539
Αν αποδειχθεί η αιτιακή σχέση του εμβολίου με σοβαρές βλάβες και θανάτους, η εταιρεία θα κληθεί να πληρώσει μεγάλες αποζημιώσεις | Shutterstock

Ηνωμένο Βασίλειο: Η AstraZeneca αντιμέτωπη με δεκάδες μηνύσεις για το εμβόλιο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2024, 15:08
Αν αποδειχθεί η αιτιακή σχέση του εμβολίου με σοβαρές βλάβες και θανάτους, η εταιρεία θα κληθεί να πληρώσει μεγάλες αποζημιώσεις
|Shutterstock

Ηνωμένο Βασίλειο: Η AstraZeneca αντιμέτωπη με δεκάδες μηνύσεις για το εμβόλιο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2024, 15:08

Μαζικές μηνύσεις έχει δεχτεί η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις παρενέργειες του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Βρετανικά μέσα μεταδίδουν μάλιστα πως για πρώτη φορά η εταιρεία παραδέχτηκε ενώπιον του δικαστήριου ότι το εμβόλιο που είχε λανσάρει το 2021 κατά της νόσου Covid-19 -και είχε αναπτυχθεί σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης- μπορεί να προκάλει τη σπάνια -αλλά δυνητικά θανατηφόρα- παρενέργεια της θρόμβωσης.

Πάντως, οι θρόμβοι ήταν εξ’ αρχής το «πρόβλημα» στα εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο φύλλο οδηγιών του εμβολίου, αμέσως μετά τις βασικές πληροφορίες, αναφέρεται: «Πολύ σπάνιοι θρόμβοι αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων του αίματος (σ.σ. σύνδρομο θρόμβωσης μαζί με θρομβοπενία – TTS), οι οποίοι συνοδεύονται σε ορισμένες περιπτώσεις από αιμορραγία, έχουν παρατηρηθεί μετά από τον εμβολιασμό. Η πλειοψηφία αυτών των περιστατικών εκδηλώθηκε μέσα στις πρώτες τρεις εβδομάδες μετά από τον εμβολιασμό. Η έκβαση ορισμένων περιστατικών ήταν θανατηφόρος».

Διεκδικούν αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υποβληθεί 51 μηνύσεις κατά της εταιρείας, απο ασθενείς ή συγγενείς ασθενών οι οποίοι υπέστησαν σοβαρές βλάβες ή και έχασαν τη ζωή τους και διεκδικούν αποζημιώσεις που μπορεί να φτάσουν και τα 100 εκατ. λίρες.

Η αρχή, όπως γράφει η Telegraph έγινε πέρυσι από τον Τζέιμι Σκοτ, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος υπέστη μόνιμη εγκεφαλική βλάβη εξαιτίας ενός θρόμβου που σχηματίστηκε στον εγκέφαλό του αφότου έκανε το εμβόλιο, τον Απρίλιο του 2021. Ο Σκοτ στράφηκε νομικά κατά της εταιρείας ισχυριζόμενος ότι η αναπηρία του προκλήθηκε εξαιτίας του εμβολίου.

Η AstraZeneca δεν αποδέχεται βέβαια την άμεση σύνδεση του εμβολίου της με τέτοια προβλήματα υγείας, αλλά φαίνεται πως έχει καταθέσει στα βρετανικά δικαστήρια έγγραφο στο οποίο αναφέρεται ως δυνητική -αν και πολύ σπάνια- παρενέργεια η εμφάνιση του συνδρόμου TTS μετά τον εμβολιασμό. Το σύνδρομο αυτό βέβαια, που συνδυάζει δύο αντιφατικά μεταξύ τους προβλήματα, τη θρόμωβωση με τη θρομβοπενία (χαμηλά αιμοπετάλια) μπορεί να προκύψει και από άλλες αιτίες.

Η Κέιτ Σκοτ, σύζυγος του Τζέιμι, είπε στην Telegraph: «Όλοι οι γιατροί συμφωνούν ότι η βλάβη προκλήθηκε εξαιτίας του εμβολίου. Μόνο η AstraZeneca το αμφισβητεί…  Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να φτάσουμε στο δικαστήριο. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουν τα πράγματα πιο γρήγορα. Χρειαζόμαστε μια συγγνώμη και μια δίκαιη αποζημίωση για την οικογένειά μας και για άλλες οικογένειες που έχουν πληγεί».

Η Telegraph παραθέτει ανακοίνωσή της AstraZeneca η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Από το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων που συλλέχθηκαν από κλινικές δοκιμές και πραγματικά δεδομένα, προκύπτει ότι το εμβόλιο έχει ένα αποδεκτό προφίλ ασφάλειας και οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο δηλώνουν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων μιας εξαιρετικά σπάνιας πιθανής παρενέργειας».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι πληροφορίες του προϊόντος (δηλαδή το φύλλο οδηγιών) που κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο επικαιροποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2021 ώστε να συμπεριλάβουν τις αναφορές στις παραπάνω σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Με αυτό το σκεπτικό, η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν παρουσίασε κάτι καινούριο στα δικαστήρια με αφορμή τις προσφυγές.

Όπως αναφέρει η Telegraph, ανεξάρτητες μελέτες είχαν δείξει ότι το εμβόλιο AstraZeneca ήταν αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σώζοντας περισσότερες από έξι εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως τον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας του. Για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του -σε άτομα άνω των 18 ετών- είχε αποφανθεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το εμβόλιο -το οποίο ο Μπόρις Τζόνσον είχε ανακοινώσει ως «θρίαμβο για τη βρετανική επιστήμη»- δεν χρησιμοποιείται πλέον.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...