512
O βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα | Alex Brandon/Pool via REUTERS

Ιορδανία: Ο Τραμπ είχε βάλει στο μάτι τον βασιλιά Αμπντάλα

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2021, 16:19
O βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα
|Alex Brandon/Pool via REUTERS

Ιορδανία: Ο Τραμπ είχε βάλει στο μάτι τον βασιλιά Αμπντάλα

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2021, 16:19

Το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ και του γαμπρού του Τζάρεντ Κούσνερ για τη Μέση Ανατολή, γνωστότερο ως Συμφωνίες του Αβραάμ, θα «δικαστεί» τις επόμενες ημέρες στην Ιορδανία, όπως γράφει η Repubblica, μαζί με δύο πρόσωπα που κατηγορούνται για συνωμοσία που είχε σκοπό την αποσταθεροποίηση του βασιλείου. Αυτοί οι δύο αντιμετωπίζουν ποινή πολυετούς φυλάκισης σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι.

Στην υπόθεση φέρεται αναμειγμένος και ο αδελφός του βασιλιά Αμπντάλα, ο πρίγκιπας Χάμζα, ο οποίος δεν δικάζεται, αφού η υπόθεση «διευθετήθηκε εντός της βασιλικής οικογενείας» όπως ανακοινώθηκε από το παλάτι, αν και ο ίδιος τελεί υπό περιορισμό, εκτός φυλακών φυσικά.

Στο εδώλιο θα καθίσουν ο Μπάσεμ Αουαντάλα και ο Σερίφ Χασάν Ζάιντ, αλλά το ενδιαφέρον επεκτείνεται σε πολλά κράτη και σε πολλά πρόσωπα. Οι εξελίξεις απασχολούν τα Εμιράτα, τη Σαουδαραβία, το Ισραήλ φυσικά, αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ. Ενα δημοσίευμα στην Washington Post, υπογεγραμμένο από τον Ντέιβιντ Ιγκνάτιους, αποκαλύπτει και τους λόγους.

Το στόρι λέει ότι ο Χάμζα ανέθεσε στους δύο κατηγορουμένους τη βολιδοσκόπηση των ξένων δυνάμεων όσον αφορά τη δική του κίνηση για κατάληψη της εξουσίας, δηλαδή του θρόνου. Το σενάριο αυτό θέλει το Ριάντ να παίζει καθοριστικό ρόλο στις μεταπραξικοπηματικές εξελίξεις, αφού ο Αουαντάλα ήταν οικονομικός σύμβουλος του σαουδάραβα πρίγκιπα-διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Μάλιστα, την επομένη της σύλληψης του Αουαντάλα, τον περασμένο Απρίλιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊζάλ μετέβη εσπευσμένα στο Αμάν για να ζητήσει την απελευθέρωσή του. Ο βασιλιάς Αμπντάλα αρνήθηκε.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό Μέσο λέει ότι η στάση του ιορδανού βασιλιά απηχεί τη σφοδρή αντίθεσή του στις Συμφωνίες του Αβραάμ οι οποίες ναι μεν είχαν ομαλοποιήσει τις σχέσεις του Ισραήλ με τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν, συγχρόνως όμως είχαν υποβιβάσει το Παλαιστινιακό, θέμα για το οποίο η Ιορδανία δεν μπορεί να αδιαφορήσει ή να προσποιηθεί ότι δεν βλέπει. Επιπλέον, η αμερικανική αναγνώριση της Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους είχε αμφισβητήσει στην πράξη τον ρόλο της ιορδανικής μοναρχίας ως «θεματοφύλακα» των μουσουλμανικών ιερών τόπων της Παλαιστίνης. Οι Τραμπ και Κούσνερ είχαν κάνει τα πλάνα τους για τη Μέση Ανατολή περιφρονώντας την Ιορδανία και τον ρόλο της.

Εξ όλων αυτών προέκυψε η εχθρότητα των Αμερικανών και των Σαουδαράβων (επί ημερών Τραμπ) προς το πρόσωπο του βασιλιά Αμπντάλα. Μάλιστα αρκετοί ειδικοί σε ζητήματα Μέσης Ανατολής λένε ότι αν δεν εξελέγετο πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν, τότε η ιστορία της Ιορδανίας θα μπορούσε να είναι ήδη διαφορετική… Αφού αυτό δεν συνέβη, ο βασιλιάς Αμπντάλα θα συσφίξει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, καθώς η διοίκηση Μπάιντεν θεωρεί την Ιορδανία σύμμαχο των Αμερικανών.

Ο Αμπντάλα πρόσφατα ανέθεσε σε μία ειδική επιτροπή την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στο ντόπιο πολιτικό σύστημα και σε όλα τα επίπεδα, από τον εκλογικό νόμο μέχρι τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, με στόχο να ανταποκριθεί στα αιτήματα εκσυγχρονισμού της χώρας και κυρίως σε εκείνα που προέρχονται από τη λαϊκή βάση της Ιορδανίας, δηλαδή από τους Βεδουίνους της.

Η επίσκεψή του βασιλιά Αμπντάλα στον Λευκό Οίκο θα γίνει προς στο τέλος του μήνα, λέει η Post. Εκτός των άλλων, θα αποδείξει και την ικανότητα της ιορδανικής μοναρχίας να καταφέρνει να επιζεί μέσα στην ατελείωτη αναταραχή της Μέσης Ανατολής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...