Η ιδέα είναι αρκετά δημοφιλής στους κύκλους τόσο των φανατικών οικολόγων όσο και των απανταχού Λουδιτών – μια απλή ζωή στη φύση, μακριά από τις ανέσεις του σύγχρονου πολιτισμού και την τεχνολογία. Ηταν τόσο δημοφιλής στη δεκαετία του ’70, που γέννησε μια αριστουργηματική νουβέλα του Πολ Θερού («Η Ακτή του Κουνουπιού», 1981) και την επακόλουθη κινηματογραφική (1986, με πρωταγωνιστή τον Χάρισον Φορντ) και τηλεοπτική (2021) εκδοχή του.
Οπως, όμως, διαφαίνεται και στις σελίδες του βραβευμένου βιβλίου, η ζωή στην ερημιά της φύσης δεν είναι τόσο εύκολη όσο τη φαντάζεται κανείς. Γεγονός που βίωσαν με τον πιο τραγικό τρόπο τα μέλη μιας αμερικανικής οικογένειας από το Κολοράντο, που αποφάσισαν να ζήσουν στα αφιλόξενα Βραχώδη Ορη.
Τα αδυνατισμένα λείψανα των τριών μελών της οικογένειας, των αδελφών Κριστίν και Ρεμπέκα Βανς και του 14χρονου γιου της δεύτερης, βρέθηκαν τον Ιούλιο σε ένα απομακρυσμένο ορεινό κάμπινγκ. Την Τρίτη, ένας ιατροδικαστής έκρινε ότι πιθανότατα πέθαναν από πείνα ή έκθεση στα στοιχεία της φύσης, κατά τη διάρκεια του περυσινού κρύου χειμώνα.
Φαίνεται ότι η ομάδα των τριών άρχισε να κατασκηνώνει το περασμένο καλοκαίρι και πέθανε στη διάρκεια του χειμώνα. Η θετή αδερφή της Ρεμπέκα, Τρεβάλα Τζάρα, δήλωσε στην Washington Post την Τετάρτη: «Δεν της άρεσε η πορεία που έπαιρνε ο κόσμος, και σκέφτηκε ότι θα ήταν καλύτερα να ζούσαν εκείνη, ο γιος της και η Κριστίν μόνοι τους, μακριά από όλους».
Οι τρεις τους –συμπεριλαμβανομένων των δύο αδελφών, που ήταν στα 40 τους– δεν είχαν εμπειρία επιβίωσης σε εξωτερικούς χώρους και είχαν παρακολουθήσει βίντεο στο διαδίκτυο για να μάθουν πώς να επιβιώνουν στο κακοτράχαλο ορεινό τοπίο του Κολοράντο, είπε η Τζάρα στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
«Δεν μπορείς να μπαίνεις στο διαδίκτυο και να παρακολουθείς βίντεο για το πώς να ζεις εκτός δικτύου και μετά να το πραγματοποιείς, εάν δεν έχεις τη σχετική εμπειρία» ανέφερ ε η Τζάρα στην εφημερίδα Colorado Springs Gazette. «Απλώς δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Πέθαναν από την πείνα γιατί δεν ήταν σωστά προετοιμασμένοι».
Οι τρεις τους κατάγονταν από την ορεινή πόλη Κολοράντο Σπρινγκς. Οι ερευνητές λένε ότι τα αίτια του θανάτου τους δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί και δεν θα δημοσιοποιηθούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι τοξικολογικές αναφορές. Στις 9 Ιουλίου ένας πεζοπόρος έπεσε πάνω στα λείψανά τους, που είχαν αποσυντεθεί πλήρως, στην κατασκήνωση Gold Creek, στο Εθνικό Δάσος Γκάνισον.
Ο ιατροδικαστής της κομητείας Γκάνισον, Μάικλ Μπαρνς, ανακοίνωσε ότι δύο πτώματα βρέθηκαν σε μια σκηνή, ενώ το τρίτο εντοπίστηκε σε ερημική ορεινή τοποθεσία, σε υψόμετρο περίπου 2.900 μ. Το όνομα του έφηβου γιου της Ρεμπέκα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.
Φαίνεται ότι προσπάθησαν να κατασκευάσουν ένα καταφύγιο, αλλά τα παράτησαν καθώς έφτασε ο χειμώνας. Αντ’ αυτού, πέρασαν χρόνο μέσα στη σκηνή τους, είπε στο AP News. «Αναρωτιέμαι αν ο χειμώνας μπήκε απότομα και ξαφνικά βρέθηκαν να παλεύουν για την επιβίωσή τους στη σκηνή» δήλωσε ο Μπαρνς. «Είχαν πολλά βιβλία μαζί τους με θέμα την επιβίωση σε εξωτερικούς χώρους, την αναζήτηση τροφής και άλλα παρόμοια. Αλλά φαίνεται ότι αγόρασαν προμήθειες από ένα παντοπωλείο» ανέφερε ο ιατροδικαστής.
Στις αρχές Αυγούστου, το τρίο πήγε στο σπίτι της θετής αδερφής των γυναικών «για να τους αποχαιρετήσει». «Προσπαθήσαμε να τους σταματήσουμε», είπε η Τζάρα στην εφημερίδα Gazette, «αλλά δεν μας άκουγαν. Ηταν αποφασισμένοι».
Η ιδέα της ζωής εκτός δικτύου –ένας ανεξάρτητος τρόπος ζωής, που απαιτεί από τους ανθρώπους να είναι αυτάρκεις και να μη στηρίζονται στα δημόσια αγαθά– έχει αναλυθεί από ερευνητές τα τελευταία χρόνια περισσότερο ως ατομικιστικό όνειρο παρά ως μια οικονομικά βιώσιμη λύση για τους περισσότερους ανθρώπους.
Μια μελέτη του 2015, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Energy Policy, διαπίστωσε ότι η έξοδος από τον πολιτισμό θα ήταν απίθανο να έχει ιδιαίτερο οικονομικό νόημα στο μέλλον. Τέτοια όνειρα αποσύνδεσης από το αστικό περιβάλλον συχνά σχετίζονται με την άνοδο των τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για περισσότερα ηλιακά πάνελ και μπαταρίες. Αλλά αυτά τα τελευταία γίνονται όλο και πιο φθηνά, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News