255
Ο γενικός γιευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Οικονομικών, Νίκος Βέττας | ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα όσο πλησιάζουμε στις κάλπες

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 15:26
Ο γενικός γιευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Οικονομικών, Νίκος Βέττας | ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα όσο πλησιάζουμε στις κάλπες

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 15:26

Στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας το Ιδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) υπογραμμίζει τη βελτίωση του κλίματος στην Ευρώπη και στη χώρα μας τον Ιανουάριο, και στέκεται ιδιαίτερα στις προσδοκίες που διαμορφώνουν οι επικείμενες κάλπες.

Οπως σημειώνει, «καθώς εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος, μπορεί να αναμένεται γενικότερη βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας και τη μελλοντική θέση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που θα συμβαδίζει με αντίστοιχη επίδραση στο οικονομικό κλίμα που είχαν προηγούμενες βουλευτικές εκλογές».

Οπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε και τον Ιανουάριο στις 104,9 μονάδες έναντι 103,5 μονάδων τον Δεκέμβριο, στην υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 10 μηνών.

Η άνοδος προέρχεται από τη βελτίωση των προσδοκιών κυρίως στη βιομηχανία και λιγότερο στις κατασκευές και στο λιανικό εμπόριο, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται.

Οι πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά αμβλύνονται συγκριτικά με πέρυσι και, έως τώρα στον φετινό χειμώνα, οι τιμές ενέργειας δεν δημιούργησαν τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο υπήρχε φόβος ότι θα προκαλούσαν, μειώνοντας κατά συνέπεια και την απαισιοδοξία.

Ωστόσο, παρά την τάση μείωσης, ο πληθωρισμός κινείται ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, ιδίως σε κρίσιμες κατηγορίες όπως τα τρόφιμα, και οι συνθήκες πίεσης στα νοικοκυριά και στην αγορά παραμένουν. 

Καλύτερες ημέρες και στην ΕΕ

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στις 98,0 και τις 99,9 μονάδες αντίστοιχα, από 95,7 και 97,1 μονάδες τον Δεκέμβριο. Η ενίσχυση του δείκτη στην ΕΕ οφείλεται στην έντονη βελτίωση στη βιομηχανία, στις Υπηρεσίες, στο Λιανικό εμπόριο και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...