Ολα τα (λογικά όπλα και εργαλεία) δοκίμασαν οι Αρχές της Ινδονησίας, καιρός να βγουν από την φαρέτρα και… οι τοπικές δεισιδαιμονίες.
Στο χωριό Kεπούχ της Ιάβα η κυβέρνηση χρειάστηκε να επιστρατεύσει «ανθρώπινα σκιάχτρα» προκειμένου να πείσει τους προληπτικούς – συνήθως τους πιο ηλικιωμένους – να παραμείνουν σπίτι προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διασπορά του κορονοϊού, όπως αναφέρει το Reuters.
Ετσι, εδώ και πολλές ημέρες κάθε βράδυ, δύο άνδρες που φορούν λευκά σεντόνια και είναι βαμμένοι με ειδικές μπογιές στο πρόσωπο προκειμένου να μοιάζουν νεκροί, κάθονται στην μέση του χωριού, παριστάνοντας τα «ποκόνγκ», τα πνεύματα των νεκρών που, κατά την ντόπια παράδοση, στοιχειώνουν τα μέρη απ’ όπου δεινοπάθησαν και πέθαναν.
«Θέλαμε να προσεγγίσουμε το θέμα διαφορετικά και να δημιουργήσουμε μια αποκρουστική ατμόσφαιρα επειδή τα pocong είναι τρομακτικά», δήλωσε ο Αντζαρ Πάνκανίνγκτιας, επικεφαλής μιας ομάδας νεαρών που συντονίζει, από κοινού με την αστυνομία, την ασυνήθιστη αυτή πρωτοβουλία για την προώθηση της οικιακής παραμονής.
Σύμφωνα με το Reuters, η «υπερφυσική» στρατηγική της χρήσης των συγκεκριμένων «φαντασμάτων» εν είδη σκιάχτρων, φάνηκε αρχικά να λειτουργεί, με πολλούς χωρικούς να κλειδώνοντας στα σπίτια τους.
Ωστόσο, μερικές ημέρες μετά, ειδικά οι νέοι, τα συνήθισαν και πλέον τα περιμένουν να βγουν και να κάτσουν στη μέση του χωριού… προκειμένου να φωτογραφηθούν μαζί τους!
Ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Βιντόντο δεν έχει επιβάλλει ακόμη εθνική καραντίνα για να περιορίσει τον κορονοϊό, προτρέποντας τους ανθρώπους απλώς «να ασκούν κοινωνική αποστασιοποίηση και καλή προσωπική υγιεινή».
Αλλά με τον υψηλότερο ρυθμό θανάτων στην Ασία, μετά την Κίνα, ορισμένες κοινότητες, όπως το χωριό Κεπούχ, αποφάσισαν να λάβουν μόνοι τους έκτακτα μέτρα, επιβάλλοντας περιπολίες και απαγόρευση κυκλοφορίας προκειμένου να κρατήσουν τους γηραιότερους μέσα στο σπίτι.
«Οι κάτοικοι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν για το πώς να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας του COVID-19», δήλωσε ο δήμαρχος ενός παρακείμενου χωριού, του Πριγιάντι.
«Θέλουν να ζήσουν φυσιολογικά, γι ‘αυτό είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να ακολουθήσουν τις οδηγίες για να μείνουν στο σπίτι» πρόσθεσε.
Στην Ινδονησία μέχρι το πρωί της Δευτέρας υπήρχαν 4.241 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 373 θάνατοι, ωστόσο διάχυτος είναι ο φόβος ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν σημαντικά.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ινδονησίας εκτιμούν ότι ενδέχεται να υπάρξουν 140.000 θάνατοι και 1.5 εκατομμύρια κρούσματα μέσα τον Μάιο εάν δεν επιβλήθούν αυστηρότερα μέτρα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News