1116
| SOOC/Menelaos Myrillas /CreativeProtagon

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #6: Ο μεγάλος καβγάς για το debate και το «ας κάνουν ό,τι θέλουν» της Αννας

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2024, 10:01
|SOOC/Menelaos Myrillas /CreativeProtagon

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #6: Ο μεγάλος καβγάς για το debate και το «ας κάνουν ό,τι θέλουν» της Αννας

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2024, 10:01

Δεν σας το λέγαμε ότι οι έξι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ θα συμφωνήσουν μόνο στον τρόπο που θα κάθονται στο debate; Και ότι σε όλα τα υπόλοιπα θα διαφωνήσουν; Κάπως έτσι εξελίσσεται η μάχη πριν την τηλεμαχία που θα καταλήξει σε ναυμαχία αν δεν συμφωνήσουν μεταξύ τους στον τρόπο συζήτησης και στον ελεύθερο διάλογο που επιθυμούν να γίνει ανάμεσά τους –για λόγους και τηλεθέασης: να μην είναι δηλαδή κάτι βαρετό, ξερό, μόνο με ερωτήσεις και απαντήσεις, αλλά να μπορούν μεταξύ τους να επανέρχονται και να ρωτούν ο ένας τον άλλο υποψήφιο.

Η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη ήθελε αυτή η διαδικασία του ελεύθερου διαλόγου να γίνεται στο τέλος κάθε ενότητας και όχι σε κάθε απάντηση που θα δίνεται από τον υποψήφιο πρόεδρο όπως ζητούν οι υπόλοιποι. «Θα είναι αντι-τηλεοπτικό» θεωρούν οι περισσότεροι «δεν θα βλέπεται» υποστηρίζουν, άσε που ενέχει τον κίνδυνο να ξεφύγουν από τα ευπρεπή όρια και να αρχίσουν τα τζαρτζαρίσματα ο ένας εναντίον του άλλου. Καλύτερα είναι να επεμβαίνουν αμέσως μετά την πρώτη απάντηση και να ξαναρωτούν ο ένας στον άλλον, έτσι θα αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρουν και θα κρατήσει τον τηλεθεατή ξύπνιο.

Τελικά θα συνεδριάσουν και την Τετάρτη πάλι μπας και τα βρούνε. Από την πλευρά του απερχόμενου προέδρου μετέχουν τρεις συνεργάτες του στην επιτροπή προετοιμασίας του debate: ο επικοινωνιολόγος Βαγγέλης Τσόγκας, ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβίνας και η διευθύντρια του γραφείου Τύπου Στεφανία Μουρελάτου. Οι ενότητες πάνω στις οποίες θα γίνει η ας την πούμε συζήτηση είναι: Οικονομία και Ανάπτυξη, Κοινωνικό Κράτος, Νέα Γενιά και Δημογραφικό, Εξωτερική Πολιτική, Αμυνα και Ασφάλεια, Κράτος – Θεσμοί και Αυτοδιοίκηση, Κλιματική Κρίση – Ενεργειακή Μετάβαση και ΠΑΣΟΚ η Επόμενη Μέρα (αυτό ακούγεται και σαν θρίλερ).

Εχει ωστόσο μεγάλη πλάκα με τις διαρροές ανάμεσα στα κομματικά στρατόπεδα με αιχμές και υπονοούμενα. Η πλευρά του δημάρχου Αθηνών ρωτά τον απερχόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αν «τελικά θέλει ο κ. Ανδρουλάκης debate»» για να απαντήσουν από τη Χαριλάου Τρκούπη στο Δουκάτο της πλατείας Κοτζιά: «Η πλευρά Δούκα χαρακτηρίζει “χάος” ό,τι συμβαίνει με επιτυχία σε debate σε όλο τον κόσμο. Κατανοούμε τη σκοπιμότητα δημιουργίας τεχνητής πόλωσης, αλλά σε ό,τι μας αφορά δεν θα τους ακολουθήσουμε».

Επεμβαίνει στο μεταξύ και ο Δημήτρης Λυτζέρης, πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ kai εκπρόσωπος της Άννας Διαμαντοπούλου στην συγκεκριμένη επιτροπή: έτσι που θέλουν να κάνουν το debate θα γίνει μύλος, ο ένας θα μιλά πάνω στον άλλον, σημειώνει, και στο τέλος δεν θα βγαίνει κανένα νόημα για τους τηλεθεατές. Αυτό θέλουν; Πήρε τηλέφωνο την κυρία Διαμαντοπούλου για να την ενημερώσει και η απάντησή της ήταν: «Ας κάνουν ό,τι θέλουν…». Συμφωνήθηκε επίσης η κάθε ερώτηση να έχει διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και η κάθε απάντηση του υποψήφιου αρχηγού 90 δευτερόλεπτα. Θα έχουν δικαίωμα οι δύο δημοσιογράφοι να επανέρχονται με νέα ερώτηση πάλι με την ίδια διάρκεια χρόνου.

Η πλευρά του Παύλου Γερουλάνου ζήτησε να υπάρχει γυναικεία εκπροσώπηση στην ομάδα των δημοσιογράφων και να εξεταστεί η δυνατότητα μετάδοσης της τηλεμαχίας και από άλλα ιδιωτικά κανάλια.

Τα SMS του Δούκα

Τώρα ανάβουν σιγά σιγά τα αίματα στο ΠΑΣΟΚ που φτάνουμε πιο κοντά στον πρώτο γύρο των εκλογών (6 Οκτωβρίου) για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Το έργο που ανεβάζουν εναντίον του κ. Δούκα περί προσωπικών δεδομένων από τα κάπως επιθετικά είναι αλήθεια SMS που στέλνει σε ψηφοφόρους, έχει ονοματεπώνυμο λένε στο Δουκάτο της πλατείας Κοτζιά. Πέραν του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και ενός δημοσιογράφου του ΣΚΑΙ που το πρωτοανέφεραν ως γεγονός επισημαίνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα με τα προσωπικά δεδομένα και την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, μόνο τέσσερις που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ σε εκλογές ήταν αυτοί που έκαναν τη φασαρία αντιδρώντας στα μηνύματα του κ. Δούκα. Από την πλατεία Κοτζιά που είναι το στρατηγείο του δημάρχου υποστηρίζουν πως αυτοί οι τέσσερις αν και ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές τώρα μάλλον έχουν βρει αλλού πολιτική στέγη.

Ο κ. Δούκας πάντως δεν έχει πρόβλημα γιατί απαντά ότι η βάση δεδομένων με τα στοιχεία των ψηφοφόρων που χρησιμοποιεί προέρχονται από το μητρώο του ΠΑΣΟΚ: όσοι δηλαδή στο παρελθόν μέλη και φίλοι είχαν ψηφίσει για την ανάδειξη αρχηγού σε προηγούμενες και ανάλογες με τις τωρινές εσωκομματικές εκλογές τα στοιχεία τους βρίσκονται σε μία ψηφιακή βάση δεδομένων που το αποκαλούν μητρώο μελών. Από το συγκεκριμένο μητρώο ψωνίζουν» όλοι οι υποψήφιοι που είτε το χρησιμοποιούν για να στείλουν SMS είτε τηλεφωνικά να κινητοποιήσουν μέλη και φίλους ώστε να παρευρεθούν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και ομιλίες.

Στο μεταξύ, αργά χθες βράδυ, υπήρξαν αναφορές και για αντιπαράθεση ανάμεσα σε στελέχη του κ. Ανδρουλάκη και σε συνεργάτες του κ. Δούκα και για ένα διαδικαστικό ζήτημα στην Ξάνθη. Η ένταση λένε κάποιοι, λίγο έφτασε να ξεπεράσει κάθε όριο και να ξεφύγει πέραν των λεκτικών χαρακτηρισμών και αντιπαραθέσεων. Το σχετικό συμβάν ωστόσο διαψεύδεται από τη Χαριλάου Τρικούπη. Η επιτροπή καταστατικού λίγο πριν τα μεσάνυχτα εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει πως: «σχετικά με δημοσιεύματα που παρουσιάζουν φερόμενους εκπροσώπους υποψηφίων προέδρων να έχουν έντονο διαξιφισμό στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ, σύσσωμη η Επιτροπή με τη διευρυμένη της σύνθεση με όλους τους εκπροσώπους των υποψηφίων Προέδρων, τα διαψεύδει κατηγορηματικά. Η ΕΔΕΚΑΠ δηλώνει ότι συνεχίζει το έργο της σε πνεύμα συνεργασίας και καταγγέλλει κάθε προσπάθεια υπονόμευσής της».

Μια εκδήλωση δύο μέρες μετά το debate

Στο μεταξύ στο κάστρο της Νάντιας Γιαννακοπούλου, στο Περιστέρι, βρέθηκε ο κ. Δούκας για να μιλήσει σε φίλους του και η βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών έχει γίνει πύραυλος γιατί όχι μόνο το εξέλαβε ως εισπήδηση, αλλά είχε παντού μάτια για να δει πώς πήγε η συγκέντρωση του δημάρχου.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον, πάντως, έχει μια άλλη συγκέντρωση-εκδήλωση: Δύο μέρες μετά το debate, που ως γνωστόν θα γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου, προγραμματίζεται μια εκδήλωση ανάλογη με εκείνη, αν θυμάστε, που είχε γίνει τον περασμένο Φεβρουάριο με ομιλητές τους Διονύση Τεμπονέρα, από τον ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλη Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ και Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά. Πρόκειται για μια εκδήλωση στην οποία θα μετέχουν στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, και τον ευρύτερο προοδευτικό κοινωνικό πολιτικό και επαγγελματικό χώρο με φορείς επαγγελματικές ενώσεις, επιμελητήρια κλπ. Οι διοργανωτές πιστεύουν ότι είναι η αρχή των κοινωνικών συγκλίσεων που απαιτούνται στη βάση και για αυτό το λόγο γίνεται προσπάθεια να συμμετάσχουν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας. Αγνωστο αν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης θα το καταφέρουν τελικά αυτό, αλλά σίγουρα θα έχει μεγάλη σημασία και αξία αν βρεθούν στον ίδιο χώρο οι δύο πρώην πρωθυπουργοί. Κάτι που είχε γίνει προ μηνών στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ινστιτούτο του κ. Τσίπρα και ήταν εκεί και ο κ. Παπανδρέου.

Σημαίνει κάτι αυτό; Ανάλογα από ποια πλευρά το βλέπει ο καθένας. Για τον ΓΑΠ δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο διότι γενικά πηγαίνει σε τέτοιες μαζώξεις. Αλλωστε όπως εξομολογήθηκε στον κ. Γερουλάνο ,το καλοκαίρι στην Κεφαλονιά που βρέθηκαν και οι δύο μαζί σε γάμο στο νησί, του είπε πως άδικα του προσάπτουν ορισμένοι ότι θέλει να παίξει ρόλο στη κεντροαριστερά μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΓΑΠ μιλά με όλους ακόμη και με τον κ. Δούκα όχι μόνο τώρα που είναι υποψήφιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...