195
Φιαλίδια με δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Sergio Perez

Interpol: Χιλιάδες εμβόλια «μαϊμού» σε Κίνα και Νότια Αφρική

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 18:08
Φιαλίδια με δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Sergio Perez

Interpol: Χιλιάδες εμβόλια «μαϊμού» σε Κίνα και Νότια Αφρική

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 18:08

Περίπου 2.400 δόσεις ψεύτικων εμβολίων κατασχέθηκαν στη Νότια Αφρική, ενώ ένα δίκτυο εμβολίων «μαϊμού» εξαρθρώθηκε στην Κίνα, ανακοίνωσε η Interpol, προειδοποιώντας ότι πρόκειται απλά για «την κορυφή του παγόβουνου».

«Οι αρχές της Νότιας Αφρικής κατέσχεσαν εκατοντάδες ψεύτικα εμβόλια κατά της Covid-19, έπειτα από ενημέρωση της Interpol, που προειδοποίησε για το γεγονός ότι τα εμβόλια θα αποτελέσουν πρωταρχικό στόχο των εγκληματικών δικτύων», διευκρίνισε ο Διεθνής Οργανισμός Εγκληματολογικής Αστυνομίας, με έδρα τη Λιόν.

Τρεις Κινέζοι και ένας υπήκοος Ζάμπιας συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε στο Γκέρμιστον (επαρχία Γκαουτένγκ), πολύ κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου εντοπίστηκε και «μεγάλη ποσότητα παραποιημένων μασκών».

Επιπλέον, η Interpol συμμετείχε σε επιχείρηση στην Κίνα, όπου η αστυνομία «ταυτοποίησε ένα δίκτυο πώλησης ψεύτικων εμβολίων κατά της Covid-19 και έκανε έφοδο στις κεντρικές εγκαταστάσεις παραγωγής, με αποτέλεσμα να συλλάβει 80 υπόπτους και να κατασχέσει περισσότερα από 3.000 ψεύτικα εμβόλια».

«Αν και χαιρετίζουμε αυτό το αποτέλεσμα, πρόκειται μονάχα για την κορυφή του παγόβουνου, αναφορικά με την εγκληματικότητα που σχετίζεται με τα εμβόλιο κατά της Covid-19», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Interpol, Γιούργκεν Στοκ.

Η υπηρεσία προειδοποιεί εκ νέου ότι «κάθε εμβόλιο που προωθείται σε ιστότοπους ή στο “darknet” δεν είναι νόμιμο, δεν έχει δοκιμαστεί και ενδέχεται να είναι επικίνδυνο»!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News