1211
Καύσωνες, ξηρασία, σαρωτικά μελτέμια και πυρκαγιές συνθέτουν ένα αποπνικτικό κοκτέιλ για τον πληθυσμό του πλανήτη | Shutterstock/Marc Bruxelle

Ιούλιος 2023: Αυτές είναι οι περιοχές του πλανήτη που «ψήθηκαν»

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2023, 16:23
Καύσωνες, ξηρασία, σαρωτικά μελτέμια και πυρκαγιές συνθέτουν ένα αποπνικτικό κοκτέιλ για τον πληθυσμό του πλανήτη
|Shutterstock/Marc Bruxelle

Ιούλιος 2023: Αυτές είναι οι περιοχές του πλανήτη που «ψήθηκαν»

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2023, 16:23

Μπορεί το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής να παραμένει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά οι επιπτώσεις της στην καθημερινότητά μας γίνονται όλο και πιο εμφανείς. Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο θερμός μήνας στην Ιστορία, «ψήνοντας» χιλιάδες περιοχές, καταστρέφοντας τις διακοπές και επιδεινώνοντας την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον πλανήτη.

Στη χώρα μας, ύστερα από έναν ήπιο Ιούνιο με αρκετές βροχές και μέτριες θερμοκρασίες, ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος των τελευταίων τριών δεκαετιών, ενώ τον Αύγουστο, οι υψηλές θερμοκρασίες, ο ξηρός καιρός και τα καταστροφικά μελτέμια που φούντωσαν εκατοντάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, συνέθεσαν ένα αποπνικτικό κοκτέιλ που έκανε την καθημερινότητα αβίωτη – τόσο στην Αττική, όσο και σε δεκάδες ηπειρωτικά και νησιωτικά θέρετρα.

Κατά τη διάρκεια αυτού του καταιγιστικού Ιουλίου για τον πλανήτη, αμέτρητες ημερήσιες, μηνιαίες, και υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ όλων των εποχών σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές, συχνά ταυτοχρόνως. Μια «επιδημία» θόλων έντονης ζέστης –ζωνών υψηλής πίεσης που απλώθηκαν σε όλο το βόρειο ημισφαίριο– μάστιζε την Ασία, τη Νότια Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική, τη Βόρεια Αμερική και πολλές από τις τροπικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Καραϊβικής.

Εξαιρετική ζέστη παρατηρήθηκε μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις και σε όλο το νότιο ημισφαίριο, το οποίο βρίσκεται στα μέσα του χειμώνα. Η Κίνα κατέγραψε την πιο υψηλή θερμοκρασία όλων των εποχών για τη χώρα (52,2 βαθμοί Κελσίου), ενώ το υψηλό των 53,3 βαθμών Κελσίου στην Κοιλάδα του Θανάτου της Καλιφόρνιας στις 16 Ιουλίου, ήταν δύο βαθμούς κάτω από την υψηλότερη αξιόπιστα μετρημένη θερμοκρασία στη Γη.

Οταν ο Στίβι Γουόντερ ηχογραφούσε το 1980 το «Hotter Than July», ένα από τα κορυφαία σόουλ άλμπουμ όλων των εποχών, δεν μπορούσε να φανταστεί τα θερμοκρασιακά ρεκόρ του φετινού Ιουλίου (YouTube/Capture)

Πολλές χώρες ξεπέρασαν τους 50 βαθμούς Κελσίου στην υψηλότερη τιμή των θερμοκρασιών τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post. Στη Μέση Ανατολή, ο δείκτης θερμότητας έφτασε τους 66,7 βαθμούς Κελσίου, κοντά στο όριο της ανθρώπινης επιβίωσης.

Στις ΗΠΑ, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ημερήσια ρεκόρ θερμότητας συνδυάστηκαν σε διάρκεια που δημιούργησε νέα ρεκόρ, όπως οι 31 συνεχόμενες ημέρες που έφτασαν τους 43,3 βαθμούς Κελσίου, ή υψηλότερα, στο Φοίνιξ της Αριζόνα, οι 44 ημέρες στους 37,8 βαθμούς Κελσίου, ή πάνω, στο Ελ Πάσο του Τέξας και οι 46 συνεχόμενες ημέρες με δείκτη θερμότητας άνω των 37,8 βαθμών στο Μαϊάμι της Φλόριντα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τόσο οι νοτιότερες, όσο και οι βορειότερες πόλεις στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τον θερμότερο Ιούλιο και τον θερμότερο μήνα που έχει καταγραφεί. Στο βόρειο άκρο της Αλάσκας, το Ούτκιακβικ, η θερμοκρασία ήταν κατά μέσο όρο 9,1 βαθμούς – 3,4 πάνω από τον μέσο όρο. Απ’ την άλλη, στο νότιο άκρο της Φλόριντα, η νησίδα Κι Γουέστ είχε κατά μέσο όρο θερμοκρασία 30,9 βαθμούς Κελσίου – 1,3 βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό.

Ακραίοι κλιματικοί συνδυασμοί

Ο Ιούλιος είναι συνήθως ο πιο ζεστός μήνας του έτους στο βόρειο ημισφαίριο. Αν προσθέσουμε ένα αναπτυσσόμενο φαινόμενο Ελ Νίνιο, και την κυκλική θέρμανση του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού (που προσθέτει θερμότητα στην ατμόσφαιρα), οι θερμοκρασίες εκτινάχθηκαν σε νέα ύψη σε πολλές περιοχές. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή με ανθρώπινη υπαιτιότητα κάνει τα κύματα καύσωνα πιο συχνά, πιο έντονα, ευρύτερα και μεγαλύτερα σε διάρκεια.

Από τις αρχές του καλοκαιριού, πολλαπλοί θόλοι θερμότητας έχουν εξαπλωθεί σε μεγάλα τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων τον Ιούλιο, που «έψησαν» τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ και το βόρειο Μεξικό, τη νότια Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική, την Ασία και τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ο θόλος θερμότητας στη νότια Ευρώπη και στη βόρεια Αφρική, ώθησε τη Μεσόγειο Θάλασσα σε θερμά επίπεδα που αποτελούν ρεκόρ. Στα ανατολικά, ένας μεταναστευτικός θόλος θερμότητας σήμαινε κύματα τιμωρητικού καύσωνα πάνω από την Κίνα και την Ανατολική Ασία. Στα βόρεια, ο ζεστός και ξηρός καιρός που τροφοδότησε τη χειρότερη εποχή των πυρκαγιών στην ιστορία του Καναδά, συνεχίστηκε.

Ο χάρτης που δείχνει τις περιοχές της Ευρώπης και της Αφρικής οι οποίες κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου μέσα στον Ιούλιο, περιλαμβάνει και τέσσερις τοποθεσίες της χώρας μας (NOAA’s Global Historical Climatology Network)

Η Κίνα ξεκίνησε τον Ιούλιο σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών. Ενδείξεις 43,3 βαθμών Κελσίου στο Ζινγκτσίνγκ και στη Λινζού παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας μιας σειράς από ρεκόρ. Αλλη μια εκτεταμένη ακραία ζέστη έφτασε στα μέσα του μήνα, φέρνοντας το Χονγκ Κονγκ κοντά στα υψηλά όλων των εποχών, με πρόσθετους καύσωνες να καλύπτουν την περιοχή καθώς έκλεινε ο Ιούλιος. Το Πεκίνο κατέγραψε αριθμό ημερών–ρεκόρ στους 35 βαθμούς, ή παραπάνω.

Η Ιαπωνία γνώρισε επίσης υψηλά όλων των εποχών στις αρχές και στα τέλη του μήνα, και τον πιο ζεστό Ιούλιο που έχει καταγραφεί στην ιστορία της. Το Τόκιο έφτασε τουλάχιστον τους 35 βαθμούς Κελσίου 13 φορές, τις περισσότερες από κάθε μήνα που έχει καταγραφεί. Εκλεισε τον μήνα με οκτώ τέτοιες μέρες στη σειρά – το δεύτερο μεγαλύτερο σερί του.

Οταν έφτασε τους 48,2 βαθμούς Κελσίου στις 24 Ιουλίου, το ιταλικό νησί της Σαρδηνίας ισοφάρισε την πιο ζεστή ημέρα Ιουλίου στη νότια Ευρώπη που έχει καταγραφεί. Στο Φιγκουέρες της Ισπανίας, η θερμοκρασία έφτασε τους 45,3 βαθμούς Κελσίου αρκετές ημέρες νωρίτερα – η θερμότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στην περιοχή της Καταλωνίας.

Καυτά κύματα ζέστης από την Αφρική στην νότια Ευρώπη

Η ζέστη στη νότια Ευρώπη έφτασε στα βόρεια από την Αφρική. Η Αλγερία είδε πολλά ρεκόρ να καταρρίπτονται, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Αλγερίου, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 48,7 βαθμούς Κελσίου στις 23 του μήνα, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό της, που είχε σημειωθεί την 11η Ιουλίου. Στην Τυνησία, η Τύνιδα έφτασε στους 49 βαθμούς Κελσίου, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών, μεταξύ πολλών άλλων πόλεων.

Οι υψηλές θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 50 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μεξικό, την Κίνα, το Ιράν, το Κουβέιτ, το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια έφτασε τους 53,3 βαθμούς, λίγους κάτω από τους υψηλότερους που έχουν καταγραφεί, και είχε μεταμεσονύκτια θερμοκρασία 48,9 βαθμών Κελσίου – την υψηλότερη που έχει παρατηρηθεί ποτέ εκείνη την ώρα οπουδήποτε στη Γη.

Η ακραία ζέστη έφτασε πολύ προς τα βόρεια της υδρογείου, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Νόρμαν Γουέλς, στα βορειοδυτικά εδάφη του Καναδά, στους 37,9 βαθμούς Κελσίου, και το Εκατερίνεμπουργκ της Ρωσίας, στους 40 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα «έψησε» και την Καραϊβική, που κάθε άλλο παρά ανεξοικείωτη είναι με τη ζέστη.

Τα μέγιστα όλων των εποχών παρατηρήθηκαν επίσης στην Κούβα, με τους 37,2 βαθμούς Κελσίου στη Γκούρια ντε Μελένα, στη Μπαραχόνα της Δομινικανής Δημοκρατίας, και στην Κεντρική Αμερική, όπου η πόλη Σαν Μιγκέλ σημείωσε ρεκόρ Ιουλίου για αυτό το τμήμα της αμερικανικής ηπείρου.

Εκτός από όλες τις πολύ καυτές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, επικράτησαν επίσης ιστορικά θερμά χαμηλά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα θερμά ελάχιστα όλων των εποχών ορίστηκαν στη ρωσική Σιβηρία και στο βόρειο Κεμπέκ στον Καναδά. Το Παλέρμο της Ιταλίας έπεσε μόλις στους 36,2 βαθμούς στη νυχτερινή ζέστη του τελευταίου μήνα – το θερμότερο χαμηλό στην Ευρώπη που έχει καταγραφεί. Αλλά ακόμη και αυτό ξεπεράστηκε με τους 39,5 βαθμούς στα Κανάρια Νησιά, και τους 38,3 στην Αλγερία.

Παρότι οι θερμοκρασίες αρχίζουν να μειώνονται από τις ετήσιες κορυφές τους σε μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, το αδυσώπητο καυτό μοτίβο δεν δείχνει έτοιμο να αποχωρήσει. Παρά τις σύντομες παύσεις στη χειρότερη ζέστη των νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών, ο καιρός είναι πιο ζεστός από το κανονικό μέχρι τον Αύγουστο στην περιοχή, όπως συμβαίνει και στην Ανατολική Ασία και στην Ιαπωνία, καθώς και στη Βόρεια Αφρική και τη νότια Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...