325
Ο Ντόναλντ Τραμπ ενημερώνει τους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο | REUTERS/Kevin Lamarque

ΗΠΑ: Αλλοι 1.150 νεκροί σε ένα 24ωρο – θα εξετάζεται συχνά για κορονοϊό ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2020, 12:10
Ο Ντόναλντ Τραμπ ενημερώνει τους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο
|REUTERS/Kevin Lamarque

ΗΠΑ: Αλλοι 1.150 νεκροί σε ένα 24ωρο – θα εξετάζεται συχνά για κορονοϊό ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2020, 12:10

Αλλους 1.150 θανάτους από κορονοϊό σε 24 ώρες κατέγραψαν οι ΗΠΑ, φτάνοντας έτσι τους 10.943.

Η χώρα έχει πάνω από 367.000 επιβεβαιωνένα κρούσματα (αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30.000 το προηγούμενο 24ωρο).

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τρίτη θέση των θανάτων παγκοσμίως, μετά την Ιταλία και την Ισπανία.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο ίδιος, αλλά και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι, θα εξετάζονται συχνά για τον ιό.

«Νομίζω ότι είναι πιθανό να έχουμε αρκετά τεστ. Δεν είναι κακή ιδέα. Οπως γνωρίζετε το σύστημα διάγνωσης είναι γρήγορο και τόσο εύκολο», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος, ο οποίος δεν έπαιρνε μέτρα προφύλαξης για πολύ καιρό μετά την έναρξη της πανδημίας -όπως και ο Μπόρις Τζόνσον- έχει ήδη βρεθεί αρνητικός στον κορονοϊό τις προηγούμενες ημέρες.

Ελπίδες για ένα νέο φάρμακο

Στο μεταξύ, επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ένα νέο ευρέος φάσματος αντιικό φάρμακο σε μορφή χαπιού, με την προσωρινή ονομασία EIDD-2801, το οποίο μπορεί να μειώσει τη σοβαρή βλάβη που προκαλεί στους πνεύμονες η νόσος Covid-19. Το φάρμακο, που δοκιμάστηκε σε καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων πνευμόνων και σε πειραματόζωα (ποντίκια), υπήρξε αποτελεσματικό στο να αποτρέψει τη σοβαρή πνευμονία και τον θάνατο.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το φάρμακο ανακαλύφθηκε στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης Φαρμάκων Εμορι (EIDD) των ΗΠΑ και οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», σχεδιάζουν να αρχίσουν πολύ σύντομα κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, παραλείποντας το σύνηθες ενδιάμεσο στάδιο της δοκιμής σε πιθήκους ή μαϊμούδες.

«Αυτό το νέο φάρμακο όχι μόνο έχει μεγάλες δυνατότητες να θεραπεύσει ασθενείς με Covid-19, αλλά επίσης φαίνεται αποτελεσματικό για τη θεραπεία και άλλων σοβαρών λοιμώξεων από κορονοϊούς», όπως οι ιοί που προκάλεσαν τις νόσους SARS και MERS, δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας Ραλφ Μπάρικ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Οταν το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε προφυλακτικά στα τρωκτικά, απέτρεψε τη σοβαρή βλάβη των πνευμόνων, ενώ όταν χορηγήθηκε 12 έως 24 ώρες μετά τη λοίμωξη με Covid-19, μείωσε επίσης το ιικό φορτίο και την πνευμονική βλάβη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...