966
Συγγενείς καίνε τους νεκρούς τους σε κρεματόριο του Νέου Δελχί | REUTERS/Danish Siddiqui

Ο Μόντι έβγαλε την Ινδία από το lockdown και την οδήγησε στον εφιάλτη

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2021, 11:47
Συγγενείς καίνε τους νεκρούς τους σε κρεματόριο του Νέου Δελχί
|REUTERS/Danish Siddiqui

Ο Μόντι έβγαλε την Ινδία από το lockdown και την οδήγησε στον εφιάλτη

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2021, 11:47

Συνεχίζεται ο εφιάλτης στην Ινδία, η οποία για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο μέσα σε ένα 24ωρο, με 349.691 νέες μολύνσεις.

Παράλληλα στη χώρα καταγράφηκε και ρεκόρ θανάτων, αφού τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 2.767 άνθρωποι από ή με Covid. Επισήμως οι νεκροί ξεπερνούν τις 200.000, όμως αμερικανοί ειδικοί εκτιμούν ότι οι αρχές κρύβουν τα πραγματικά νούμερα και ότι ο πραγματικός αριθμός είναι διπλάσιος έως πενταπλάσιος.

Ειδικοί στην Ινδία εκτιμούν επίσης, ότι η κορύφωση των μολύνσεων θα φτάσει το μισό εκατομμύριο ημερησίως σε δύο εβδομάδες.

Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας στην Ινδία έχουν καταγραφεί επισήμως 16,96 εκατ. κρούσματα.

Δεκάδες άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα λόγω της Covid-19 έσπευσαν σε σημείο όπου τους παρείχαν δωρεάν οξυγόνο, στο Δελχί

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κάλεσε όλους τους πολίτες της χώρας να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 και να είναι προσεκτικοί.

«Ημασταν πολύ χαρούμενοι μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος» του κορονοϊού, παραδέχθηκε ο Μόντι σε ραδιοφωνικό του διάγγελμα προς τους Ινδούς. «Ομως αυτή η καταιγίδα έχει συγκλονίσει τη χώρα».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Νέου Δελχί, Αρβίντ Κεζριουάλ, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται το lockdown στην ινδική πρωτεύουσα ως τις 3 Μαΐου καθώς τα νέα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά.

Το Νέο Δελχί, που μετρά 20 εκατομμύρια κατοίκους, έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ινδίας από τον κορονοϊό. Την προηγούμενη Δευτέρα είχε τεθεί σε ισχύ lockdown μίας εβδομάδας σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί η πίεση στο σύστημα υγείας.

Σφοδρές επικρίσεις κατά της κυβέρνησης

Μόλις μία εβδομάδα όμως πριν το διάγγελμα, στις 17 Απριλίου, ο Μόντι μιλούσε σε μεγάλη συγκέντρωση οπαδών του στη Δυτική Βεγγάλη. Παρά τα νούμερα για τον κορονοϊό, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών της χώρας του και του εξωτερικού, ως άλλος Τραμπ -με τον οποίο άλλωστε είχε πολύ στενές σχέσεις– αρνήθηκε να σταματήσει τις προεκλογικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Οχι μόνο δεν ανακοίνωσε αυστηρό lockdown, αλλά συνέχισε να συγκεντρώνει μεγάλα πλήθη για να τον ακούσουν και αυτόν και άλλους πολιτικούς του κόμματός του. Τα αποτελέσματα, τα παρακολουθεί όλος ο πλανήτης.

Ο ίδιος επέτρεψε τη διεξαγωγή ενός θρησκευτικού φεστιβάλ των Ινδουιστών, με την συμμετοχή εκατομμυρίων πιστών, άνοιξε την οικονομία και τα καταστήματα και επέτρεψε τους γάμους παρουσία εκατοντάδων καλεσμένων.

Μετά από όλα αυτά, η Ινδία που πριν δύο μήνες είχε μόλις 11.000 κρούσματα την ημέρα, έχει φτάσει τα 350.000…

Η κυβέρνηση ζήτησε από το Twitter να κατεβάσει αναρτήσεις εναντίον της

Η ινδική κυβέρνηση ζήτησε από το Τwitter να κατεβάσει δεκάδες αναρτήσεις, μεταξύ των οποίων κάποιες που είχαν κάνει τοπικοί πολιτικοί, που επέκριναν τη διαχείριση της πανδημίας. Το Twitter αφαίρεσε κάποια tweets έπειτα από προσφυγή της ινδική κυβέρνησης στη δικαιοσύνη, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η κυβέρνηση προσέφυγε δικαστικά για να ζητήσει τη λογοκρισία κάποιων αναρτήσεων, όπως αποκάλυψε το Τwitter στη βάση δεδομένων Lumen, που ανήκει στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Στην προσφυγή της ινδικής κυβέρνησης, που έγινε στις 23 Απριλίου, αναφέρονται 21 αναρτήσεις στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ανάμεσά τους ήταν tweet του βουλευτή Ρεβνάθ Ρέντι, ενός υπουργού στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης με το όνομα Μολόι Γκατάκ και του κινηματογραφιστή Αβινάς Ντας.

«Οταν λαμβάνουμε ένα έγκυρο νομικό αίτημα, το εξετάζουμε τόσο βάσει των κανόνων του Twitter όσο και βάσει της τοπική νομοθεσίας», εξήγησε η εκπρόσωπος του Twitter.

«Αν το περιεχόμενο παραβιάζει τους κανόνες του Twitter, τότε αυτό αφαιρείται από την πλατφόρμα. Αν θεωρηθεί παράνομο βάσει της νομοθεσίας μιας χώρας, αλλά δεν παραβιάζει τους κανόνες του Twitter, τότε ενδέχεται να περιορίσουμε την πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο μόνο στην Ινδία», σημείωσε η ίδια.

Δύο γυναίκες θρηνούν τον θάνατο δικού τους ανθρώπου έξω από κρεματόριο του Νέου Δελχί
Βοήθεια θα στείλουν οι ΗΠΑ

«Σκεφτόμαστε τον ινδικό λαό εν μέσω αυτού του φρικτού ξεσπάσματος της Covid-19. Συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας στην ινδική κυβέρνηση και θα προσφέρουμε άμεσα επιπλέον βοήθεια στον λαό της Ινδίας και τους ήρωες υγειονομικούς της Ινδίας», έγραψε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στο Twitter.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων στην Ινδία και σκοπεύουν να στείλουν στη χώρα επιπλέον βοήθεια.

«Βρισκόμαστε σε εντατικές συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο και σχεδιάζουμε να στείλουμε άμεσα επιπλέον βοήθεια στην κυβέρνηση της Ινδίας και τους ινδούς υγειονομικούς που μάχονται ενάντια σε αυτή το σφοδρό ξέσπασμα. Σύντομα θα σας ενημερώσουμε περαιτέρω», επεσήμανε ο εκπρόσωπος.

Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ζήτησε την Παρασκευή από την κυβέρνηση Μπάιντεν να προσφέρει τις 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που διαθέτει και δεν χρησιμοποιεί, στην Ινδία, τη Βραζιλία και άλλες χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία.

Η ινδική κυβέρνηση χρησιμοποιεί στρατιωτικά αεροσκάφη και τρένα για να μεταφέρουν οξυγόνο στο Νέο Δελχί από άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό, όπως τη Σιγκαπούρη.

Η χώρα του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων είναι στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής, προειδοποίησε ο Ασίς Τζα, πρύτανης της σχολής Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο Brown σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην Washington Post.

O Τζα επεσήμανε ότι περίπου 2.000 άνθρωποι πεθαίνουν επισήμως καθημερινά στην Ινδία από Covid-19, όμως οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι δύο με 10 φορές μεγαλύτερος, ειδικά αυτή την περίοδο.

Αξιωματούχοι από την Ινδία και τις ΗΠΑ συζητούν σε διάφορα επίπεδα για να διασφαλίσουν την ομαλή παροχή συστατικών από αμερικανικές εταιρείες για την παραγωγή εμβολίων στην Ινδία, δήλωσε εκπρόσωπος της ινδικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.

Ο Τζα ζήτησε από την Ουάσινγκτον να στείλει στην Ινδία οξυγόνο, διαγνωστικά τεστ και υψηλής ποιότητας εξοπλισμό ατομικής προστασίας, περιλαμβανομένων μασκών, καθώς και φάρμακα για τη θεραπεία ασθενών, όπως ρεμδεσιβίρη.

Η Ουάσινγκτον θα πρέπει επίσης να άρει τους ελέγχους στις εξαγωγές πρώτων υλών που επέβαλε τον Φεβρουάριο και οι οποίες επηρεάζουν την παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19 στην Ινδία, σημείωσε ο Τζα.

Το Serum Institute της Ινδίας (SII), ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων παγκοσμίως, κάλεσε αυτό τον μήνα τον Μπάιντεν να άρει το εμπάργκο στις αμερικανικές εξαγωγές πρώτων υλών που πλήττουν την παραγωγή εμβολίων της AstraZeneca.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...