έκρυψε ακόμα και σε μπάνιο της έπαυλής του.

Κάποιοι από τους οπαδούς του προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν επεισόδια.

Η Κάρι Λέικ, μια σκληροπυρηνική Ρεπουμπλικανή που προσπάθησε χωρίς επιτυχία να γίνει κυβερνήτης της Αριζόνα, εμφανίστηκε σε εκδήλωση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Τζόρτζια το Σάββατο, στο πλευρό του Τραμπ και απείλησε τον Τζο Μπάιντεν, τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ και τον εισαγγελέα στην υπόθεση των απόρρητων εγγράφων, Τζακ Σμιθ.

Αναφερόμενη στο γεγονός ότι πολλοί από την ακροδεξιά βάση των οπαδών του Τραμπ είναι βαριά οπλισμένοι, η Λέικ είπε: «Αν θέλετε να φτάσετε στον πρόεδρο Τραμπ, θα πρέπει να περάσετε από εμένα και θα πρέπει να περάσετε από 75 εκατομμύρια Αμερικανούς σαν εμένα. Και θα σας πω, ότι οι περισσότεροι από εμάς είμαστε μέλη της NRA (της περιβόητης Εθνικής Ομοσπονδίας Οπλοκατοχής, η οποία χρηματοδοτεί τις καμπάνιες πολλών Ρεπουμπλικανών υποψηφίων).

Η Λέικ είναι μια από πιθανές υποψήφιες για τη θέση της αντιπροέδρου στο ψηφοδέλτιο του Τραμπ και ακολουθώντας το παράδειγμά του, η ίδια εξακολουθεί να αρνείται ότι έχασε στις εκλογές της Αριζόνα, οι οποίες διεξήχθησαν τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Κάρι Λέικ μιλά στους δημοσιογράφους, το Σάββατο – REUTERS/Megan Varner

Ο Αντι Μπιγκς, ένας Ρεπουμπλικανός βουλευτής, επίσης από την Αριζόνα, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας των πιο συντηρητικών μελών του κόμματος, έγραψε στο Twitter την Παρασκευή: «Εχουμε πλέον μπει σε φάση πολέμου. Οφθαλμόν αντί οφθαλμού».

Ο Κλέι Χίγκινς, ένας Ρεπουμπλικανός βουλευτής από τη Λουιζιάνα, χαρακτήρισε τη νέα παραπομπή του Τραμπ ως «προειδοποιητική βολή από τους καταπιεστές».

Ο Κλέι Χίγκινς σε συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής – Andrew Harnik/Pool via REUTERS

Μιλώντας το Σάββατο, ο Τραμπ επέμεινε ότι δεν θα εγκαταλείψει την προεκλογική κούρσα, ανεξάρτητα από τα νομικά εμπόδια που αντιμετωπίζει. «Δεν θα φύγω ποτέ», δήλωσε στο Politico από το αεροπλάνο του μετά την ομιλία του στην Τζόρτζια.

Προέβλεψε ότι δεν θα καταδικαστεί, ενώ στο ερώτημα αν θα έδινε χάρη στον εαυτό του σε περίπτωση που κέρδιζε μια δεύτερη θητεία, είπε: «Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί ποτέ να το κάνω. Δεν έκανα τίποτα κακό».

Η αμερικανική νομοθεσία δεν απαγορεύει σε φυλακισμένο ή καταδικασμένο να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, αν και είναι αμφίβολο κατά πόσο οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι θα ήθελαν να στείλουν ξανά στον Λευκό Οίκο τον Τραμπ σε περίπτωση που κριθεί ένοχος.

Συνεχίζοντας τα εμπρηστικά του σχόλια, σε προεκλογικές του εμφανίσεις στην Τζόρτζια και την Βόρεια Καρολίνα, ο πρώην πρόεδρος επέμεινε στο προσφιλές του λαϊκίστικο τροπάριο: «Εχουν εξαπολύσει το ένα κυνήγι μαγισσών μετά το άλλο για να προσπαθήσουν να σταματήσουν το κίνημά μας, να ανατρέψουν τη βούληση του αμερικανικού λαού (καθώς συνεχίζει να διαμαρτύρεται ότι του “έκλεψαν” τις εκλογές του 2020). Στην τελική, δεν κυνηγούν εμένα, αλλά εσάς», είπε στο πλήθος που τον επευφημούσε.

Η δικαστική υπόθεση με τα απόρρητα έγγραφα μπορεί να διαρκέσει χρόνια και να παίξει σημαντικό ρόλο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο Μπιλ Μπαρ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί Τραμπ, δήλωσε ότι οι κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου είναι εξαιρετικά σοβαρές και θα μπορούσαν να τον αποτελειώσουν πολιτικά. «Αν έστω και τα μισά από αυτά είναι αληθινά, έχει “καεί”», δήλωσε ο Μπαρ. «Είναι ένα πολύ λεπτομερές κατηγορητήριο και είναι πολύ, πολύ καταδικαστικό».

Στο μεταξύ, τα τηλεοπτικά συνεργεία και οι δημοσιογράφοι έχουν στήσει τέντες και έχουν πάρει θέση στο πεζοδρόμιο έξω από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, ενόψει της εμφάνισης του Τραμπ την Τρίτη, στις 2:15 το μεσημέρι (τοπική ώρα, 9:15 το βράδυ ώρα Ελλάδας).

Η αστυνομία του Μαϊάμι και άλλες δυνάμεις ασφαλείας έχουν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο επεισοδίων, καθώς τόσο οι υποστηρικτές του Τραμπ όσο και οι πιο σφοδροί πολέμιοί του αναμένεται να συγκεντρωθούν στο δικαστήριο για την απαγγελία κατηγοριών.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυστηρά στο ομοσπονδιακό δικαστήριο και θα επιβλέπονται από τη Μυστική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Δικαστικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Το σκηνικό έξω από το δικαστήριο, όπου τα συνεργεία έχουν στήσει τέντες από την περασμένη εβδομάδα, ενόψει της Τρίτης – REUTERS/Marco Bello

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...