1028
Ιρανές πανηγυρίζουν τον Απρίλιο σε δρόμο της Τεχεράνης για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, τον Απρίλιο | EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

ΗΠΑ: «Αυτή την εβδομάδα» η επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2024, 12:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/08/2024 16:45
Ιρανές πανηγυρίζουν τον Απρίλιο σε δρόμο της Τεχεράνης για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, τον Απρίλιο
|EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

ΗΠΑ: «Αυτή την εβδομάδα» η επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2024, 12:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/08/2024 16:45

Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε τη Δευτέρα για ενδεχόμενη «σειρά σημαντικών επιθέσεων» του Ιράν στο Ισραήλ, πιθανόν εντός ημερών, καλώντας από κοινού με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την Τεχεράνη να «αποκηρύξει» κάθε σχέδιο γι’ αυτό.

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, τόνισε πως η χώρα του διατηρεί το «δικαίωμα να ανταποδώσει» κάθε επίθεση εναντίον της, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, ο οποίος τον παρότρυνε να αποφύγει τη στρατιωτική κλιμάκωση.

Οι ΗΠΑ «μοιράζονται την ανησυχία» του Ισραήλ πως επίκειται άμεσα επίθεση του Ιράν και των πληρεξουσίων του στην περιοχή, δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Η Ουάσινγκτον, που ανακοίνωσε τα τελευταία 24ωρα πως ενισχύει περαιτέρω την στρατιωτική της παρουσία στη Μέση Ανατολή, προβλέπει «σειρά σημαντικών επιθέσεων», που θα μπορούσαν να εξαπολυθούν ήδη από «αυτή την εβδομάδα», από μέρους του Ιράν και συμμάχων του, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Εκκληση Μακρόν, Σολτς, Στάρμερ σε Τεχεράνη

Το ζήτημα εθίγη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης του Τζο Μπάιντεν με τον Σολτς, τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Κιρ Στάρμερ και την Τζόρτζια Μελόνι.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας ζήτησαν από το Ιράν να μην πραγματοποιήσει την απειλή του για επίθεση κατά του Ισραήλ, κίνηση που θα είχε «πολύ σοβαρές συνέπειες» για την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής.

Ο γερμανός καγκελάριος και ο βρετανός πρωθυπουργός ζήτησαν να επιδιωχθεί αποκλιμάκωση των εντάσεων κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνδιαλέξεών τους με τον ιρανό πρόεδρο.

«Το Ιράν δεν θα υποχωρήσει ποτέ στις πιέσεις, στις κυρώσεις, σε εξαναγκασμούς (…) θεωρεί ότι έχει δικαίωμα ανταπόδοσης σε κάθε επιτιθέμενο, βάσει των διεθνών κανόνων», είπε ο Πεζεσκιάν, σύμφωνα με ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετά τη συνομιλία του με τον Σολτς.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε εξάλλου πως οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση έναντι του Ισραήλ, που έγιναν από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, «στερούνται πολιτικής λογικής και αντιφάσκουν με τις αρχές του διεθνούς Δικαίου».

«Χωρίς καμιά ένσταση για τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ), η δήλωση των E3 αδιάντροπα ζητάει από το Ιράν να μην απαντήσει σε μια παραβίαση της κυριαρχίας του και της εδαφικής ακεραιότητάς του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Καναανί.

Πανό στην Τεχεράνη με τον Γιαχία Σινουάρ, τον νέο αρχηγό της Χαμάς – Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Ο Καναανί υπογράμμισε πως η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να εμποδίσει το Ισραήλ και κάλεσε το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο «να υψώσουν μια και καλή το ανάστημά τους εναντίον του πολέμου στη Γάζα και του “πολεμοχαρούς” Ισραήλ».

Ο Λευκός Οίκος σημείωσε πως αν πράγματι γίνει ιρανική επίθεση, «θα είχε δυνητικά συνέπειες στις διαπραγματεύσεις» που προβλέπεται να διεξαχθούν εμμέσως την Πέμπτη, με την ελπίδα να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και παλαιστινίων κρατουμένων.

Σε τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία ας Σουντάνι, ο Αντονι Μπλίνκεν -που ετοιμάζεται για νέα περιοδεία στην περιοχή- υπογράμμισε για ακόμη μια φορά την «ευθύνη του Ιράκ να προστατεύει τον διεθνή συνασπισμό από επιθέσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων υποστηριζόμενων από το Ιράν».

Το Ισραήλ διεμήνυσε ότι θα απαντήσει άμεσα σε οποιαδήποτε επίθεση της Τεχεράνης, ανεξαρτήτου έκβασης.

Οι ΗΠΑ ζητούν να μεσολαβήσει ο Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία και άλλους εταίρους, που έχουν σχέσεις με το Ιράν, να πιέσουν την Τεχεράνη να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία.

«Ζητάμε από όλους τους συμμάχους μας, που έχουν οποιεσδήποτε σχέσεις με το Ιράν, να το πείσουν να αποκλιμακώσει, και αυτό περιλαμβάνει την Τουρκία», δήλωσε ο Τζεφ Φλέικ σε  δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη καθώς η θητεία του στην Τουρκία φθάνει στο τέλος της.

«Κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα κλιμακωθεί», δήλωσε για τους τούρκους συνομιλητές της Ουάσινγκτον, προσθέτοντας ότι «μοιάζουν περισσότερο πεπεισμένοι από εμάς ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση».

Ο ίδιος τόνισε πως η κατάσταση στη Γάζα είναι «πολύ δύσκολη», με τη ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν κατά του Ισραήλ να καθιστά δύσκολο για την Τουρκία να διαδραματίσει ρόλο ως συνομιλητής.

Ο ίδιος επισήμανε πως η απόσταση ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσινγκτον σχετικά με τη Γάζα μειώθηκε όταν ο Λευκός Οίκος άρχισε «να καλεί» για μια κατάπαυση του πυρός, όμως οι τριβές παραμένουν.

Ιράν: Δεν θα χτυπήσουμε αν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τρεις υψηλόβαθμους ιρανούς αξιωματούχους, μόνο μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αν αυτή προκύψει από τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν την Πέμπτη, ίσως αποτρέψει ή καθυστερήσει το Ιράν από να προβεί σε άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ.

Μία από τις πηγές, ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν, μαζί με συμμάχους όπως η Χεζμπολάχ, θα εξαπολύσουν απευθείας επίθεση αν οι συνομιλίες για τη Γάζα δεν φέρουν κανένα αποτέλεσμα ή αν η Τεχεράνη αντιληφθεί ότι το Ισραήλ κωλυσιεργεί τις διαπραγματεύσεις.

Οι πηγές δεν ανέφεραν πόσο καιρό θα επιτρέψει το Ιράν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις προτού απαντήσει.

Η Τεχεράνη, ανέφεραν δύο από τις πηγές, εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει έναν αντιπρόσωπο στις μεθαυριανές διαπραγματεύσεις, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αντιπρόσωπος δεν θα συμμετάσχει απευθείας στις συνομιλίες, αλλά θα συμμετάσχει σε παρασκηνιακές συζητήσεις «για να διατηρήσει μια γραμμή επικοινωνίας σε διπλωματικό επίπεδο» με τις ΗΠΑ, όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.

Δύο υψηλόβαθμες πηγές, που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ τόνισαν ότι η Τεχεράνη θα δώσει μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν θα εγκαταλείψει τις προθέσεις της για αντίποινα.

Μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα έδινε στο Ιράν ένα πρόσχημα για μια μικρότερης κλίμακας «συμβολική» απάντηση στη δολοφονία του Χανίγα, είπε μια από τις πηγές.

Χαμάς: Φρουροί μας σκότωσαν έναν όμηρο και τραυμάτισαν άλλες δύο

Στο μεταξύ εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης, και συγκεκριμένα ένοπλοι που φρουρούσαν ομήρους, πυροβόλησαν και «σκότωσαν έναν όμηρο» και τραυμάτισαν «δυο γυναίκες ομήρους» σε «δυο χωριστά συμβάντα» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου -σύμφωνα με τις IDF- εξακολουθούν να κρατούνται τουλάχιστον 111 ισραηλινοί όμηροι, από τους οποίους τουλάχιστον 39 θεωρούνται νεκροί.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει τον ισχυρισμό της Χαμάς και διεξάγει έρευνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...