561
Λεπτομέρεια από το κλασικιστικού στυλ αρχιτεκτόνημα που στεγάζει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον | REUTERS/Amanda Andrade-Rhoades/File Photo

ΗΠΑ: «Ανάχωμα» υπέρ του Τραμπ στήνει το Ανώτατο Δικαστήριο;

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2024, 10:01
Λεπτομέρεια από το κλασικιστικού στυλ αρχιτεκτόνημα που στεγάζει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον
|REUTERS/Amanda Andrade-Rhoades/File Photo

ΗΠΑ: «Ανάχωμα» υπέρ του Τραμπ στήνει το Ανώτατο Δικαστήριο;

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2024, 10:01

Για την «ισότητα στην απονομή Δίκαιου, την οποία εξασφαλίζει ο Νόμος» γίνεται λόγος στο υπέρθυρο του κλασικιστικού κτιρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Ωστόσο, πάντα και παντού κάποιοι είναι πιο… ίσοι από τους άλλους ενώπιον του Νόμου, αν δεν είναι και «υπεράνω», όπως ειρωνεύεται ο λαός. Σε ανταπόκριση της Corriere della Sera από τις ΗΠΑ εγράφη ότι πολλή δουλειά περιμένει τις επόμενες τρεις εβδομάδες τους εννέα ανώτατους δικαστές προτού αναστείλουν τη λειτουργία του οργάνου για το θέρος.

Ο Ιούνιος θα είναι φλογερός, καθώς υπάρχουν και «σκανδαλάκια» στην πίσω αυλή του μεγάρου. Ενας από τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Σάμιουελ Αλίτο, ζει σε σπίτι εξωτερικώς στολισμένο με λάβαρα υποστηρικτικά των «τραμπιστών ανταρτών», σημείωσε η Corriere, ενώ ένας άλλος δικαστής του ιδίου Σώματος, ο Κλάρενς Τόμας, παραδέχθηκε ότι έκανε διακοπές πληρωμένες από έναν Κροίσο Ρεπουμπλικανό. Αλλά και τέτοιες σκιές να μην υπήρχαν, οι υποθέσεις με τις οποίες πρέπει να καταπιαστούν οι συνταγματικοί δικαστές «ζεματάνε».

Στο προαναφερθέν ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα πρέπει να αποφανθούν για τις δίκες του Ντόναλντ Τραμπ, για τον καθορισμό των ποινικών ευθυνών του εκάστοτε προέδρου των ΗΠΑ και για το μείζον στις ΗΠΑ θέμα των αμβλώσεων, το οποίο όχι μόνο έχει πολιτική διάσταση, αλλά «εργαλειοποιήθηκε» κιόλας από πολλούς και διαφόρους φορείς ενόψει των καλπών του Νοεμβρίου. Από την επόμενη Πέμπτη οι σχετικές διαβουλεύσεις θα αρχίσουν στο Σώμα.

Η (νομική) πλευρά Τραμπ διατείνεται ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να είναι κατηγορούμενος στην ποινική Δικαιοσύνη για ό,τι διέπραξε κατά τη διάρκεια της θητείας του, ακόμη και φόνο πολιτικού αντιπάλου! Σε τέτοια ακραία περίπτωση, λένε οι δικηγόροι του Τραμπ, ο πρόεδρος παραπέμπεται από τη Βουλή για δίκη στη Γερουσία και πουθενά αλλού. Αν οι δικαστές αποδεχθούν αυτήν τη θέση, όλες οι κατηγορίες εις βάρος του Τραμπ θα καταπέσουν.

Και όταν λέμε όλες, εννοούμε όλες: από τις ευθύνες του για την επίθεση του υποκινούμενου από αυτόν όχλου εναντίον του Κογκρέσου, μέχρι την προσπάθεια να αποτρέψει την ορκωμοσία Μπάιντεν και τη φυγάδευση διαβαθμισμένων εγγράφων του κράτους στο σπίτι του στη Φλόριντα. Απ’ όσα ακούγονται στους νομικούς κύκλους, δημιουργείται η εντύπωση ότι το Δικαστήριο θα συμφωνήσει με τον Τραμπ, εν μέρει όμως: ίσως προκύψει διάκριση μεταξύ των επισήμων και ανεπισήμων ενεργειών του.

Επίσης, έγραψε η Corriere, οι δικαστές φαίνεται να διαφωνούν σχετικά με το πώς αντιμετωπίζεται η προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος. Οσοι παρακολουθούν το θέμα κρίνουν πως οι δικαστές θα αναζητήσουν «μεσοβέζικη» λύση, παραπέμποντας την υπόθεση στα τακτικά δικαστήρια προς αξιολόγηση των διαφόρων νομικών υποθέσεων, ώστε να αποφανθούν αν η παραπάνω κατηγορία εμπίπτει ή όχι στην ασυλία. Το μέσο του Μιλάνου έκρινε ότι αυτός ο ελιγμός θα «σπρώξει» πολύ πέρα από τον Νοέμβριο την όλη διαδικασία, συνεπώς κερδισμένος θα βγει ο Τραμπ.

Επίσης, ενδέχεται να απορρίψουν οι δικαστές την εφαρμογή του λεγόμενου νόμου Sarbanes-Oxley (ο οποίος απαγορεύει κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης ομοσπονδιακών πράξεων) στην υπόθεση της επίθεσης του όχλου εναντίον του Κογκρέσου. Αν η απόρριψη συντελεστεί, οι σχετικές κατηγορίες εναντίον του Τραμπ θα αποδυναμωθούν, ενώ συγχρόνως θα καταστεί δυσκολότερη η δίωξη όσων εισέβαλαν στο κτίριο της αμερικανικής Βουλής.

Οσον αφορά την άμβλωση, το Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να αποφανθεί για τη νομιμότητα ή μη του σχετικού χαπιού, το οποίο πλέον χρησιμοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις διακοπής κύησης, αλλά και για την υπόθεση του Αϊνταχο. Οι δικαστές πρέπει να αποφασίσουν αν η νομοθεσία αυτής της Πολιτείας, απολύτως απαγορευτική για τις εκτρώσεις πλην ιατρικών εξαιρέσεων, αντιβαίνει στους ομοσπονδιακούς κανονισμούς περί υποχρέωσης των νοσοκομείων να παρέχουν πλήρως στους πολίτες την αναγκαία για τη δημόσια υγεία περίθαλψη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...