224
Αμερικανικό επιθετικό ελικόπτερο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης | ΙΝΤΙΜΕ

ΗΠΑ: Αλεξανδρούπολη και Σούδα στη σκακιέρα του Ουκρανικού

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2022, 11:08
Αμερικανικό επιθετικό ελικόπτερο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
|ΙΝΤΙΜΕ

ΗΠΑ: Αλεξανδρούπολη και Σούδα στη σκακιέρα του Ουκρανικού

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2022, 11:08

Η αξιοποίηση της Σούδας και ενδεχομένως και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τη μεταφορά δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία είναι σενάρια που «πάνω στο τραπέζι» όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής και στον δημοσιογράφο Παύλο Παπαδόπουλο, ο Μάικλ Κάρπεντερ, μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

«Δεν είναι μυστικό ότι κόλπος της Σούδας αποτελεί ένα από τα βασικά στρατηγικά μας πλεονεκτήματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο στενός συνεργάτης του προέδρου Μπάιντεν ενώ αναφερόμενος στην πρωτεύουσα του Εβρου και τις αντιρρήσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ήταν πιο επιφυλακτικός: «Δεν έχω να ανακοινώσω κάτι σχετικά με την Αλεξανδρούπολη, αλλά η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι τόσο στενά συνδεδεμένοι σε τόσους διαφορετικούς τομείς, στην Πολεμική Αεροπορία, στο Ναυτικό, στις χερσαίες δυνάμεις. Μιλάμε για μια πολύ, πολύ στενή συνεργασία. Αν αυτό δεν αρέσει στον κ. Λαβρόφ, τι να κάνουμε…».

Ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ιδιαιτέρως πως η κατάσταση παραμένει στο δρόμο της διπλωματίας, αναφέρθηκε στην λήψη «πρόσθετων πολιτικών και διπλωματικών πρωτοβουλιών, που θα επιφέρουν κόστος στη Ρωσία» σε περίπτωση που κινηθεί εναντίον της Ουκρανίας ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει στην ενεργειακή κρίση που θα προκύψει σε αυτήν την περίπτωση. «Ολα αυτά θα είναι πάνω στο τραπέζι σε περίπτωση κρίσης. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φτάσουμε ως εκεί», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...