262
Στις ΗΠΑ οι καταναλωτές βλέπουν καθημερινά τις τιμές να ανεβαίνουν | Shutterstock

ΗΠΑ: Αλμα ρεκόρ 30 ετών έκαναν οι τιμές σε τρόφιμα και καύσιμα!

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2021, 18:25
Στις ΗΠΑ οι καταναλωτές βλέπουν καθημερινά τις τιμές να ανεβαίνουν
|Shutterstock

ΗΠΑ: Αλμα ρεκόρ 30 ετών έκαναν οι τιμές σε τρόφιμα και καύσιμα!

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2021, 18:25

Το κόστος ζωής των Αμερικανών αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι εδώ και τρεις δεκαετίες, με τα τρόφιμα και τα καύσιμα να οδηγούν τις αυξήσεις.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Οκτώβριο έδειξε ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,2% τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Ηταν, σύμφωνα με το BBC, ένα απότομο άλμα από τον Σεπτέμβριο, όταν οι τιμές ήδη ανέβαιναν στο 5,4%.

Ο πληθωρισμός προκαλεί μια αναλόγως αυξανόμενη ανησυχία για τους αγοραστές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής φέτος καθώς ο αντίκτυπος της πανδημίας εξακολουθεί να υφίσταται, χωρίς να φαίνονται στον ορίζοντα σημάδια εκτόνωσης.

Οι αυξανόμενες τιμές στα τρόφιμα, τη στέγαση, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και τα φορτηγά και τα καινούργια οχήματα ήταν η κύριοι παράγοντες των αυξήσεων, ανέφερε το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας. Το κρέας, τα ψάρια και τα αυγά αυξήθηκαν περισσότερο από άλλα τρόφιμα, ενώ οι τιμές της βενζίνης βρίσκονται σε υψηλά επτά ετών.

Σχεδόν κάθε τομέας παρουσίασε κάποιο πληθωρισμό τιμών, εκτός από τα αεροπορικά εισιτήρια και τα αλκοολούχα ποτά.

Εμφραγμα στην προσφορά λόγω πανδημίας

Τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά ορισμένων αγαθών, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση από τους πελάτες καθώς το πρόγραμμα εμβολίων επέτρεψε στην οικονομία να ανοίξει ξανά, ευθύνονται εν μέρει για τις αυξήσεις.

Ακόμη και αν εξαιρέσουμε το κόστος των τροφίμων και των καυσίμων, που τείνουν να είναι πιο ασταθείς, οι τιμές αυξήθηκαν έντονα κατά 4,6%.

Nέες τιμές στα αγαθά κάθε λίγο και λιγάκι… / Shutterstock
Αύξηση μισθών και… τιμών

Η έλλειψη προσωπικού ώθησε τους εργοδότες να αυξήσουν τους μισθούς και σε ορισμένους τομείς, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...