1093
| Menelaos Myrillas / SOOC /CreativeProtagon

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #4: Τι πραγματικά έγινε στο «debate» των έξι υποψηφίων στο ΣΕΦ

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 10:01
|Menelaos Myrillas / SOOC /CreativeProtagon

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #4: Τι πραγματικά έγινε στο «debate» των έξι υποψηφίων στο ΣΕΦ

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 10:01

Είχε προαναγγελθεί ως ένα άτυπο debate για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και υπό μία έννοια τέτοιο ήταν –στα καλά του και στα κακά του. Στο ΣΕΦ, στην αίθουσα που φέρει το όνομα της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, σε μια ανοιχτή στο κοινό συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί πήραν τον λόγο την Κυριακής. Με όμορφες αναφορές από τους ομιλητές σε «ενότητα», «νίκη» «ελπίδα», «ευθύνη», «προοπτική» «υπέρβαση», «επιστροφή», αλλα όχι και τόσο πολύ κόσμο για 21 ημέρες πριν τις κάλπες –ενδεικτικό ότι ακόμα δεν έχει ανάψει η μάχη και δεν κόβει εισιτήρια.

Βέβαια, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας είχαν κινητοποιήσει τον κόσμο τους –που και φώναξαν συνθήματα και χειροκρότησαν τους υποψήφιους και ανέμιζαν σημαίες του ΠΑΣΟΚ ενώ στα μεγάφωνα έπαιζε «Ο Πέτρος , ο Γιόχαν και ο Φράνς…».

Οση ώρα μιλούσε ο κ. Ανδρουλάκης και άφηνε αιχμές φωτογραφίζοντας τη Νάντια Γιαννακοπούλου, η ίδια, που τον παρακολουθούσε στα τρία μέτρα απόσταση από την πρώτη σειρά των καθισμάτων και τον άκουγε με προσοχή, σημείωνε πάνω στο χαρτί που ήταν γραμμένη η ομιλία της, ιδίως όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανάφερε για το βράδυ των ευρωεκλογών. «Στις 7 έκλεισαν οι κάλπες των Ευρωεκλογών και στις 7:10 είχαν θέσει θέμα ηγεσίας. Ο κόσμος θα κρίνει αν αυτοί που έθεσαν θέμα ηγεσίας στις 7:10 αγωνιούσαν για την καλή πορεία της παράταξης λίγα λεπτά πριν…».

Γιαννακοπούλου – Ανδρουλάκης, ένα δύσκολο δίδυμο (SOOC/Menelaos Myrillas)

Η κυρία Γιαννακοπούλου απάντησε στον κ. Ανδρουλάκη το ίδιο ηχηρά: «Δεν μπορούμε να δηλώνουμε ικανοποιημένοι όταν μέσα σε 2 χρόνια έχουμε χάσει 2 εκατ. ψηφοφόρους και κινούμαστε στο 13%».

Ο Παύλος Γερουλάνος, από την πλευρά του, έδειξε ξεκάθαρα ότι αν δεν είναι ο ίδιος στον δεύτερο γύρο τότε η επιλογή του θα είναι ο κ. Ανδρουλάκης. Κάπως έτσι ερμηνεύεται η αναφορά του όταν είπε στην ομιλία του πως «ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να είναι βουλευτής… Η ηγεσία ενός κόμματος στο οποίο πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω για να κερδίσει ξανά την εξουσία, είναι δουλειά πλήρους απασχόλησης και αποκλειστικής αφοσίωσης. Δεν είναι δουλειά part time», χαρακτηριστική, και κάπως εύστοχη, αιχμή προς τον κ. Δούκα.

O Παύλος Γερουλάνος, ίσως στην πιο πολιτική ομιλία της βραδιάς (SOOC/Menelaos Myrillas)

Στο στρατόπεδο του κ. Ανδρουλάκη, ορισμένα στελέχη του έχουν πολωθεί και δίνουν μάχη για την επικράτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έναντι όλων των άλλων. Ο Γιώργος Τσολιάς που προέρχεται από τον τομέα των κινητοποιήσεων του ΠΑΣΟΚ, είναι με τον κ. Ανδρουλάκη, τον στηρίζει και θέλει να επανεκλεγεί. Άλλα στελέχη επίσης από τον τομέα κινητοποιήσεων στηρίζουν άλλους υποψήφιους. Ο Βασίλης Νούσιος στηρίζει τον κ. Δούκα και για αυτό τον λόγο ο κ. Τσολιάς του έκανε παράπονα: «Δεν μπορεί η ιστορική ηγεσία των κινητοποιήσεων του Ανδρέα να μην είναι με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη», του είπε για να του απαντήσει ο άλλος «πότε ήσουν στις κινητοποιήσεις του Ανδρέα , στα τελευταία ήρθες»…

Η συνεδρίαση της ΚΕ είχε βέβαια χαρακτήρα πανηγυρικό. Μίλησαν και οι έξι υποψήφιοι κατά αλφαβητική σειρά γιατί αλλιώς ακόμη δεν θα είχαν συμφωνήσει ποιος θα μιλούσε πρώτος, δεύτερος κλπ.

Ωστόσο ήθελε να μιλήσει και ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελάκης που κατέθεσε υποψηφιότητα για αρχηγός, αλλά επειδή δεν προσκόμισε στην Επιτροπή Καταστατικού τις πέντε χιλιάδες υπογραφές που απαιτούνταν, η υποψηφιότητά του τελικά απορρίφθηκε. Αυτό δεν τον πτόησε και επέμενε να μιλήσει. Το μασάζ το έκανε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος που του εξήγησε ότι δεν μπορεί να πάρει το λόγο και να μιλήσει γιατί πολύ απλά δεν είναι υποψήφιος αρχηγός. Ο κ. Κανελάκης επέμενε παρ’ όλα αυτά να μιλήσει, αλλά τελικά δεν πέρασε το δικό του και για αυτό κατήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ τον απέκλεισε.

Την ώρα που εισήλθε στην αίθουσα η Άννα Διαμαντοπούλου, κατάλαβε αμέσως το κλίμα, με τις καρέκλες χωρισμένες ανάμεσα στους οπαδούς που στήριζαν διαφορετικούς υποψήφιους. Η ίδια δεν είχε κάνει κινητοποίηση για να έχει κοντά της υποστηρικτές παρά μόνο την ακολουθήσαν οι άμεσοι συνεργάτες της. Μπήκε στην αίθουσα, χειροκροτήθηκε, και στις πρώτες σειρές των καρεκλών που η κάθε μία είχε γραμμένα τα ονόματα αυτών που θα τις καταλάμβαναν, πήρε τη θέση της και κάθισε.

Στην άλλη άκρη είδε τον Απόστολο Κακλαμάνη τον οποίο οι πάντες σέβονται. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής που στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Ανδρουλάκη έγνεψε στην Άννα να πάει κοντά του και όντως για λίγα λεπτά κάθισε δίπλα του και τον άκουγε με προσοχή μέχρι να απαντήσει στα λεγόμενά του. Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έλεγε στην κυρία Διαμαντοπούλου πως θα πρέπει να κάνει σαφές ότι η ίδια δεν είχε φύγει από το ΠΑΣΟΚ, γιατί όσοι απομακρύνονται δεν έχουν θέση. Η ίδια τού εξήγησε με πολύ σεβασμό πως δεν έφυγε ποτέ από το ΠΑΣΟΚ αντιθέτως στήριζε με τις κινήσεις ή τα ινστιτούτα που έχει δημιουργήσει προκειμένου να υπάρξουν θέσεις και προτάσεις για θέματα που αφορούν την κοινωνία και δεν έχουν για χρόνια επιλυθεί . Φυσικά όχι μέσα από λαϊκισμό αλλά μέσα από ρεαλισμό και πραγματικότητα.

Η Αννα Διαμαντοπούλου με τον Απόστολο Κακλαμάνη (SOOC/Menelaos Myrillas)

Δεν ήταν όλοι εκεί πάντως. Απουσίαζαν τα αδέλφια Παπανδρέου, ο Γιώργος και ο Νίκος –ίσως για να μη φανεί ότι στηρίζουν κάποιον και διαταράξουν την ενότητα. Ωστόσο, υπάρχουν στελέχη της ΚΕ που μιλούν εξ ονόματος του πρώην Πρωθυπουργού, λέγοντας στα τηλέφωνα, όταν καλούν ψηφοφόρους, πως ο ΓΑΠ στηρίζει τον δήμαρχο Αθηναίων. Αυτό το έχουν πληροφορηθεί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη και σηκώνουν έργο. Ο ευρωβουλευτής Νίκος, πάντως, στηρίζει για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τον κ. Γερουλάνο.

Ολα τα επιτελεία έχουν βγάλει τα μάτια τους όλο το Σαββατοκύριακο να διαβάζουν, να αναλύουν και να ερμηνεύουν τις δημοσκοπήσεις , που δεν ήταν και λίγες, ενώ η έρευνα του Protagon και της RealPolls προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αναζητήσεις. Ίσως και για αυτό να μην ήταν ο Κώστας Λαλιώτης στην εκδήλωση να διαβάζει ακόμη για αναλύοντας για το ποιος θα εκλεγεί αρχηγός.

Ο καθένας βέβαια διαβάζει τα νούμερα όπως θέλει. Τα αποτελέσματα της έρευνας δηλώνουν ανατροπή του σημερινού πολιτικού κλίματος επιμένουν από την παράταξη της κυρίας Διαμαντοπούλου, ενώ οι επιτελείς του κ. Δούκα ισχυρίζονται ότι ο δήμαρχος Αθηναίων είναι το άχαστο χαρτί.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Χάρη Δούκα (SOOC/Menelaos Myrillas)

Ενδιαφέρον είναι γιατί δείχνει ότι τώρα που έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνονται οι πολιτικές απόψεις και θέσεις των υποψηφίων, οι έρευνες ανατρέπουν συνήθειες , και δημιουργούν προσδοκίες. Στην περίπτωση δε που η κυρία Διαμαντοπούλου καταφέρει να πάει στον δεύτερο γύρο τότε τα συστήματα του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμα για κανονιοβολισμούς. Θυμηθείτε το. Ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε δεχθεί παρόμοιες επιθέσεις. Δεν θα έχουν προηγούμενο, η Άννα ωστόσο δηλώνει πανέτοιμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...