1207
Διασώστες μεταφέρουν ένα θύμα με φορείο λίγη ώρα μετά το δυστύχημα | REUTERS/Sharafat Ali

Ινδία: Τουλάχιστον 30 νεκροί στο ινδουιστικό φεστιβάλ από συνωστισμό

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2025, 10:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/1/2025 13:30
Διασώστες μεταφέρουν ένα θύμα με φορείο λίγη ώρα μετά το δυστύχημα
|REUTERS/Sharafat Ali

Ινδία: Τουλάχιστον 30 νεκροί στο ινδουιστικό φεστιβάλ από συνωστισμό

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2025, 10:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/1/2025 13:30

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη στην Πραγιαγκράζ, στη βόρεια Ινδία, όταν κόσμος ποδοπατήθηκε εν μέσω του γιγαντιαίου ινδουιστικού προσκυνήματος Μάχα Κουμπ Μελά.

«Τριάντα προσκυνητές δυστυχώς πέθαναν», τόνισε ο ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας Βαϊμπάβ Κρίσνα σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι «90 τραυματίες» μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.

Πολλοί από τους ανθρώπους που ποδοπατήθηκαν, κοιμούνταν στην όχθη των ποταμών.

Τρεις πηγές από την αστυνομία δήλωσαν στο Reuters ότι σχεδόν 40 πτώματα είχαν μεταφερθεί στο νεκροτομείο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Μότι Λαλ Νεχρού που βρίσκεται κοντά στο σημείο της τραγωδίας.

Ο ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας Βαϊμπάβ Κρίσνα επεσήμανε ότι η αστυνομία δεν μπορούσε να δώσει επίσημο απολογισμό των θυμάτων διότι ήταν πολύ απασχολημένη με τη διαχείριση του πλήθους.

Αναστατωμένοι συγγενείς είχαν συγκεντρωθεί για να αναγνωρίσουν τους νεκρούς.

Αξιωματούχος του νοσοκομείου SRN στο Πραγιαγκράζ, όπου έχουν διακομιστεί κάποιοι τραυματίες, δήλωσε ότι όσοι έχασαν τη ζωή τους είτε έπαθαν έμφραγμα είτε υπέφεραν από υποκείμενα νοσήματα, όπως διαβήτης.

«Ηρθαν άνθρωποι με κατάγματα, σπασμένα κόκαλα. Κάποιοι κατέρρευσαν επί τόπου και μεταφέρθηκαν εδώ νεκροί», δήλωσε ο ίδιος, ο οποίος επιθυμούσε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Μέχρι και 12 ώρες μετά την τραγωδία, η τοπική κυβέρνηση δεν είχε ανακοινώσει επίσημο απολογισμό θυμάτων.

Πλάνα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος έδειχναν εκατομμύρια πιστούς, να φτάνουν στο σκοτάδι πριν από την αυγή στον προσωρινό οικισμό στο Πραγιαγκράζ για την ιερή βουτιά στη συμβολή τριών ποταμών, του Γάγγη, του Γιαμούνα και του μυθικού, αόρατου Σαρασγουάτι.

Αλλά καθώς οι προσκυνητές έσπευδαν να συμμετάσχουν σε ένα ιερό τελετουργικό μπάνιο στον ποταμό, ένα ορμητικό πλήθος ξεχύθηκε από τον αστυνομικό κλοιό και ποδοπάτησε τους παρευρισκόμενους.

Ανθρωποι που κοιμόντουσαν και κάθονταν στο έδαφος κοντά στο ποτάμι, ποδοπατήθηκαν από τα τεράστια κύματα των πιστών που έρχονταν προς το μέρος τους μέσα στο σκοτάδι.

Βίντεο και φωτογραφίες μετά τον τραυματισμό έδειξαν πτώματα να απομακρύνονται με φορεία και ανθρώπους να κάθονται στο έδαφος κλαίγοντας, ενώ άλλοι πατούσαν πάνω σε στοίβες από πεταμένα ρούχα, παπούτσια, σακίδια και κουβέρτες που άφησαν πίσω τους οι πιστοί, καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν.

Τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικιωμένοι και γυναίκες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Στο σημείο έσπευσαν εκατοντάδες διασώστες και δεκάδες ασθενοφόρα. Αστυνομικοί μετέφεραν φορεία με τα πτώματα σκεπασμένα με χοντρές κουβέρτες.

Τα δυστυχήματα αυτά είναι συχνό φαινόμενο στις ινδικές θρησκευτικές γιορτές, συμπεριλαμβανομένης της Κουμπ Μελά, η οποία προσελκύει δεκάδες εκατομμύρια πιστούς κάθε 12 χρόνια στην πόλη Πραγιαγκράζ στο Ουτάρ Πραντές.

Το φεστιβάλ διαρκείας έξι εβδομάδων αποτελεί το μεγαλύτερο ορόσημο στο θρησκευτικό ημερολόγιο των Ινδουιστών και εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν στο σημείο για να κάνουν μπάνιο στα ποτάμια.

Ο Ραχούλ Γκάντι, ηγέτης της ινδικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι για τους θανάτους ευθύνεται η «κακοδιαχείριση» των επισήμων.

Μία γυναίκα περνά κάτω από τον φράκτη για να γλυτώσει – REUTERS/Adnan Abidi

Ο Γκάντι ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ: «Η κακοδιαχείριση και η ιδιαίτερη εστίαση της διοίκησης στη μετακίνηση των VIP αντί των κοινών πιστών, ευθύνονται για αυτό το τραγικό περιστατικό».

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στη 1 π.μ. της Τετάρτης, τοπική ώρα (21:30 της Τρίτης, ώρα Ελλάδας).

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι πιστοί που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από αυτό το σημείο βρέθηκαν σε άλλο επικίνδυνο συνωστισμό και εγκλωβίστηκαν, καθώς μία έξοδος είχε κλείσει από τις Αρχές.

«Είδα πολλούς ανθρώπους να πέφτουν και να τους πατάει το πλήθος, πολλά παιδιά και γυναίκες χάθηκαν, φωνάζοντας για βοήθεια», δήλωσε ο Ραβίν, ένας πιστός που είχε ταξιδέψει από τη Βομβάη για το φεστιβάλ.

Μια Δύναμη Ταχείας Δράσης -μια ειδική μονάδα που επιστρατεύεται σε καταστάσεις κρίσης- είχε αναπτυχθεί για να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο και οι προσπάθειες διάσωσης βρίσκονταν σε εξέλιξη, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο Ναρέντρα Μόντι, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, μίλησε με τον Γιόγκι Αντιτιανάθ, τον επικεφαλής υπουργό του Ούταρ Πραντές, και έδωσε «οδηγίες για την ομαλοποίηση της κατάστασης και την ανακούφιση των τραυματιών», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Ο Αντιτιανάθ απηύθυνε επίσης έκκληση στους ανθρώπους να κάνουν μια βουτιά στην πλησιέστερη όχθη του ποταμού αντί να προσπαθούν να φτάσουν στη συμβολή των τριών ποταμών που πιστεύεται ότι απαλλάσσει τους πιστούς από τις αμαρτίες τους και τους χαρίζει σωτηρία από τον κύκλο της γέννησης και του θανάτου.

«Όλοι σας θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες της διοίκησης και να συνεργαστείτε για την πραγματοποίηση των διευθετήσεων», δήλωσε στο Χ, καθώς οι πιστοί συνέχιζαν να κάνουν μπάνιο σε άλλα σημεία της εκτεταμένης προσωρινής πόλης που έχει στηθεί στις όχθες των ποταμών.

Στη μεγαλύτερη συγκέντρωση της ανθρωπότητας στον πλανήτη, που γίνεται κάθε 12 χρόνια, συρρέουν εκατομμύρια πιστών από όλο τον κόσμο.

Τις πρώτες δύο εβδομάδες του, το είχαν επισκεφτεί 148 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν θα ολοκληρωθεί, υπολογίζεται πως οι επισκέπτες θα έχουν φτάσει τα 400 εκατομμύρια.

Ανάμεσά τους είναι γνωστοί ηθοποιοί και τραγουδιστές, όπως η Ντακότα Τζόνσον και ο Κρις Μάρτιν των Coldplay, που έφτασαν την Τρίτη.

Επίσης, παρευρίσκονται όλοι οι ινδοί πολιτικοί, ενώ ο Μόντι αναμένεται τον επόμενο μήνα.

Μετά το δυστύχημα, οι πιστοί συνέχισαν να βουτούν στα ιερά νερά.

Οι αρχές είχαν λάβει διάφορα μέτρα για να εξυπηρετήσουν το τεράστιο πλήθος, όπως αυξημένη ασφάλεια και ιατρικό προσωπικό, καθώς και ειδικά τρένα και λεωφορεία. Χρησιμοποιήθηκε επίσης λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για τη διαχείριση του πλήθους.

Εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίζονται, εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε κιγκλιδώματα και φράχτες – REUTERS/Adnan Abidi

Στο προηγούμενο φεστιβάλ, το 2013, ένα παρόμοιο περιστατικό στοίχισε τη ζωή σε 36 προσκυνητές, κυρίως γυναίκες.

Επτά νεκροί σε άλλο θρησκευτικό φεστιβάλ

Σε ένα άλλο περιστατικό, την Τρίτη, τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσε εξέδρα στη διάρκεια θρησκευτικής εκδήλωσης Τζαϊνιστών στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές της βόρειας Ινδίας, όπως έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές.

Πολλά από τα θύματα αυτής της τραγωδίας στην πόλη Μπάγκπατ είναι γυναίκες και παιδιά, διευκρίνισε η αστυνομία.

Η αυτοσχέδια ξύλινη κατασκευή κατέρρευσε όταν μοναχοί ανέβηκαν για να προσφέρουν παραδοσιακά γλυκίσματα σε πλήθος πιστών που είχε συγκεντρωθεί γύρω από την εξέδρα, σύμφωνα με μαρτυρία που επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV.

Ο,τι απέμεινε στο σημείο όπου ποδοπατήθηκαν οι πιστοί – REUTERS/Sharafat Ali

Ο Τζαϊνισμός (ή Ζαϊνισμός) ιδρύθηκε στην Ινδία τον 6ο αιώνα π.Χ. και έχει εκατομμύρια πιστούς στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Οι πιστοί θεωρούν ότι ακολουθούν την αρχαία ινδική θρησκεία, από την οποία παρέκκλιναν οι Βραχμάνοι. Ο Τζαϊνισμός κηρύττει τον ασκητισμό, τη μη χρήση βίας, την αυστηρή χορτοφαγία και την αγάπη για όλα τα πλάσματα.

Αρκετά συχνά σημειώνονται δυστυχήματα σε θρησκευτικές συγκεντρώσεις στην Ινδία, κυρίως λόγω ελλιπών μέτρων ασφαλείας. Τον περασμένο Ιούλιο, περισσότεροι από 120 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο σε θρησκευτικό φεστιβάλ στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές, όταν χιλιάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν εξαιτίας συνωστισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...