1655
Ο Παύλος Γερουλάνος το βράδυ των αποτελεσμάτων. Θα μπορούσε να το κάνει... Κούγκι αλλά δεν το έκανε | INTIMENEWS/CreativeProtagon

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #20: Πώς χάλασε το «προξενιό» της Αννας (με τον Παύλο) – γιατί γκρινιάζει ο Δούκας

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2024, 10:02
Ο Παύλος Γερουλάνος το βράδυ των αποτελεσμάτων. Θα μπορούσε να το κάνει... Κούγκι αλλά δεν το έκανε
|INTIMENEWS/CreativeProtagon

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #20: Πώς χάλασε το «προξενιό» της Αννας (με τον Παύλο) – γιατί γκρινιάζει ο Δούκας

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2024, 10:02

«Να μην κολλήσουμε ΣΥΡΙΖΑ» είχε ευχηθεί πολύ εύστοχα η Άννα Διαμαντοπούλου λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι πρώτες κάλπες στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά είναι εξαιρετικά πιθανό στο δρόμο προς τις δεύτερες κάλπες οι δύο μονομάχοι, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας, να μην καταφέρουν να υψώσουν τείχος ανοσίας στον «ιό ΣΥΡΙΖΑ» και να κολλήσουν μεταξύ τους. Η βρετανική και φλεγματική πολλές φορές ευγένεια που είχαν μεταξύ τους οι έξι υποψήφιοι –περισσότερο ο Παύλος Γερουλάνος και η κυρία Διαμαντοπούλου, βέβαια, αλλά η κάλπη δεν τους έκανε τη χάρη– στο δεύτερο γύρο θα πάει περίπατο. Είναι πολύ πιθανό να ανταλλάξουν τόσα γαλλικά μεταξύ τους οι δύο –άλλωστε τη λεκτική αντιπαράθεση την είχαμε δει και στο debate της 24ης Σεπτεμβρίου.

Στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή θα συγκρουστούν όχι μόνο οι υποψήφιοι αλλά και οι μηχανισμοί τους, οι οποίοι εξάλλου ήταν αυτοί που κέρδισαν –όχι τόσο οι προσωπικότητες των δύο αλλά οι γνωριμίες, οι κομματάρχες, οι κατά τόπους «δικοί τους», οι κλακαδόροι.

Αν ανατρέξουμε στους αριθμούς και τις ψήφους που πήραν ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Δούκας στις κάλπες, θα δούμε ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη –όπου σημασία δεν έχει τόσο ο γνωστός του γνωστού, αλλά η γενικότερη εικόνα του υποψηφίου– και οι δύο ήρθαν τριτοτέταρτοι. Αυτό σημαίνει πως οι μηχανισμοί άντεξαν και απέδωσαν μόνο στην περιφέρεια, εκεί που είναι πιο ελεγχόμενες οι ψήφοι: συγγενείς, φίλοι, κομματικοί στρατοί, μέλη. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι γνωστά ως στοιχεία στους κομματικούς μηχανισμούς στις τοπικές κοινωνίες και αναδείχθηκαν –στον αντίποδα, στα αστικά κέντρα ψηφίζει και η κοινωνία.

Νέους ψηφοφόρους έφεραν όχι ο κ. Δούκας και ο κ. Ανδρουλάκης, αλλά τους σήκωσαν από τον καναπέ ο κ. Γερουλάνος και η κυρία Διαμαντοπούλου, κάτι που φαίνεται από τους αριθμούς. Στην περιφέρεια Αττικής ο κ. Γερουλάνος συγκέντρωσε 27,18%, η κυρία Διαμαντοπούλου 25,56%, ο κ. Ανδρουλάκης, αν και απερχόμενος πρόεδρος, 20,81% και ο κ. Δούκας, αν και δήμαρχος Αθηναίων, τελευταίος και καταϊδρωμένος, με ποσοστό 17,93%.

Ο κ. Ανδρουλάκης όμως κατάφερε να κερδίσει 9 από τις 13 περιφέρειες, ενώ ο κ. Δούκας ήρθε πρώτος στην Ήπειρο και στη Λάρισα και έφερε ισοπαλία στη Δυτική Ελλάδα με τον βουλευτή Ηλείας, Μιχάλη Κατρίνη.

Ολα αυτά δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχε μια ευκαιρία, να αλλάξει γενικά σελίδα και την έχασε.

Γιατί δεν τα βρήκαν Παύλος και Αννα;

Το γιατί δεν τα βρήκαν μεταξύ τους ο κ. Γερουλάνος με την κυρία Διαμαντοπούλου είναι μια άλλη κρίσιμη και πικρή ιστορία. Θα σας αποκαλύψουμε ένα γεγονός γιατί τώρα ανοίγουν τα στόματα μετά το δυσμενές αποτέλεσμα για αυτούς. Και οι δύο έκαναν ένα στρατηγικό (αναφέρουν οι «στρατηγοί» των δύο στρατοπέδων) λάθος. Δεν παραμέρισαν τον εγωισμό τους και δεν ένωσαν τις δυνάμεις τους, γιατί αν το έκαναν τώρα θα ήταν ένας από τους δύο πιθανόν πρώτος ή πρώτη, σίγουρα όμως δεύτερος ή δεύτερη. Έγιναν προσπάθειες που δεν καρποφόρησαν. Υπήρξαν συναντήσεις και δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο χώρους, αλλά και μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών. Όπως λένε τώρα όσοι γνωρίζουν, όταν βγήκαν οι δυο τους από το δωμάτιο, κανείς δεν φάνηκε ότι είχε κάνει πίσω από τις προσδοκίες και τις φιλοδοξίες. Ο μεν κ. Γερουλάνος γιατί προετοίμαζε καιρό το δικό του στρατόπεδο για να δώσει τη μάχη, η δε κυρία Διαμαντοπούλου ήθελε να μετρηθεί για να δει πού βρίσκεται μετά τη μακρόχρονη απουσία της από τα κοινά στο ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κοστίσει και στους δύο στη μεγάλη εικόνα.

Η εκλογική αναμέτρηση της β’ Κυριακής είναι κρίσιμη όχι γιατί πιθανά θα αλλάξει η σειρά ούτε θα έρθει καμία ανατροπή. Είναι κρίσιμη ως προς τα ποσοστά που θα λάβουν ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Δούκας. Η αποχή θα κρίνει τη διαφορά των δύο, με τον κ. Ανδρουλάκη να μπαίνει στην κούρσα με ένα προβάδισμα περίπου 25.000 ψήφων –τόση ήταν η διαφορά του από τον δεύτερο, κ. Δούκα.

Το σύνθημα που φαίνεται να εισηγούνται οι επιτελείς του κ. Δούκα ως στρατηγική μέχρι τις εκλογές είναι να το κάνει όπως στις εκλογές για δήμο Αθηναίων. «Καν’ το όπως στον Μπακογιάννη» του λένε οι άμεσοι συνεργάτες του – βέβαια από το Μέγαρο Μαξίμου κάπως το χάρηκαν μετά το χαστούκι που έφαγε ο δήμαρχος Αθηναίων στην πόλη του.

Οι επιτελείς του κ. Δούκα, αιφνιδιασμένοι από το γεγονός ότι το άστρο του δημάρχου δεν έλαμψε και τόσο στις κάλπες –ιδίως στην Αθήνα που αποδείχτηκε εκλογικό Βατερλώ– και σίγουρα δεν αναδείχθηκε ως η νέα μεγάλη ελπίδα του κόμματος, γκρινιάζουν και εξυφαίνουν ολόκληρο σενάριο συνωμοσίας: λένε ότι η κυβέρνηση ακόμα δεν μπορεί να συγχωρέσει την ήττα που υπέστη ο Κώστας Μπακογιάννης, ανιψιός του Πρωθυπουργού, από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ πέρυσι τον Οκτώβριο στην Αθήνα και γι’ αυτό «πριμοδότησαν» με ψηφοφόρους την κυρία Διαμαντοπούλου και τον κ. Γερουλάνο –δεν λένε βέβαια πώς το έκανε αυτό η κυβέρνηση, αλλά τέλος πάντων, έτσι είναι οι θεωρίες συνωμοσίας, ο καθένας λέει ό,τι θέλει και κρίνεται από αυτό.

Επίσης στο γραφείο του κ. Δούκα προκειμένου να εξηγήσουν την υποαπόδοσή του, υποστηρίζουν πως ο δήμαρχος είχε απέναντί του τρεις αντιπάλους: Έναν νυν βουλευτή Α’ Αθήνας εννοώντας τον κ. Γερουλάνο, μια πρώην βουλευτή της ίδιας περιφέρειας, την κυρία Διαμαντοπούλου και έναν αρχηγό τον κ. Ανδρουλάκη. Και φυσικά το Μαξίμου, που στην κοσμοθεωρία του κ. Δούκα, φταίει για όλα.

Σε ό,τι αφορά τη μικρή διαφορά μερικών εκατοντάδων ψήφων ανάμεσα στον δεύτερο και τον τρίτο, από το στρατόπεδο του κ. Γερουλάνου έλεγαν ότι αυτό οφείλεται τελικά είτε γιατί δεν έγιναν μερικά ακόμη στοχευμένα τηλεφωνήματα σε ψηφοφόρους και κόστισε, είτε γιατί μέτρησαν οι ψήφοι των Ρομά που προώθησε ο κ. Δούκας σε συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα στην Αθήνα είτε ακόμη γιατί η ήττα οφείλεται καθαρά στην υποψηφιότητα της κυρία Διαμαντοπούλου (αυτό επηρέασε αρνητικά ένα 40%, όπως υπολογίζουν, την καμπάνια Γερουλάνου).

Στο μεταξύ ο κ. Δούκας ζήτησε και debate με τον κ. Ανδρουλάκη. Οπως λένε, όχι γιατί το ήθελε διακαώς –άλλωστε το πρώτο ήταν ένα ναυάγιο για εκείνον– αλλά για να μην το ζητήσει πρώτος ο κ. Ανδρουλάκης και φανεί ότι σύρεται πίσω από αυτόν.

Στο επιτελείο του απερχόμενου προέδρου είναι πιο αισιόδοξα τα πράγματα καθώς όλοι θεωρούν ότι την επόμενη Κυριακή απλά θα επικυρωθεί η νίκη του πρώτου σε ψήφους και μάλιστα για δεύτερη φορά, το 2021. Φυσικά οι εσωκομματικές εκλογές έδειξαν ότι δεν ισχύει η αναφορά Ανδρουλάκη που κρίνοντας το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επέρριψε τις ευθύνες στους άλλους που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχασε τη δεύτερη θέση που είχε βάλει ως στόχο όταν είχε πει ότι δεν δούλεψαν και δεν προσπάθησαν οι εκλεγμένοι βουλευτές του. Αυτό πλέον καταρρίφθηκε. Αν ίσχυε, ο κ. Γερουλάνος τότε δεν θα είχε έρθει μακράν πρώτος στην Αττική.

Τι θα κάνουν οι τέσσερις

Το ζητούμενο τώρα είναι η δεύτερη Κυριακή και πως θα κινηθούν οι τέσσερις που έμειναν εκτός. Στο στρατόπεδο της κυρία Διαμαντοπούλου λένε ότι δεν πρόκειται να δώσουν κατεύθυνση προτίμησης σε κανέναν ψηφοφόρο ή στον κομματικό μηχανισμό. Άλλωστε το μεγαλύτερο κομμάτι υποστηρικτών της Άννας προέρχεται από το λεγόμενο σημιτικό–εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο και ως εκ τούτου θα πάει από μόνο του το πιθανότερο προς τον κ. Ανδρουλάκη και με τίποτε προς τον κ. Δούκα. Δεν αποκλείουν ωστόσο το ποσοστό που δεν θα πάει στις κάλπες να ψηφίσει να είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα πάει να επανεκλέξει τον κ. Ανδρουλάκη.

Οι εκσυγχρονιστές που βρίσκονται εντός των τειχών της Άννας δεν μπορούν να συγχωρέσουν με τίποτε το γεγονός ότι ο κ. Δούκας βιάστηκε και πολύ νωρίς θέλησε να αναρριχηθεί στην κομματική πυραμίδα σπάζοντας τις επετηρίδες της Χαριλάου Τρικούπη. Από τη στιγμή λοιπόν που στα μεγάλα αστικά κέντρα, στην Αθήνα και την Αττική συνολικά δεν άλλαξε τίποτε παρά το ότι η κυρία Διαμαντοπούλου και ο κ. Γερουλάνος έχουν τη μερίδα του λέοντος σε ποσοστά σε σχέση με Δούκα και Ανδρουλάκη που επικράτησαν όμως από τον πρώτο γύρω και πάνε στον δεύτερο , τότε το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αισιοδοξεί συνολικά ότι θα αλλάξει σελίδα και μοιραία όπως λένε συνεργάτες της που είχαν σημαντικούς ρόλους και ευθύνες θα παραμείνει καθηλωμένο περίπου στα σημερινά του ποσοστά 13-15%. Ως εκ τούτου στο ερώτημα τι θα κάνει η Άννα από εδώ και πέρα η απάντησε ακόμη δεν είναι καθαρή. «Θα περιμένει και θα δει…»

Στην περίπτωση της Νάντιας Γιαννακοπούλου, που ήρθε έκτη με ένα γλίσχρο 2,29%, η επόμενη μέρα είναι μονόδρομος: θα στηρίξει τον κ. Δούκα, μπας και γλιτώσει την απομόνωση που θα της επιβάλει ο κ. Ανδρουλάκης αν επικρατήσει. Ο απερχόμενος πρόεδρος κάνει προσπάθειες και διατηρηθούν οι γέφυρες τον κ. Κατρίνη, ο οποίος είχε μια αξιόλογη επίδοση, στο 6,03% και υπήρξαν συνεργάτες και φίλοι από την εποχή της Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε ο κ. Κατρίνης είχε επιλεγεί για επικεφαλής της ΚΟ όσο ο κ. Ανδρουλάκης ήταν μεν αρχηγός αλλά δεν ήταν βουλευτης.

Ο ρόλος του Γερουλάνου

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο κ. Γερουλάνος, ο οποίος αναμένεται να συναντήσει τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Δούκα στη Βουλή, εντός της Τρίτης. Ο κ. Γερουλάνος το 2021 είχε πάρει ένα 3% και τώρα επταπλασίασε τις δυνάμεις του και πολλαπλασίασε την απήχησή του. Λένε ότι δεν θα δώσει κατεύθυνση στους ψηφοφόρους διατηρώντας μια διακριτική ουδετερότητα.

Ο βουλευτής Α’ Αθήνας επέδειξε απίστευτο πολιτικό πολιτισμό από τη νύχτα της Κυριακής, ενώ θα μπορούσε, αν ήθελε, να το κάνει Κούγκι με αυτά όλα που συνέβησαν στις κάλπες, ζητώντας νέα καταμέτρηση.  Οι δικοί του έλεγαν ότι υπήρχαν περιπτώσεις που σε ορισμένες περιοχές έφταναν στην ΕΔΕΚΑΠ ψηφοδέλτια με λάθος καταμέτρηση στους σταυρούς προτίμησης και θα μπορούσε ο κ. Γερουλάνος να είχε καταθέσει ενστάσεις δεν το έκανε. Στη Ξάνθη παράδειγμα υπήρξε ψηφοδέλτιο με 60 ψήφους υπέρ της κυρίας Διαμαντοπούλου και 7 υπέρ της Νάντιας Γιαννακοπούλου και η εφορευτική μετέφερε στην ΕΔΕΚΑΠ το αντίθετο. Ή σε άλλα τμήματα που ακύρωσαν ψηφοδέλτια που αντί για σταυρό οι ψηφοφόροι έκαναν δίπλα από το όνομα του υποψήφιου ένα τικ που και πάλι έγκυρο ήταν αλλά η εφορευτική επιτροπή που δεν ήταν φιλική το ακύρωνε. Θα μπορούσε επομένως ο κ. Γερουλάνος να είχε ζητήσει την ακύρωση των εκλογών σε περιπτώσεις που δεν ήταν σύννομες, όπως σε ένα τμήμα στην Καλλιθέα. Παρ όλα αυτά δεν το έκανε γιατί όπως λένε οι δικοί του δεν ήθελε να τραυματίσει το ΠΑΣΟΚ και την όλη διαδικασία. Από αυτό και μόνο προδικάζουν ότι ο κ. Γερουλάνος με τίποτα δεν θα δώσει «γραμμή». Το 2021 πάντως οι ψηφοφόροι του κ. Γερουλάνου είχαν κινηθεί προς τον κ. Ανδρουλάκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...