1208
| Nick Paleologos/SOOC/CreativeProtagon

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #23: Ο πόλεμος Εκσυγχρονιστών – Παπανδρεϊκών και η επόμενη ημέρα

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2024, 10:00
|Nick Paleologos/SOOC/CreativeProtagon

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #23: Ο πόλεμος Εκσυγχρονιστών – Παπανδρεϊκών και η επόμενη ημέρα

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2024, 10:00

Το κυνήγι των ψήφων δεν σταματά. Στις λίγες ώρες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας αμφότεροι ότι κινείται το αρπάζουν. Εννοώντας πως όποιος Πασόκος περνά απ’ έξω από τα γραφεία τους αμέσως του αρχίζουν το ψηστήρι με εκατέρωθεν επιχειρήματα. Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 την Κυριακή το πρωί και είναι τσάμπα, χωρίς την καταβολή των τριών ευρώ αυτή τη φορά, ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι είχαν πάει να ψηφίσουν την προηγούμενη Κυριακή. Και τα δύο επιτελεία κάνουν αγώνα δρόμου για να μην είναι μεγάλη η αποχή.

Το Δεκέμβριο του ’21 στον πρώτο γύρο, στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής είχαν ψηφίσει 270.706 άτομα, ενώ στη δεύτερη Κυριακή πήγαν να ψηφίσουν 207.658, λιγότεροι δηλαδή κατά 63 χιλιάδες. Όσες δηλαδή πάνω κάτω οι ψήφοι που έλαβαν την πρώτη Κυριακή σε αυτές τις εκλογές ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου (63.632 21 και 58.809 αντίστοιχα) .

Η μάχη που δίνεται για τις ορφανές ψήφους από τα επιτελεία των δύο μονομάχων είναι πόρτα – πόρτα καμιά φορά κυριολεκτικά.

Αυτό που γίνεται παρασκηνιακά είναι ο παλιός πόλεμος που αναβιώνει ανάμεσα σε Παπανδρεϊκούς και εκσυγχρονιστές. Ο μεν κ. Δούκας έχει επιστρατεύσει αρκετούς του συστήματος του Γιώργου Παπανδρέου (άλλωστε απέσπασε και την στήριξη του Νίκου Παπανδρέου, ο οποίος στον α’ γύρο είχε στηρίξει τον κ. Γερουλάνο), ο δε κ. Ανδρουλάκης αντλεί δυνάμεις από το πάλαι ισχυρό στρατόπεδο του Κώστα Σημίτη και ό,τι έχει απομείνει από την ομάδα του Βαγγέλη Βενιζέλου (χθες πήρε τη στήριξη του Γιάννη Μανιάτη).

Αν επανεκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο κ. Ανδρουλάκης, που είναι και το πιο πιθανό, τότε προορίζει για γραμματέα του κόμματος όπως ακούγεται τον Λευτέρη Καρχιμάκη, πρώην υποψήφιο ευρωβουλευτή και γιο του πρώην υπουργού και πρώην γραμματέα, Μιχάλη Καρχιμάκη. Αν εκλεγεί ο κ. Δούκας τότε θα παίξουν παιχνίδι ο Μανόλης Χριστοδουλάκης, βουλευτής Ανατ. Αττικής και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας. Θα έχουν το πάνω χέρι συν τις υπόλοιπες αλλαγές στο κόμμα. Προστιθέμενη αξία θα λάβει και η οικογένεια Παπανδρέου.

Ο κ. Ανδρουλάκης δεσμεύεται ότι θα αλλάξει και ο ίδιος προσωπικά αν επανεκλεγεί αρχηγός αλλά και το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα και για αυτό καλεί τους ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες και να τον ψηφίσουν. Δεν θα κάνει αποκλεισμούς στελεχών ούτε και διαιρέσεις υποστηρίζει, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι αποκλεισμοί υπήρχαν στην πρώτη θητεία του. Αυτός ωστόσο που δεν φαίνεται να τσιμπάει καθόλου μα καθόλου, από τις δεσμεύσεις του κ. Ανδρουλάκη για ένα νέου τύπου ΠΑΣΟΚ που ευαγγελίζεται όπως λέει, ανοικτό στην κοινωνία, είναι ο σύζυγος της μακαρίτισσας Φώφη Γεννηματά. Ο Ανδρέας Τσούνης έχει πάρει την απόφασή του να στηρίξει τη δεύτερη Κυριακή τον δήμαρχο Αθηναίων. Οι λόγοι κατ’ αυτόν είναι προφανείς. «Μήπως και ο νέος αρχηγός καταφέρει και αλλάξει κάτι στο ΠΑΣΟΚ». Ο κ. Τσούνης μάλιστα στο παρελθόν έχει διαφωνήσει ανοικτά με τον κ. Ανδρουλάκη όταν ήθελε να κάνει εσωκομματικό δημοψήφισμα για το όνομα του κόμματος. Ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά με ανάρτησή του τότε στις 6 Μάϊου του 2022 είχε γράψει: … «Πολιτικά όμως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας νέος άνθρωπος, όπως ο Ν. Ανδρουλάκης θέλει να ταυτιστεί η πορεία του με ένα όνομα το οποίο φέρνει ευχάριστες μνήμες στο μυαλό κάποιου ανθρώπου που είναι από 50 χρονών και πάνω. Οι νεότεροι δεν έχουν να θυμούνται κάτι ιδιαίτερο από το ΠΑΣΟΚ και είναι ακριβώς αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος που υποτίθεται θέλει να απευθυνθεί η νέα ηγεσία. Με τον όρο ΠΑΣΟΚ απευθύνεσαι σε ανθρώπους της γενιάς μου και άνω».

Με την ευκαιρία, ο Παύλος Χρηστίδης θύμισε σε όλους πως σαν εχθές 10 Οκτωβρίου πριν από τρία χρόνια η Φώφη Γεννηματά έκανε την τελευταία δημόσια ομιλία της. Στο Ροδίνη στην αγαπημένη της Ρόδο. Το θύμισε με μια ανάρτηση του γράφοντας τα εξής: Η Φώφη μιλούσε πάνω από μία ώρα όρθια στο βήμα, για το τι παρέλαβε , τι έκανε , και ονειρευόταν να κάνει. «Τα όνειρά μας» έλεγε η Φώφη , είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας» .

Από μεθαύριο Δευτέρα όποιος από τους δύο και αν εκλεγεί αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ Δούκας ή Ανδρουλάκης , θα πρέπει, να διαχειριστεί τη σύνθεση αξιοποιώντας όλες τις δυνάμεις και να μην ρίχνει επικοινωνιακές μπαλοθιές. Και οι δύο θέλουν να προσελκύσουν 147 χιλιάδες «ορφανές ψήφους» που πήραν οι τέσσερις συνυποψήφιοι τους στον πρώτο γύρο. Φαίνεται όμως ότι οι αποχή όπως εκτιμάτε θα είναι μεγάλη αφού για ορισμένους ψηφοφόρους το αίτημα για αλλαγή ηγεσίας δεν έφτασε εκεί που έπρεπε και για αυτό απογοητευμένοι δεν προτίθεται να ξανά πάνε στις κάλπες.

Οι δύο υποψήφιοι που αναμετρώνται την Κυριακή εκτός από αβροφροσύνες μεταξύ τους δημόσια διασταύρωσαν τα ξίφη τους. Ο κ. Ανδρουλάκης απαντώντας στις αιτιάσεις Δούκα αναφορικά με το 70% των ψηφοφόρων που στάθηκαν απέναντί του στον πρώτο γύρο πέρασε στην αντεπίθεση και είπε απευθυνόμενος στον κ. Δούκα ότι «δεν χωρίζω τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, ούτε σε 70-30, ούτε σε 80-20. Μιλώ για 100% ενότητα από την επόμενη μέρα. Να έρθουν ξανά να ψηφίσουν. Όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη και όλοι μαζί θα κάνουμε το ΠΑΣΟΚ δυνατό. Όχι απλά για να ένα κομματικό πατριωτισμό που όλοι έχουμε μέσα μας. Αλλά η χώρα έχει ανάγκη από αλλαγή σελίδας. Αν δεν τα καταφέρουμε εμείς, δεν μπορεί να τα καταφέρει άλλος».

Ο δήμαρχος Αθηναίων σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης και επιμένει κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: «Το αίτημα αλλαγής ηγεσίας νομίζω ότι είναι πανίσχυρο. Διότι κατέβηκαν 6 υποψήφιοι και οι 5 είχαν κεντρικό στόχο την αλλαγή ηγεσίας. Και ο καθένας και η καθεμία παρουσίαζε την πλατφόρμα του. Επέλεξαν εμένα οι πολίτες για να μπορέσω να εκφράσω στον 2ο γύρο αυτό το αίτημα. Στη θέση που είμαι σήμερα, θα μπορούσε, για παράδειγμα, να ήταν ο Παύλος Γερουλάνος. Και εάν ήταν ο Παύλος Γερουλάνος, θα τον στήριζα, γιατί πιστεύω βαθιά ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μία μοναδική ευκαιρία».

Τα απόνερα από το ναυάγιο του debate συνεχίστηκαν αλλά δίχως έντονες αναταράξεις που αποδεικνύει ότι και οι δύο υποψήφιοι τελικά δεν το ήθελαν. Ο Ανδρουλάκης πάντως τα ρίχνει στον Δούκα λέγοντας ότι η ευθύνη είναι εξ ολοκλήρου δική του. «Αν ο κ. Δούκας ήθελε να γίνει το debate δεν θα είχε προγραμματίσει την Τετάρτη δημοτικό συμβούλιο και να συζητάμε να γίνει Σάββατο debate που παγκοσμίως δεν έχω ακούσει Σάββατο να γίνεται κάτι τέτοιο».

Τώρα που κρυώνει η λογική και επικρατεί το συναίσθημα ο κ. Γερουλάνος ανέβασε στα social ένα ακόμη μήνυμα ψυχοπονιάρικο: «Από τα πολύ συγκινητικά σας μηνύματα αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί, είτε με ψηφίσατε, είτε όχι, έχετε μείνει με μια γλυκόπικρη γεύση στο στόμα. Πιστέψτε με, τη συμμερίζομαι» αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media, ο Βουλευτής Α’ Αθήνας και συνεχίζει προχωρώντας στο παρασύνθημα : «Όμως, ας μείνουμε με δυο σκέψεις, που πιστεύω αξίζει να κρατήσουμε στο μυαλό μας: 1. Η ψήφος μετράει. Κάθε ψήφος. Δεν αντικαθίσταται από καμία δημοσκόπηση, καμία στοιχηματική. Το «έλα μωρέ, γιατί να πάω να ψηφίσω;» αξίζει να φύγει από το λεξιλόγιο ενός λαού, που έχει δώσει ζωές για τη Δημοκρατία. 2. Μια «Νίκη Αξιών» δεν φαντάζει όσο απίθανη έμοιαζε κάποτε. Και πάλι, ένα μεγάλο ευχαριστώ, σε όσους με τιμήσατε με την ψήφο πριν ή για τα καλά σας λόγια μετά».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...