890
Ο Ναρέντρα Μόντι στο εσωτερικό του μεγαλοπρεπούς ναού, στα εγκαίνια της Δευτέρας | India's Press Information Bureau/Handout via REUTERS

Ινδία: Ο Μόντι εγκαινίασε το «Βατικανό των Ινδουιστών» με το βλέμμα σε μια τρίτη θητεία

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2024, 13:12
Ο Ναρέντρα Μόντι στο εσωτερικό του μεγαλοπρεπούς ναού, στα εγκαίνια της Δευτέρας
|India's Press Information Bureau/Handout via REUTERS

Ινδία: Ο Μόντι εγκαινίασε το «Βατικανό των Ινδουιστών» με το βλέμμα σε μια τρίτη θητεία

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2024, 13:12

Τα εγκαίνια ενός νέου, μεγαλοπρεπούς ινδουιστικού ναού στον χώρο ενός παλαιού τζαμιού, που είχε ισοπεδωθεί από εξτρεμιστές, αποτελούν «σύμβολο αρμονίας»: τάδε έφη Ναρέντρα Μόντι.

Ο ινδουιστής εθνικιστής πρωθυπουργός της Ινδίας εγκαινίασε τον ναό μπροστά σε κορυφαίους πολιτικούς της χώρας, αστέρες του Μπόλιγουντ και του αθλητισμού, καθώς και χιλιάδες άλλους καλεσμένους.

Τα σχολεία και το χρηματιστήριο της Ινδίας έκλεισαν για να σηματοδοτήσουν τα λαμπερά εγκαίνια του ναού Ραμ στην πόλη Αγιόντχια, στην επαρχία Ουτάρ Πραντές, της βόρειας Ινδίας, τη Δευτέρα.

Σχεδόν 8.000 άνθρωποι παρακολούθησαν από κοντά τα αποκαλυπτήρια, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια παρακολούθησαν την τελετή ζωντανά από την τηλεόραση.

Οπως σημείωσε η Telegraph, τα εγκαίνια του ναού έγιναν με φόντο την έξαρση της βίας κατά των μουσουλμάνων, μια βία που υποδαυλίζεται από το εθνικιστικό ινδουιστικό κόμμα Μπαχαρατίγια Τζανάτα (BJP): Περισσότερα από 300 σπίτια και επιχειρήσεις, που ανήκαν σε μουσουλμάνους, ισοπεδώθηκαν στο βόρειο κρατίδιο Χαριάνα της Ινδίας από αξιωματούχους του BJP τον Αύγουστο.

Το εκτεταμένο συγκρότημα Ραμ Μαντίρ έχει χαρακτηριστεί το «Βατικανό των Ινδουιστών» και λέγεται ότι σηματοδοτεί τη γενέτειρα της θεότητας Ραμ. Είναι όμως χτισμένο σε γη που προηγουμένως καταλάμβανε ένα τζαμί του 16ου αιώνα πριν καταστραφεί από ινδουιστικό όχλο το 1992.

Πλήθος καλεσμένων παραβρέθηκε στα εγκαίνια του ναού (EPA/PRESS INFORMATION BUREAU)

Η κατασκευή του ναού από ροζ ψαμμίτη τιμά μια υπόσχεση του BJP, του κόμματος του Μόντι. Ο ίδιος θεωρεί ότι η κίνησή του αυτή θα τον βοηθήσει να κερδίσει στις προσεχείς εκλογές μια τρίτη διαδοχική πρωθυπουργική θητεία – ένα ρεκόρ για τη δημοκρατία τις Ινδίας.

Τη Δευτέρα, ο Μόντι δήλωσε ότι τα εγκαίνια του ναού προαναγγέλλουν μια νέα εποχή, προσθέτοντας ότι «αναλαμβάνουμε την υπόσχεση να οικοδομήσουμε μια Ινδία που δεν θα είναι απλώς αυτοδύναμη, αλλά θα αντηχεί με μεγαλείο και θεϊκότητα».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η κατασκευή του ναού του Ραμ Λάλα είναι επίσης ένα σύμβολο ειρήνης, υπομονής, αμοιβαίας αρμονίας και συντονισμού της ινδικής κοινωνίας. Βλέπουμε ότι αυτή η κατασκευή δεν γεννάει καμιά φωτιά, αλλά ενέργεια».

Ο χώρος του ναού παραμένει εδώ και δεκαετίες πηγή προστριβών μεταξύ των ινδουιστών και των μουσουλμάνων της χώρας.

Ο Ναρέντρα Μόντι (καθιστός με τα λευκά ρούχα) προσεύχεται στο εσωτερικό του ναού (India’s Press Information Bureau/Handout via REUTERS)

Οι ινδουιστές πίστευαν ότι είναι η γενέτειρα της θεότητας του Λόρδου Ραμ και υποστήριζαν ότι το τζαμί Μπάρμπρι του 16ου αιώνα κατασκευάστηκε πάνω στα ερείπια ενός ινδουιστικού ναού.

Ινδουιστικός όχλος κατεδάφισε το τζαμί, το 1992, προκαλώντας πανεθνική θρησκευτική βία που άφησε πίσω της περίπου 2.000 νεκρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μουσουλμάνοι.

Τον Δεκέμβριο του 2019, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας παραχώρησε τον επίμαχο χώρο στους ινδουιστές για την κατασκευή του ναού Ραμ.

Τη Δευτέρα, πολλά κρατίδια σε ολόκληρη τη χώρα τήρησαν αργία, ενώ τα ιδρύματα που υπάγονται απευθείας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση λειτούργησαν τις μισές ώρες, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στους εορτασμούς.

Τα σχολεία, τα γραφεία και το χρηματιστήριο παρέμειναν κλειστά, ενώ οι ινδουιστές πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις και θρησκευτικές τελετές.

Ορισμένες κινηματογραφικές αίθουσες μετέδωσαν ζωντανά την τελετή με δωρεάν ποπκόρν, ενώ οι τοπικές αγορές σε όλες τις μεγάλες πόλεις ήταν διακοσμημένες με πορτοκαλί σημαίες.

Ενόψει της τελετής, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Ινδία επισκέφθηκαν την Αγιόντχια για να δουν εξωτερικά το συγκρότημα του ναού που εκτείνεται σε 280 στρέμματα, ενώ ο κύριος ναός είναι χτισμένος σε 11 στρέμματα και κόστισε σχεδόν 217 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το ένα από τα ακριβότερα θρησκευτικά έργα της Ινδίας.

Ωστόσο, ηγέτες της αντιπολίτευσης και σημαίνοντες ινδουιστές ιερείς μποϊκοτάρισαν την τελετή, λέγοντας ότι ο Μόντι χρησιμοποιεί την εκδήλωση για τα πολιτικά του οφέλη.

Ο Πιναράι Βιτζαγιάν, επικεφαλής υπουργός του νότιου κρατιδίου της Κεράλα, επέκρινε έντονα τον ρόλο του κράτους στον καθαγιασμό του ναού, λέγοντας ότι η γραμμή που οριοθετεί τη θρησκεία και το κράτος φαίνεται «να γίνεται όλο και πιο λεπτή».

Ο ναός έχει τεράστια σημασία για τον εθνικιστή πρωθυπουργό και το κόμμα του ενόψει των γενικών εκλογών στην Ινδία που θα γίνουν φέτος. Αναλυτές δήλωσαν ότι τα εγκαίνια σηματοδοτούν την ανεπίσημη έναρξη της εκστρατείας επανεκλογής του για μια τρίτη διαδοχική θητεία-ρεκόρ.

«Η 22α Ιανουαρίου 2024 δεν είναι απλώς μια ημερομηνία στο ημερολόγιο, αλλά προαναγγέλλει την έλευση μιας νέας εποχής», δήλωσε ο Μόντι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Αλλά με τον ναό να βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή, ορισμένοι επικριτές τον κατηγόρησαν για βιαστικά εγκαίνια με σκοπό να προσελκύσει ψηφοφόρους, ενώ παρατηρητές προειδοποίησαν ότι η δημοσιότητα θα μπορούσε να απομονώσει τους μουσουλμάνους στη χώρα, όπως ανέφερε η Telegraph.

«Πρωθυπουργοί πριν από τον Μόντι έχουν επίσης πάει σε ναούς, έχουν πάει σε άλλους τόπους λατρείας, αλλά πήγαν εκεί ως πιστοί. Αυτή είναι η πρώτη φορά που πήγε εκεί ως κάποιος που πραγματοποίησε το τελετουργικό», δήλωσε ο Νιλαντζάν Μουχοπαντιέι, συγγραφέας, ειδικός στον ινδουιστικό εθνικισμό.

Το κύριο αντιπολιτευόμενο κόμμα του Κογκρέσου της Ινδίας μποϊκοτάρισε την τελετή μαζί με τους τέσσερις κορυφαίους πνευματικούς ηγέτες του Ινδουισμού, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν εγκαινιάστηκε με τον κατάλληλο τρόπο που περιγράφουν οι ινδουιστικές γραφές.

Το κόμμα του Μόντι έχει δεσμευτεί από καιρό να χτίσει τον ναό και η κατασκευή του έχει χρησιμεύσει ως σύμβολο των αυξανόμενων θρησκευτικών διαιρέσεων μεταξύ μουσουλμάνων και ινδουιστών, με τους τελευταίους να αποτελούν το 80% του πληθυσμού στην Ινδία των 1,4 δισ. κατοίκων.

Η βεβαρημένη ιστορία εξακολουθεί να αποτελεί ανοιχτή πληγή για πολλούς μουσουλμάνους, οι οποίοι βλέπουν την κατασκευή του ναού ως απόδειξη της πολιτικής του Μόντι που έχει προτεραιότητα τους Ινδουιστές.

Οι Αρχές αναμένουν ότι 150.000 άνθρωποι θα επισκέπτονται τον νέο ναό κάθε ημέρα μετά την έναρξη λειτουργίας του για το κοινό την Τρίτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...