1360
| Menelaos Myrillas / SOOC /CreativeProtagon

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #24: Τα σχέδια Ανδρουλάκη, το μέλλον της Αννας και το SMS της Νάντιας

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2024, 10:00
|Menelaos Myrillas / SOOC /CreativeProtagon

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #24: Τα σχέδια Ανδρουλάκη, το μέλλον της Αννας και το SMS της Νάντιας

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2024, 10:00

Με το ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #24 ολοκληρώνεται ένας ολόκληρος κύκλος έντονων διεργασιών μέχρι την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη ως νέου –αλλά όχι και τόσο νέου– αρχηγού.

Τα συμπεράσματα που βγήκαν από όλη αυτή τη διαδικασία των τρεισήμισι μηνών είναι πολλά. Θα σας μεταφέρουμε τις εκτιμήσεις και τα όσα λέγονται ενδότερα στο κόμμα που καλείται να υπηρετήσει –όπως επαναλαμβάνει και η Αννα Διαμαντοπούλου– μια νέα ανθρωπογεωγραφία.

Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν μια μοναδική ευκαιρία. Να κάνουν πράξη την «αλλαγή» που ζητάνε οι ψηφοφόροι για να μπορέσουν να αποδείξουν ότι ιδίως τώρα μετά τον ΣΥΡΙΖΑ που διασπάται διαθέτουν εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ο εμπλουτισμός που θα προέλθει από τον Παύλο Γερουλάνο και την κυρία Διαμαντοπούλου, με προίκα μια δεξαμενή πιο κεντρώων ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ, είναι το κλειδί της επόμενης ημέρας, εφόσον βέβαια η αναβαπτισμένη ηγεσία μπορεί να ξεπεράσει τα συμπλέγματά της.

Οι πρώτες του αναφορές του κ. Ανδρουλάκη –έξω από τη Χαριλάου Τρικούπη όπου τον περίμενε ένα ετερόκλητο πλήθος νεολαίων και γηραιών πασόκων με συνθήματα «να τος, να τος ο Πρωθυπουργός!»– δείχνουν ότι έλαβε το μήνυμα και ότι θα προχωρήσει χωρίς αποκλεισμούς στελεχών διαβεβαιώνοντας ότι τα καλύτερα έρχονται. «Θέλω να συγχαρώ για τον αγώνα τους τους συνυποψηφίους μου. Τον Χάρη Δούκα, τον Παύλο Γερουλάνο, την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Μιχάλη Κατρίνη, τη Νάντια Γιαννακοπούλου. Με τη στάση τους έδειξαν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ποιότητα στελεχών και πολιτική ωριμότητα. Θέλω και είμαι βέβαιος ότι θα είναι όλοι τους στην πρώτη γραμμή του αγώνα, τα επόμενα χρόνια. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής είναι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη. Από αύριο, λοιπόν, ενωμένοι θα πάμε το Κίνημά μας ακόμα ψηλότερα! Εκεί που αξίζει στην ιστορία και την προσφορά του».

Τόσο ο κ. Γερουλάνος όσο και η κυρία Διαμαντοπούλου προσφέρονται, το έδειξαν κιόλας ότι μπορούν. Το ζήτημα ωστόσο είναι αν το θέλει πραγματικά και ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια είχε κλειστεί στον εαυτό του και είχε περιχαρακωθεί εντός των κομματικών τειχών με μια στενή παρέρα.

Οι πρώτες συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα πραγματικότητα μετά τις εκλογές, είναι στελέχη που δεν είχαν μέχρι στιγμής κάποιες θέσεις. Ο κ. Ανδρουλάκης προσανατολίζεται από τα νέα κομματικά όργανα που θα προκύψουν να τοποθετήσει νέο γραμματέα του κόμματος τον Λευτέρη Καρχιμάκη, γιο του πρώην υπουργού Μιχάλη Καρχιμάκη. Παράλληλα αναμένεται να ορίσει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Παύλο Χρηστίδη, βουλευτή Νοτίου Τομέα Αθηνών, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη, παραμερίζοντας τις προσωπικές διαφορές των δυο τους, από την εποχή των μεγάλων αντιθέσεων στην Κομοτηνή.

Αν κέρδιζε ο Χάρης Δούκας τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ τότε αντίστοιχο ρόλο θα είχε ο βουλευτής Ανατ. Αττικής, Μανόλης Χριστοδουλάκης, που επίσης τάχθηκε στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή με το περίφημο «Χάρη, πάμε» –αλλά ατύχησε, ο κ. Δούκας δεν πήγε μακριά. Επίσης στα πάνω του θα ήταν και ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Πολλά λοιπόν θα εξαρτηθούν από το αν ο κ. Ανδρουλάκης υποστηρίξει έμπρακτα το «mea culpa» και ιδίως αν στο νέο του σχεδιασμό προσθέσει τους πέντε συνυποψηφίους του.

Αν αποκωδικοποιήσουμε τα μηνύματα τους πριν και μετά τις κάλπες θα δούμε ότι επιθυμούν την ένταξή τους στον συνολικό σχεδιασμό του κ. Ανδρουλάκη.

Από το Βερολίνο η κυρία Διαμαντοπούλου επικοινώνησε για να συγχαρεί τον κ. Ανδρουλάκη για την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και σε δήλωσή της ανέφερε τα εξής που δείχνουν και το κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και την προσέγγισή της στο νέο ΠΑΣΟΚ που διαμορφώνεται:

«Αγαπητέ Νίκο τα θερμά μου συγχαρητήρια! Μια νέα μέρα ξεκινά για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα. Πιστεύω βαθιά ότι έχεις την θέληση, την δύναμη και την ικανότητα να κάνεις όλα αυτά που πρέπει, ώστε με στρατηγική και σχέδιο το ΠΑΣΟΚ να γίνει Μεγάλο και Κυβερνών. Είμαστε μαζί σου!».

Είμαστε μαζί σου, δηλώνει η κυρία Διαμαντοπούλου αλλά ταυτόχρονα τού λέει «είμαστε μαζί σου» για να κάνεις αυτά που πρέπει και όχι να παραμείνεις στάσιμος και εγκλωβισμένος στους ίδιους ανθρώπους. Παρεμπιπτόντως, τα όσα ψυθιρίζονται για το αν η κυρία Διαμαντοπούλου θα αποδεχόταν μια πρόταση του κ. Ανδρουλάκη για τη θέση της Προέδρου Δημοκρατίας –θέμα που σε λίγο καιρό θα ανοίξει–, στην περίπτωση που θα της πρότεινε κάτι τέτοιο, η ίδια θα απαντούσε ότι δεν έχει στόχο να αποστρατευθεί σύντομα και προτιμά να παραμείνει στην ενεργό πολιτική.

Η άλλη μεγάλη ενότητα που άνοιξε ο κύκλος των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ είναι το κεφάλαιο του κ. Γερουλάνου, για τον οποίο λένε ότι αυτός είναι ο πραγματικός νικητής των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ αφού μαζί με την Άννα κατάφεραν και κατέταξαν πολύ χαμηλότερα από τους ίδιους στη μεγάλη περιφέρεια της Αττικής τόσο τον κ. Ανδρουλάκη όσο και τον δήμαρχο Αθηναίων. Η υποδειγματική του πολιτική, ο πολιτισμός και η ευγένεια δεν απομειώνονται ακόμη και στις πιο σκληρές εσωκομματικές μάχες όταν δίνονται, αλλά αντίθετα αντέχουν και αναδεικνύονται. Με μια επομένως νέα προσέγγιση στον πολιτικό διάλογο ο κ. Γερουλάνος έβαλε τις βάσεις για τα επόμενα χρόνια. Το μήνυμά του απευθύνθηκε και στους δύο υποψήφιους του δεύτερου γύρου. Και στον νικητή και στον ηττημένο. «θέλω να συγχαρώ μέσα από την καρδιά μου τον Νίκο Ανδρουλάκη για την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Προχωράμε ενωμένοι, συντεταγμένοι, αποφασισμένοι υπό την ηγεσία του. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς περιστροφές. Θέλω επίσης να συγχαρώ τον Χάρη Δούκα για τον αγώνα του σε όλη την προεκλογική περίοδο.
Η μεγάλη συμμετοχή των μελών και φίλων μας και τις δύο Κυριακές δημιούργησαν ένα πολιτικό αποτέλεσμα δυναμικής για την Παράταξη που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε συνθήκες ρευστοποίησης του πολιτικού σκηνικού. Σήμερα ολοκληρώθηκε μια υποδειγματική εσωκομματική διαδικασία από την οποία το ΠΑΣΟΚ βγαίνει ενισχυμένο, όπως και η ηγεσία του. Και από αύριο ξεκινάμε τον αγώνα για τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές και το τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο».

Ο δήμαρχος Αθηναίων που όλοι ελπίζουν ότι από σήμερα θα αρχήσει να ασχολείται και με την πόλη του, έστειλε μήνυμα ότι θα είναι παρών με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό –είναι άγνωστο δηλαδή αν σημαίνει «εσωκομματική αντιπολίτευση» στον αρχηγό του ως Νο 2, ή παρών στις εξελίξεις γενικότερα.

Η πλήρης δήλωσή του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα –αυτή τη φορά δεν είχε πανηγυρική άνοδο προς τη Χαριλάου Τρικούπη αλλά μερικές φράσεις έξω από το πολιτικό του γραφείο– ανέφερε τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, γιατί μας τίμησαν στις δύο αυτές πολύ κρίσιμες εκλογικές διαδικασίες. Θέλω να συγχαρώ τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη νίκη του. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, που στήριξαν την υποψηφιότητά μου. Καταφέραμε μέσα 3,5 μήνες να κάνουμε έναν καθαρό και έντιμο αγώνα, χωρίς συμβιβασμούς, απέναντι σε ακραίες επιθέσεις και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό πολιτικό ρεύμα. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τις αρχές και τις αξίες μας, της δημοκρατίας, τη δικαιοσύνης, της συμμετοχής, της διαφάνειας, της λογοδοσίας, με ενότητα με τη συμμετοχή όλων, για ένα μεγάλο, ανοιχτό, δυνατό ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να κυβερνήσει. Θα είμαι πάντα εδώ, στην πρώτη γραμμή. Σας ευχαριστώ πολύ».

Θεσμικός εμφανίστηκε ο Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής Ηλείας και πέμπτος στην κούρσα για την αρχηγία. «Θέλω να συγχαρώ τον Νίκο Ανδρουλάκη για την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στο Χάρη Δούκα, όσο και στον Παύλο Γερουλάνο, την Άννα Διαμαντοπούλου και την Νάντια Γιαννακοπούλου για τη σημαντική συμβολή τους σε αυτή την άψογη δημοκρατική διαδικασία που ενίσχυσε το ΠΑΣΟΚ. Από αύριο έχουμε έναν και μόνο στόχο: να γίνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο και νικηφόρο. Είμαστε όλοι δεσμευμένοι σε αυτό τον στόχο. Η εντολή των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών είναι ξεκάθαρη: ενότητα και συστράτευση στην κοινή προσπάθεια. Να γίνει το ΠΑΣΟΚ η αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα, να αποτελέσει τη νέα πρόταση διακυβέρνησης, να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, να νικήσει στις επόμενες εκλογές» δήλωσε.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου που ήταν η πιο καυστική απέναντι στον κ. Ανδρουλάκη καθ’ όλη την διάρκεια της δικής της υποψηφιότητας χαιρέτησε τη νίκη λέγοντας πως «ο λαός του ΠΑΣΟΚ τού έδωσε την εξουσιοδότηση να προχωρήσει συνθετικά «για ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ που θα δείξει ότι γίνεται Κίνημα Αλλαγής και κόμμα με κυβερνητικά χαρακτηριστικά. Όπως σημείωσε, σε αυτή την προσπάθεια θα είναι και η ίδια πάντα στην πρώτη γραμμή με όλες τις δυνάμεις». Εστειλε SMS στον κ. Ανδρουλάκη, διότι όλοι ξέρουν ότι οι δυο τους δεν μιλιούνται…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...