265
Αγρια άλογα των εκτάσεων μεταξύ Ορεγκον και Καλιφόρνιας συντελούν στην πρόληψη των πυρκαγιών αποψιλώνοντας τα εδάφη με τον φυσικότερο τρόπο | Shutterstock

ΗΠΑ: Αγρια άλογα σε ρόλο δασοπυροσβέστη

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2023, 21:13
Αγρια άλογα των εκτάσεων μεταξύ Ορεγκον και Καλιφόρνιας συντελούν στην πρόληψη των πυρκαγιών αποψιλώνοντας τα εδάφη με τον φυσικότερο τρόπο
|Shutterstock

ΗΠΑ: Αγρια άλογα σε ρόλο δασοπυροσβέστη

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2023, 21:13

Ο Γουίλιαμ Σίμπσον είναι 70 ετών και ζει ανάμεσα σε άγρια ​​άλογα σε ένα ράντσο μιας απομακρυσμένης περιοχής, κάπου ανάμεσα σε Ορεγκον και Καλιφόρνια, έγραψε η Corriere della Sera. Για την καταπολέμηση των πυρκαγιών που καταστρέφουν δασικές εκτάσεις ο Σίμπσον έχει άποψη: πρέπει να σταλούν εκεί, πριν από τις πυρκαγιές βέβαια, φυτοφάγα ζώα, κυρίως άλογα.

Αυτά είναι οι καλύτεροι πυροσβέστες, καθώς, τρώγοντας και μόνο, αποψιλώνουν εκτάσεις και δημιουργούν φυσικές αντιπυρικές ζώνες. «Μεταφέρετε τα άγρια άλογα σε απάτητες περιοχές άγριας φύσης» γράφει και η ιστοσελίδα Wild horse fire brigade.

Σε αυτά τα εδάφη η φύση οργιάζει. Και αν δεν κυκλοφορούν ελεύθερα άλογα, τα χορτάρια και τα ξερόκλαδα θεριεύουν και τροφοδοτούν τις φλόγες μιας πυρκαγιάς. Αν εκεί ζούσαν φυτοφάγα ζώα, πυρκαγιές δεν θα φούντωναν, ακόμη και αν ξεσπούσαν, αφού δεν θα υπήρχε χορτάρι για προσάναμμα.

Το 1960 στην Καλιφόρνια ζούσαν 2 εκατομμύρια ελάφια, ενώ τώρα είναι λιγότερα από 500.000. Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα με τα άλογα ελεύθερης βοσκής, τα οποία προστατεύονται από το 1971 (με ετήσια δαπάνη 84 εκατ. δολαρίων το 2022).

Ο Σίμπσον λέει ότι τα άγρια άλογα τον ξέρουν: «Με γνωρίζουν, αφαιρώ τα τσιμπούρια τους, τα καταλαβαίνω και εγώ από τη μυρωδιά τους. Αυτά τα ζώα πρέπει να βρίσκονται ελεύθερα στα δάση, σε στρατηγικά σημεία, εκεί όπου ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι μεγαλύτερος». Ετσι, ονόμασε το έργο του «Wild horses fire brigade», σαν να λέμε «Πυροσβεστική αγρίων αλόγων».

Το 2018 οι φλόγες κατέκαψαν 15.000 εκτάρια δάσους στην περιοχή του, στην κομητεία Σισκίγιου, προτού σβήσουν. Αλλά το ράντσο του Σίμπσον και η έκταση γύρω από αυτό έχουν παραμείνει ανέπαφα. «Χάρις στα άγρια άλογα» υποστηρίζει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...