583
Η πέτρα του σκανδάλου, ο Ρονάλντο, o οποίος πιθανώς δεν γνωρίζει καν κατά πού πέφτει η Γκόα, προς το παρόν δεν έχει πει κάτι για το θέμα του νέου αγάλματός του | Twitter και EPA/PETER POWELL

Ινδία: Καινούργιος σάλος για αδριάντα του Κριστιάνο Ρονάλντο

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2021, 17:04
Η πέτρα του σκανδάλου, ο Ρονάλντο, o οποίος πιθανώς δεν γνωρίζει καν κατά πού πέφτει η Γκόα, προς το παρόν δεν έχει πει κάτι για το θέμα του νέου αγάλματός του
|Twitter και EPA/PETER POWELL

Ινδία: Καινούργιος σάλος για αδριάντα του Κριστιάνο Ρονάλντο

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2021, 17:04

Ενα καινούργιο άγαλμα του πορτογάλου μπαλαδόρου Κριστιάνο Ρονάλντο πυροδότησε έντονη διαμάχη στο ινδικό κρατίδιο Γκόα, στα νοτιοδυτικά της ινδουιστικής χώρας, θυμίζοντας την υπόθεση με την προτομή στη Μαδέρα.

Αρκετοί από τους ντόπιους διαφωνούν με το συγκεκριμένο κυβερνητικό έργο, της τοποθέτησης του αγάλματος σε δημόσιο χώρο, ιδίως επειδή συνέπεσε χρονικώς με τη συμπλήρωση 60 ετών από τον τερματισμό της πορτογαλικής αποικιοκρατίας. Οι ντόπιοι θα προτιμούσαν να είχε τιμηθεί κάποιος δικός τους ποδοσφαιριστής, ενώ κανείς δεν ζητάει τα ρέστα από το κρατίδιο όσον αφορά τον λόγο για τον οποίο πρέπει να τιμάται με ολόσωμο άγαλμα κάποιος ποδοσφαιριστής, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι και το 2017 υπήρξαν ανάλογες διαμαρτυρίες, όταν μία προτομή του Ρονάλντο τοποθετήθηκε στο νησί του Ατλαντικού Μαδέρα, έξω από το τοπικό αεροδρόμιο. Τελικά, ύστερα από τη χλεύη και τις ύβρεις, το γλυπτό με τη μορφή του ποδοσφαιριστή αποσύρθηκε και το θέμα κάλυψε η λήθη. Η ιστορία της Γκόα το επανέφερε και αυτό στην επικαιρότητά.

Η κακοφτιαγμένη προτομή του Κριστιάνο Ρονάλντο που είχε τοποθετηθεί στο αεροδρόμιο της Μαδέρα  (Octavio Passos/Getty Images)

Ο τοπικός υπουργός Μάικλ Λόμπο, για να απαντήσει στις αιτιάσεις των επικριτών, ανέβασε στο Twitter ένα σχόλιο με το οποίο διατείνεται ότι σκοπός των κυβερνητικών ήταν η προώθηση της μπάλας στους νέους της Γκόα και τίποτε άλλο.

«Οταν οι άνθρωποι μιλούν για ποδόσφαιρο, αναφέρονται στον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ετσι τοποθετήσαμε αυτό το άγαλμα εδώ, ώστε μικρά αγόρια και μικρά κορίτσια να εμπνευστούν από τον παίκτη και να νιώσουν αγάπη για το άθλημα» δήλωσε ο Λόμπο.

Οι επικριτές της όλης ιστορίας, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν «ακροδεξιοί» από τα ινδικά Μέσα, συγκεντρώθηκαν γύρω από το βάρους 400 κιλών ορειχάλκινο άγαλμα με μαύρες σημαίες και φώναξαν συνθήματα αποδοκιμασίας. Ο Λόμπο τους χαρακτήρισε με διαφορετικόν όρο, όχι πολιτικό, αφού τους αποκάλεσε «εχθρούς του ποδοσφαίρου», ωστόσο εκείνοι δεν έπαιξαν μπάσκετ παρά απάντησαν πολιτικότατα ότι «η ανέγερση του αγάλματος ενός Πορτογάλου εφέτος είναι ιεροσυλία, ξεκάθαρη προσβολή της μνήμης όσων πολέμησαν για την ελευθερία».

Στην ανέγγιχτη από τον βρετανικό ιμπεριαλισμό Γκόα το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στην υπόλοιπη Ινδία όπου κυριαρχεί το κρίκετ. Ο Λόμπο ονειρεύεται ότι θα υπάρξουν πολλοί Ρονάλντο στο μέλλον από τη χώρα του 1,3 δισ. κατοίκων. Το άγαλμα κόστισε 14.000 ευρώ.

Τι εστί Γκόα

Με την ευκαιρία, η Corriere della Sera θύμισε ότι η Γκόα, η πιο μικρή περιφέρεια της Ινδίας, υπήρξε «παράδεισος των χίπις μέχρι τη δεκαετία του ’70 και, κατόπιν, τόπος παραθερισμού των πλουσίων Ινδών». Στο ινδικό σύμπαν φαντάζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα, αφού αναδίδει έντονο πορτογαλικό άρωμα σε κάθε επίπεδο και οπωσδήποτε ήταν και παραμένει «το πιο δυτικόστροφο» κομμάτι της Ινδίας.

Οσο κυβερνούσαν την Γκόα οι Πορτογάλοι είχαν επιτρέψει τις επιμειξίες, έτσι από τους γάμους των Πορτογάλων με τις ντόπιες καλλονές προέκυψε μία νέα φυλή, ένα γενετικό υβρίδιο το οποίο ως κουλτούρα συγκρούεται, εκτός των άλλων, και με τον (φανατικό) ινδουισμό των υπολοίπων Ινδών. Παράδειγμα; Μέχρι και σήμερα πολλά επώνυμα κατοίκων της Γκόα είναι καθαρώς πορτογαλικά ή έχουν πορτογαλική ή ιβηρική ρίζα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...