1320
| Nick Paleologos/SOOC /CreativeProtagon

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #13: Ο Δούκας καταγγέλλει συγκεκριμένους «φίλους» του Ανδρουλάκη για «δολοφονία χαρακτήρα»

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2024, 10:01
| Nick Paleologos/SOOC /CreativeProtagon

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #13: Ο Δούκας καταγγέλλει συγκεκριμένους «φίλους» του Ανδρουλάκη για «δολοφονία χαρακτήρα»

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2024, 10:01

Σε εννέα ημέρες ανοίγουν οι πράσινες κάλπες για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το πράγμα ζωντάνεψε –όχι για τους καλύτερους των λόγων όμως. Τούτο διότι ξαφνικά υπήρξε πόλωση ανάμεσα στον Χάρη Δούκα και στον Νίκο Ανδρουλάκη, με προσωπικές αιχμές, επιθέσεις και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Δικαίως κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν για παλαιοκομματισμό και κίνδυνο «συριζοποίησης» της εσωκομματικής διαδικασίας, η οποία έως τώρα είχε κινηθεί σε άλλα πλαίσια.

Ολα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν ο κ. Δούκας δημοσιοποίησε ολόκληρη δήλωση καταγγέλλοντας «εργολαβία δολοφονίας χαρακτήρος» από συνεργάτες του απερχόμενου προέδρου. Δεν είναι ακριβώς ανυπόστατη αυτή η καταγγελία, αλλά και πάλι, πέραν τις γενικόλογης δήλωσης, γίνεται μέσω διαρροών: «συνεργάτες» του δημάρχου Αθηναίων αναφέρουν πρόσωπα κοντά στον κ. Ανδρουλάκη που έχουν αναλάβει να πλήξουν το δημόσιο προφίλ του κ. Δούκα. Λένε για έναν «κολλητό του φίλο και άτυπο εκπρόσωπο (υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και… υποστηρικτή του Κώστα Μπακογιάννη. Λένε για υποψήφια βουλευτή και θερμή υποστηρίκτρια του κ. Ανδρουλάκη από την Πρέβεζα που έγραψε σε ανάρτησή της πως ο κ. Δούκας «δεν είναι χαρισματικός» και ότι «η περίπτωσή του ερμηνεύεται με όρους ψυχιατρικής» (λίγο αργότερα ζήτησε συγγνώμη). Λένε επίσης για έναν ακόμα στενό φίλο του κ. Ανδρουλάκη από το ΤΕΕ και άλλο ένα μέλος της ΚΕ που υπέγραψε υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Μάλιστα στις διαρροές του, το στρατόπεδο Δούκα αναδεικνύει και τις τοξικές αναρτήσεις των φανατικών του κ. Ανδρουλάκη κατά του δημάρχου στα κοινωνικά δίκτυα. Γράφει ένας εξ αυτών που φωτογραφίζει η πλευρά Δούκα: «Φήμες ότι βρέθηκε περουκίνι στην περιοχή του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ (έπειτα από απανωτές φάπες) ελέγχονται ως ανακριβείς». Σε μία άλλη ανάρτηση ενός άλλου υποστηρικτή του κ. Ανδρουλάκη κατά τον κ. Δούκα ζήτησε να βρούνε τις διαφορές ανάμεσα στον «Μάρκο Ιούνιο Βρούτο» και στο «Χάρη 16 Ιουνίου Δούκας» με φωτογραφία του δημάρχου Αθηναίων σε πράσινο φόντο με τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ και φωτογραφία το κεφάλι του Βρούτου. Και διάφορες άλλες τέτοιες σαχλαμάρες που κυκλοφορούν ως συνήθως στα ελληνικά social media.

Ο ίδιος ο κ. Δούκας δήλωσε ότι «το ποτήρι ξεχείλισε».

«Εδώ και πάρα πολύ καιρό στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη μου επιτίθενται με τη ρητορική της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς», ανέφερε, για να συμπληρώσει, επιμένοντας, μάλιστα, ότι τα πήγε καλά στην τηλεμαχία της περασμένης Τρίτης: «Καταλαβαίνω ότι ενόχλησα, ειδικά μετά το debate, γιατί απάντησα σε όλες τις επιθέσεις που δέχθηκα και κατέθεσα συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις. Η επίθεσή τους έκτοτε μετατράπηκε σε μια ακραία εργολαβία δολοφονίας χαρακτήρα. Εφτασαν στο σημείο να αναπαράγουν αυτούσια τη λάσπη που τροφοδοτεί το Μαξίμου σε βάρος μου. Το δηλητήριο πρέπει να σταματήσει, εδώ και τώρα, γιατί υπονομεύει την αναγκαία ενότητα του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Δούκας κατηγόρησε ευθέως τον κ. Ανδρουλάκη ως συνυπεύθυνο αυτών των επιθέσεων σε περίπτωση που δεν πάρει, όπως λέει, στη δήλωσή του θέση.

Το επιτελείο, βέβαια, του κ. Ανδρουλάκη περιέγραψε αυτές τις καταγγελίες ως ανυπόστατες και τις απέδωσε στην προσπάθεια πόλωσης που επιχειρεί ο κ. Δούκας εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν τα πήγε καλά στην τηλεμαχία της Τρίτης έναντι των άλλων υποψηφίων –μια υποαπόδοση του δημάρχου που την αναγνωρίζουν όλοι εκτός από τον ίδιο και καταγράφηκε και από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Ξεκαθάρισαν, δε, ότι «κανένας στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη δεν έχει καταφερθεί με ανάρμοστο τρόπο εναντίον κανενός υποψηφίου. Καλό θα είναι να περιφρουρήσουμε όλοι μας ανεξαιρέτως μια διαδικασία, που οι πάντες αναγνωρίζουν ότι εξελίσσεται σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού. Ας μην ψάχνουν κάποιοι σωσίβιο σε μια τεχνητή πόλωση».

Στη μονομαχία των δύο προστέθηκε και τρίτος. Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέας Κωσνταντινόπουλος, που επιτέθηκε στον κ. Ανδρουλάκη με αφορμή ένα σκίτσο της «Καθημερινής», λέγοντας το εξής: «Το 2021 ένας “σκιτσογράφος” “έκοψε” το κεφάλι του κ. Ανδρουλάκη λίγο πριν τις εσωκομματικές εκλογές. Το 2024 ένας άλλος «σκιτσογράφος» περιέγραψε τον “νεκρό” Δούκα! Δυστυχώς, αρκετοί στενοί πολιτικοί φίλοι του κ. Ανδρουλάκη σήμερα δήλωναν ενθουσιασμένοι με το σκίτσο! Όσοι είναι πίσω από το σκίτσο θα χάσουν όπως έχασαν το 2021. Ο προοδευτικός κόσμος θα τους στείλει το μήνυμα στην κάλπη. Ενώνουμε δυνάμεις με τον Χάρη Δούκα για να νικήσουμε τη συντηρητική παράταξη και την Ακροδεξιά».

To γεγονός ότι ο κ. Κωνσταντινόπουλος, επιστήμων άνθρωπος και αντιπρόεδρος της Βουλής κατά τα άλλα, δεν καταλαβαίνει καν τι σκίτσο βλέπει και νομίζει ότι ο ημέτερος Ανδρέας Πετρουλάκης, στο σκίτσο του για την «Καθημερινή», περιέγραψε ως νεκρό τον κ. Δούκα, μας ξεπερνάει εντελώς.

«Σύντροφοι, προσοχή μην κολλήσουμε ΣΥΡΙΖΑ» ήταν το σκωπτικό και εύλογο σχόλιο της Αννας Διαμαντοπούλου, καθώς βλέπει τους υποστηρικτές του κ. Δούκα να ξεφεύγουν και τους συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη να ρίχνουν λάδι στη φωτιά με σχόλια για περουκίνια και άλλα φαιδρά.

Ενώ ο Παύλος Γερουλάνος σημείωσε πολύ σωστά: «Το ΠΑΣΟΚ βγήκε ενισχυμένο από το debate επειδή αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνομιλούμε, παρά τις διαφωνίες μας, με συντεταγμένο και πολιτισμένο τρόπο. Ουδείς δικαιούται να υπονομεύσει αυτό που καταφέραμε. Τεχνητές εντάσεις που δεν αφορούν κανέναν ουδόλως βοηθούν. Απαιτείται σοβαρότητα και αίσθημα ενότητας από όλους. Στην πράξη. Όχι στα λόγια. Και να σκεφτόμαστε όλες και όλοι ότι τη Δευτέρα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης την Κυριακή, στο ίδιο κόμμα θα είμαστε. Το οφείλουμε στην Παράταξη, το οφείλουμε στην Πατρίδα».

Κατά τα άλλα, σεμνά και ταπεινά κινείται η κυρία Διαμαντοπούλου που πήγε στο κάστρο του κ. Ανδρουλάκη στην Κρήτη δείχνοντας μια εντελώς διαφορετική γωνία πολύ αντίθετη από την πολιτική προσέγγιση του Κρητικού. Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι υποστηρικτές της έστειλε το μήνυμα για ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ. «Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, η Κρήτη είναι η πατρίδα της δημοκρατικής παράταξης. Όλοι μας το νιώθουμε κάθε φορά που βρισκόμαστε εδώ, και σήμερα, με την ισχυρή σας παρουσία μου δίνετε ελπίδα, πως ναι, γίνεται να κάνουμε και πάλι το ΠΑΣΟΚ μεγάλο και κυβερνών!», είπε.

Η πολεμική του κ. Δούκα πάντως δεν εκπορεύεται μόνο από τα όσα έγιναν στο debate (όπου του έριξε ο κ. Ανδρουλάκης την ανοίκεια μπηχτή για τον Ερντογάν). Υπήρξε και συνέχεια την Τετάρτη το απόγευμα στην ΕΔΕΚΑΠ. Ο εκπρόσωπος του δημάρχου Αθηνών κατά τη συζήτηση –ποια συζήτηση δηλαδή, για Δελφινάριο πρόκειται, έτσι όπως έχουν καταντήσει οι συνεδριάσεις για το πώς και πού θα στηθούν κάλπες και tablet–, κατέθεσε μια επιστολή κόλαφο. Κατηγορούσε τον απερχόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ότι θέλουν να στήσουν εκλογές για αρχηγό στα μέτρα τους και πως αν δεν αλλάξει αυτό τότε δεν θα συμμετάσχουν στις εκλογές. Η συνεδρίαση κόντεψε να τιναχτεί στον αέρα. Φασαρία, αντιπαράθεση, κόντρες πολλών ντεσιμπέλ μεταξύ των δύο εκπροσώπων σε σημείο μάλιστα να αναβιώσει μια παλιά κόντρα που στο τότε ΠΑΣΟΚ κυριαρχούσε το 2000: Εκσυγχρονιστές εναντίον Τσοχατζοπουλικών – μια κόντρα που υποβόσκει ακόμη και σήμερα μετά από 24 χρόνια, μεταξύ των στελεχών εκείνης της περιόδου εντός της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ που σήμερα αν και έχουν μεγαλώσει δεν ωρίμασαν ακόμη.

Τελικά, για να μην τιναχτούν οι εκλογές στον αέρα, κάπου έκανε πίσω ο Ηρακλής Δρούλιας, εκπρόσωπος του κ. Ανδρουλάκη στην ΕΔΕΚΑΠ κάπου έκαναν και οι άλλοι πίσω και έτσι η επιστολή Δούκα δεν κατατέθηκε και κρίθηκε από όλους ως μην γενόμενη.

Φυσικά το θέμα για το που τελικά θα στηθούν κάλπες δεν έχει λήξει ακόμη και στη διαπραγμάτευση που γίνεται κάτι κερδίζει η μία πλευρά και κάτι η άλλη. Μην φανταστείτε τίποτε σπουδαίο. Κάπου κάνει πίσω η πλευρά Ανδρουλάκη που ήθελε να βάλει κάλπες και στο χωριό Τοξότες της Ξάνθης, εκτός του Μυλοποτάμου στην Κρήτη, κάπου η άλλη πλευρά που κατάφερε να μπούνε περισσότερες κάλπες στην Αττική και έτσι το σίριαλ εκτός απροόπτου αναμένεται να ολοκληρωθεί αν φυσικά δεν αποφασίσει ο σκηνοθέτης να γυρίσει και το remake της φαρσοκωμωδίας.

Βέβαια ο κ. Ανδρουλάκης το εξήγησε κάπως αυτό, σε συνέντευξή του στο Open: «Το ΠΑΣΟΚ έχει σχεδόν 30% στην Κρήτη, σε άλλες περιοχές στην περιφέρεια έχει 20% και 25%. Το ΠΑΣΟΚ δεν πήρε 13% οριζόντια. Το πρόβλημα είναι στο Λεκανοπέδιο όπου έχουμε ποσοστά 8%-9%. Ας συζητήσουμε πώς θα το βελτιώσουμε φτάνοντας το 20% και στο Λεκανοπέδιο», επανέλαβε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...