Να ένα μέτρο για να πατάξεις τη φοροδιαφυγή και να αποκαλύψεις τα κρυμμένα λεφτά από τα στρώματα… γρήγορα και αποτελεσματικά. Καταργείς εν μία νυκτί τα νομίσματα που κυκλοφορούν περισσότερο στη χώρα.
Ο Ναρέντα Μόντι, πρωθυπουργός της Ινδίας, προκειμένου να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να περιορίσει το μαύρο χρήμα, την 8η Νοεμβρίου, ανακοίνωσε πως καταργεί άμεσα, τα ίδια μεσάνυχτα, όλα τα νομίσματα των 500 και 1.000 ρουπιών (7 και 14 ευρώ αντίστοιχα). Αυτά αποτελούν το 86% των νομισμάτων που κινούνται στην ινδική οικονομία συνολικά. Δραστικό μέτρο!
Ετσι λοιπόν, όλοι όσοι έχουν τέτοια νομίσματα, πρέπει μέσα σε 50 μέρες (από την 8η Νοεμβρίου) να τα καταθέσουν στις τράπεζες και στα ταχυδρομεία για να γίνει η αντικατάσταση. Για να μην προκληθεί πανικός, η ινδική κυβέρνηση έδωσε ειδική παράταση στο μέτρο για τρεις μέρες, ως τις 11 Νοεμβρίου, στα νοσοκομεία (δημόσια και ιδιωτικά), στα φαρμακεία, στα διόδια και στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας.
Το νέο προκάλεσε μεγάλη ταραχή στον ινδικό λαό. Οι τράπεζες στεγνώνουν από λεφτά και ο κόσμος εξαγριώνεται. Το μαύρο χρήμα, το οποίο σύμφωνα με οικονομικές μελέτες ανθεί στην ινδική οικονομία τώρα παγώνει. Τα πρόστιμα για φοροδιαφυγή πέφτουν βροχή σε εκείνους που πηγαίνουν ‒αναγκαστικά‒ να δηλώσουν λεφτά που υπερβαίνουν το δηλωμένο εισόδημα.
Κατάρες κατά του συστήματος, κατάρες κατά του πρωθυπουργού, τρόμος, άγχος, πανικός, σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Σε νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις. Σε ιδιώτες και σε επαγγελματίες. Σε όλους όσους έκρυβαν ρουπίες στην κασέλα – δηλαδή σχεδόν σε όλους τους Ινδούς. Σχεδόν σε 1.296.600.000 πολίτες… Πλούσιους και φτωχούς, ισχυρούς και αδύναμους.
Ινδές: οι μεγάλοι φοροφυγάδες
Σε χώρες όπου επικρατεί μεγάλη ταξική ανισότητα ο καθένας φοροδιαφεύγει για τους δικούς του λόγους. Άλλος επειδή έχει κεφάλαιο και άλλος επειδή δεν έχει. Στην Ινδία φοροδιαφεύγουν και οι γυναίκες. Δείτε πως…
Ο γυναικείος πληθυσμός στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε αριθμό κατοίκων στον κόσμο (πρώτη είναι η Κίνα), είναι έντονα καταπιεσμένος από την κοινωνία και τους άνδρες, λόγω φύλου.
Οι γυναίκες στην Ινδία ως επί το πλείστον δεν μορφώνονται, δεν εργάζονται, δεν έχουν καμία επαφή με την κοινωνία. Παντρεύονται, καθαρίζουν, μαγειρεύουν, γεννάνε, μεγαλώνουν τα παιδιά, περιποιούνται όλο το σόι του άνδρα και μετά, όταν γεράσουν, γηροκομούνται από τις κόρες και τις νύφες τους.
Εννοείται φυσικά, ότι οι γυναίκες στην Ινδία (εκτός από τη νέα γενιά στα αστικά κέντρα) δεν εργάζονται εκτός σπιτιού και δεν έχουν πάει ποτέ σε τράπεζα – αυτό είναι ανδρική δουλειά. Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, το 80% του γυναικείου πληθυσμού στη χώρα δεν έχει τραπεζικό λογαριασμό.
Όλα τα λεφτά, λοιπόν, πολλά, λίγα ή ελάχιστα, τα φέρνει στο σπίτι ο άνδρας. Αυτός δίνει στη γυναίκα το χαρτζιλίκι του νοικοκυριού και των παιδιών. Η γυναίκα διαχειρίζεται το χαρτζιλίκι. Εδώ ακριβώς έγκειται το πρόβλημα, σήμερα, με την κατάργηση των νομισμάτων…
Οι γυναίκες παραδοσιακά στην Ινδία, όταν παίρνουν αυτό το χαρτζιλίκι, βάζουν ένα μικρό ποσό στην άκρη, κρυφά, για ίδια χρήση. Αυτό το κάνουν όλες, όχι επειδή είναι παραδόπιστες, αλλά επειδή είναι απολύτως ξεκρέμαστες οικονομικά και κοινωνικά.
Το να συγκεντρώνουν με τα χρόνια ένα μικρό ή μεγάλο κομπόδεμα τις κάνει να αισθάνονται πιο ασφαλείς. Και πιο ανεξάρτητες. Πολλές διαθέτουν κάποια στιγμή χρήματα από αυτό το κομπόδεμα για τον γάμο των κοριτσιών τους ή για έναν γιατρό στα γεράματα ή απλώς για ένα δώρο στον εαυτό τους.
Εννοείται φυσικά, πως την ύπαρξη του κομποδέματος δεν την μαθαίνει ποτέ ούτε ο σύζυγος ούτε το σόι του – το οποίο ελέγχει και έχει άποψη για κάθε ενέργεια της γυναίκας μέσα στο σπίτι.
Πανικός στα kitty πάρτι
Οι γυναίκες στην Ινδία κάνουν και κάτι άλλο… από το οποίο εξοικονομούν χρήματα. Τα περίφημα kitty party. Τα πάρτι με λοταρία δηλαδή. Αν έχει μια ελευθερία στη ζωή της η Ινδή, είναι να μπορεί να επισκέπτεται τις φίλες της στα σπίτια τους. Παραδοσιακά λοιπόν, μικρές και μεγάλες, φτωχές και πλούσιες οργανώνουν μικρά γυναικεία πάρτι, 10-15 ατόμων – με φαγητό, μουσική, κουτσομπολιό, χορό και διάφορα άλλα τέτοια.
Αυτά τα πάρτι μερικές φορές έχουν και θέμα. Π.χ. παιδικό πάρτι για γεννητούρια, ανοιξιάτικο πάρτι, πάρτι μεταμφιεσμένων, πάρτι για την προετοιμασία του γάμου κτλ. Εκεί μαζεύονται όλες, και βάζουν η κάθε μία από ένα ίσο ποσό στη λοταρία. Στο τέλος του πάρτι μία από όλες κερδίζει τον λαχνό και φεύγει για το σπίτι της με ολόκληρο το ποσό που συγκεντρώθηκε…
Αυτό το ποσό παραμένει για πάντα κρυφό, τόσο από τον άνδρα όσο και από το σόι του. Καταχωνιάζεται σε στρώματα, σε κατσαρόλες, κάτω από πλακάκια, μέσα στα διπλωμένα σάρι. Μένει εκεί χωρίς να το ξέρει κανείς μέχρι να έρθει η ώρα να ξοδευτεί. Καταλαβαίνετε ότι τελικά πολλές γυναίκες σε όλα τα χρόνια του έγγαμου βίου τους, έτσι, στα κρυφά και στα βουβά, καταφέρνουν να καταχωνιάσουν μικρές ατομικές περιουσίες.
Και έρχεται ένα βράδυ ο πρωθυπουργός, και τις αναγκάζει να ξεμπροστιαστούν… Να αποκαλύψουν το μυστικό που τις βοηθούσε να νιώθουν, έστω και στη ζούλα, οικονομικά ανεξάρτητες.
Τα λεφτά έξω απ΄το στρώμα
Και τώρα τι γίνεται; Να δώσουν τα λεφτά στον σύζυγο για να τα καταθέσει στην τράπεζα; Σε ποιανού λογαριασμό; Κι αν ο σύζυγος θυμώσει για την ενδοοικογενειακή «απάτη» και μειώσει το χαρτζιλίκι για το σπίτι; Κι αν το σόι του συζύγου αποφανθεί ότι εκείνο θα διαχειριστεί εφεξής αυτό κεφάλαιο που συγκέντρωσε η γυναίκα;
Να ρισκάρουν να ανοίξουν κρυφά λογαριασμό σε τράπεζα; Και έστω ότι μια γυναίκα πάει και ανοίγει τον λογαριασμό. Η κυβέρνηση δικαιολογεί στον καθένα κατατεθειμένο ποσό ως 250 χιλιάδες ρουπίες (3.455 ευρώ). Οποιοδήποτε αδήλωτο ποσό πάνω από αυτό θα φορολογείται. Και σε όλα τα κατατεθειμένα ποσά τα οποία δεν συμφωνούν με τα δηλωμένα έσοδα στις φορολογικές δηλώσεις θα επιβληθεί πρόστιμο 200%. Οι φορολογικές δηλώσεις είναι κοινές στα ανδρόγυνα… Αρα μπλέκει και ο άνδρας, ο οποίος με τη σειρά του έχει τα δικά του μαύρα λεφτά να διαχειριστεί…
Με άλλα λόγια μύλος! Εσείς αν είχατε αυτό το δίλημμα τι θα κάνατε; Πώς; Όχι, τα δικά μας στρώματα, εδώ στην Ελλάδα, είναι μια κάπως διαφορετική περίπτωση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News