317
Επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου θαυμάζουν Γλυπτά του Παρθενώνα. Ποιος είναι ο ρόλος του Brexit στο χρόνιο ερώτημα της επιστροφής τους; | EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Independent: Μπορεί το Brexit να επιστρέψει στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα;

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2018, 15:05
Επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου θαυμάζουν Γλυπτά του Παρθενώνα. Ποιος είναι ο ρόλος του Brexit στο χρόνιο ερώτημα της επιστροφής τους;
|EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Independent: Μπορεί το Brexit να επιστρέψει στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα;

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2018, 15:05

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν θέμα δημόσιας συζήτησης για περισσότερα από 200 χρόνια. Με την Τερέζα Μέι να ζητά την συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσπαθώντας να επιτύχει το Brexit, έχει δίκιο η Ελλάδα που διερευνά την πιθανότητα επαναπατρισμού των θησαυρών της», επισημαίνει σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Independent ο 47χρονος ιστορικός και δικηγόρος Ντομινίκ Σέλγουντ.

«Φαίνεται απίθανο ότι μερικές εκατοντάδες τόνοι μαρμάρου από το Πεντελικό Ορος κοντά στην Αθήνα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο Brexit», προσθέτει. «Ωστόσο έπειτα από επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης στον Τζέρεμι Ράιτ, τον υπουργό Πολιτισμού, αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα. Η Λυδία Κονιόρδου με επιστολή της καλούσε τη Βρετανία σε ανοιχτό διάλογο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά και ως “Ελγίνεια”», υπογραμμίζει.

«Η χρονική στιγμή που επελέγη για αυτή την επιστολή της Ελλάδας δεν είναι καθόλου τυχαία», τονίζει, εξηγώντας ότι «η δεινοπαθούσα στρατηγική της Τερέζα Μέι για να επιτύχει το Brexit θα απαιτήσει εν τέλει την συναίνεση και των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ξεχωριστοί διπλωματικοί γύροι με κάθε χώρα. Η Ελλάδα εκμεταλλεύεται την ευκαιρία -απόλυτα κατανοητό- ώστε να διερευνήσει για πιθανά ανταλλάγματα, στα οποία ελπίζει να περιληφθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα».

«Οπως δείχνει η πρόσφατη αυτή απόπειρα που έκανε η Ελλάδα για διαπραγματεύσεις, ίσως να έρθει η μέρα που το βρετανικό κοινοβούλιο θα κληθεί να πάρει μία απόφαση στην υπόθεση των γλυπτών και ίσως αυτή η μέρα να μην είναι πολύ μακριά», προσθέτει ο Σέλγουντ και συμπληρώνει ότι «ίσως ο λυπηρός λόγος για τον οποίο φτάνουμε στο σημείο να σκεφτούμε να δώσουμε περιεχόμενα του Βρετανικού Μουσείου στην σημερινή ελληνική κυβέρνηση, είναι ότι τόσο λίγοι Βρετανοί καταλαβαίνουν ή νοιάζονται για το τι είναι τα Ελγίνεια».

Οποιαδήποτε απόφαση για το μέλλον των γλυπτών «θα πρέπει να είναι λογική και υπεύθυνη», καταλήγει ο καθηγητής Σέλγουντ, σημειώνοντας ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν ανήκουν στο Συντηρητικό Κόμμα και δεν θα πρέπει να υποβαθμιστούν σε ένα φτηνό χαρτί στην χαοτική παρτίδα πόκερ του Brexit.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...