771
Ο Ναρέντρα Μόντι χαιρετά τους οπαδούς του στην Καλκούτα | REUTERS/Sahiba Chawdhary

Ινδία: Σαρώνει ο Μόντι χάρη στους εθνικιστές – σχέδιο για αλλαγή του Συντάγματος

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2024, 09:41
Ο Ναρέντρα Μόντι χαιρετά τους οπαδούς του στην Καλκούτα
|REUTERS/Sahiba Chawdhary

Ινδία: Σαρώνει ο Μόντι χάρη στους εθνικιστές – σχέδιο για αλλαγή του Συντάγματος

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2024, 09:41

Ο Ναρέντρα Μόντι αναμένεται να κερδίσει μία σαρωτική πλειοψηφία, όπως έδειξαν τα πρώτα exit polls, αποτέλεσμα που ενισχύει τους φόβους ότι θα χρησιμοποιήσει σαρωτικές εξουσίες για να αλλάξει το Σύνταγμα εν μέσω ενός αυξανόμενου ρεύματος εθνικισμού.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια απροσδόκητη αύξηση της υποστήριξης προς τον Μόντι, με το κυβερνών κόμμα του, το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), να προβλέπεται ότι θα κερδίσει περισσότερες από 350 έδρες από τις 543 που είναι προς διεκδίκηση.

Η αντιπολιτευόμενη Συμμαχία της Ινδίας, με επικεφαλής το Κόμμα του Κογκρέσου του Ραχούλ Γκάντι, προβλέπεται να κερδίσει από 125 ως 182 έδρες.

Εάν συμβεί αυτό, ο Μόντι θα έχει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο για να αλλάξει το Σύνταγμα, κάτι που οι αντίπαλοί του θεωρούν βέβαιο ότι είναι στα σχέδιά του.

Οι δεξιοί ινδουιστές έχουν κάνει ανοιχτή εκστρατεία για να μετατρέψουν την Ινδία από κοσμικό κράτος σε ινδουιστικό, όπως σημειώνει η Telegraph.

Της εκστρατείας αυτής ηγείται η παραστρατιωτική ομάδα της Δεξιάς, RSS (Rashtriya Swayamsevak Sangh), η οποία άσκησε τεράστια επιρροή στον Μόντι.

Η ίδια ομάδα, που  βοήθησε τον ινδό πρωθυπουργό να κερδίσει με άνεση τις εκλογές το 2014, παρουσιάζοντάς τον ως τον μεγάλο λυτρωτή του Ινδουισμού, αντιστέκεται εδώ και καιρό στην ξένη πολιτική και οικονομική επιρροή.

Το Σάββατο, ο Ραχούλ Γκάντι, ο ηγέτης του Κογκρέσου, επισήμανε ότι το κόμμα του Μόντι «έχει πει ανοιχτά ότι θα αλλάξει, θα καταργήσει, θα τελειώσει και θα πετάξει το Σύνταγμα αν κερδίσει τις εκλογές».

Η υποστήριξη προς τον 73χρονο Μόντι αυξάνεται στην Ινδία παρά την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ, την εκτίναξη του πληθωρισμού και την αυξανόμενη ανισότητα. Οι επιδόσεις του κόμματός του στις εκλογές φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν εκείνες του 2019, όταν κέρδισε 303 έδρες.

Οπως ανάφερε η Telegraph, η αυξανόμενη απήχησή του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που υποστηρικτές και επικριτές του χαρακτηρίζουν ενίσχυση του εθνικισμού για να προσελκύσει τους Ινδουιστές, οι οποίοι αποτελούν το 80% των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

Τον Ιανουάριο, ο Μόντι προκάλεσε την οργή των μουσουλμάνων όταν εκπλήρωσε ένα πάγιο αίτημα του RSS να ανοίξει έναν ινδουιστικό ναό στη θέση ενός κατεδαφισμένου τζαμιού του 16ου αιώνα, που είχε καταστρέψει ο όχλος το 1992. Εχει επίσης κατηγορηθεί για ισλαμοφοβικές ομιλίες.

Εάν ο Μόντι κερδίσει άλλη μια θητεία ως πρωθυπουργός, πολλοί φοβούνται ότι η Ινδία θα διολισθήσει ακόμη περισσότερο προς τα δεξιά και θα ενθαρρύνει το BJP να αλλάξει το κοσμικό Σύνταγμα της Ινδίας, να περιορίσει τις πολιτικές ελευθερίες και να περιθωριοποιήσει περαιτέρω τις μειονότητες της Ινδίας, ιδίως τους μουσουλμάνους.

Ο Μαλικαρτζούν Χάργκι, πρόεδρος του Κογκρέσου της αντιπολίτευσης, δήλωσε την Τετάρτη: «Σε αυτές τις εκλογές, αν δεν νικήσετε το BJP, τότε τόσο το Σύνταγμα όσο και η δημοκρατία μας θα κινδυνεύσουν, μαζί με το μέλλον σας».

Ο Ντεμπασίς Ρόι Τσάουντχουρι, συγγραφέας και επικριτής της κυβέρνησης του Μόντι, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ενας θριαμβευτής Μόντι θα εντείνει τις προσπάθειές του να αναδιατάξει την Ινδία ως μια εθνοτική δημοκρατία που θα έχει ως προτεραιότητα τους Ινδουιστές και να διαλύσει την κοσμική της δημοκρατία. Ο πολιτιστικός πόλεμος κατά των μουσουλμάνων θα γίνει πολύ πιο άγριος. Αλλά αυτό δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά για τη Δύση».

«Απλά υπάρχουν πάρα πολλά χρήματα που μπορούν να βγάλουν στην Ινδία αυτή τη στιγμή για να ανησυχούμε για τέτοιες “ασήμαντες λεπτομέρειες” όπως τα δικαιώματα των μειονοτήτων σε μια “καφέ” χώρα. Εξάλλου, αν η Δύση μπορεί να ζήσει με τον Νετανιάχου μετά τη Γάζα, ο Μόντι δεν είναι τίποτα».

Μιλώντας την ώρα που εμφανίζονταν τα exit polls, ο Μόντι δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι «ο λαός της Ινδίας ψήφισε σε αριθμό-ρεκόρ για να επανεκλέξει την κυβέρνησή του».

«Εχουν δει το ιστορικό μας και τον τρόπο με τον οποίο το έργο μας έχει επιφέρει ποιοτική αλλαγή στη ζωή των φτωχών, των περιθωριοποιημένων και των καταπιεσμένων», έγραψε ο Μόντι στο Χ.

Την Κυριακή, οι υποστηρικτές του στην εκλογική του περιφέρεια του Βαρανάσι -την πνευματική πρωτεύουσα του Ινδουισμού- άρχισαν ήδη να πανηγυρίζουν, πεπεισμένοι ότι θα διατηρήσει ένα αδιαμφισβήτητο προβάδισμα μέχρι την Τρίτη, όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Συμμετοχή-ρεκόρ

Η Εκλογική Επιτροπή της Ινδίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι 642 εκατ. από τους 968 εκατ. εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ψήφισαν στις γενικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν την 1η Ιουνίου.

«Σπάσαμε το παγκόσμιο ρεκόρ με 642 εκατ. ψηφοφόρους, είναι μια ιστορική στιγμή για όλους μας», δήλωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Ραζίβ Κούμαρ.

Αν και στις φετινές εκλογές ψήφισαν 6,12 εκατ. περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με τις προηγούμενες του 2019, η συμμετοχή ήταν κατά μία ποσοστιαία μονάδα κάτω από τη συμμετοχή που καταγράφηκε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (67,4%).

Η ψηφοφορία στις γενικές εκλογές διεξήχθη σε επτά φάσεις και ξεκίνησε στις 19 Απριλίου εν μέσω συνθηκών ακραίου καύσωνα.

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν χαμηλότερη στις πρώτες φάσεις της ψηφοφορίας πιθανόν επειδή δεν υπήρχε κάποιο σοβαρό διακύβευμα, εκτιμούν οι αναλυτές, με δεδομένο ότι ο Μόντι θεωρούνταν βέβαιος νικητής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...