501
Ο Γιάννης Οικονόμου στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

«Ημέρα της κρίσης» για ανασχηματισμό η Πέμπτη; Η απάντηση Οικονόμου και το προηγούμενο του Αυγούστου

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 17:23
Ο Γιάννης Οικονόμου στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

«Ημέρα της κρίσης» για ανασχηματισμό η Πέμπτη; Η απάντηση Οικονόμου και το προηγούμενο του Αυγούστου

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 17:23

Δώδεκα ερωτήσεις δέχτηκε συνολικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα –οι δύο αφορούσαν σενάρια για ανασχηματισμό ή και πρόωρες εκλογές. Πώς προέκυψαν αυτές;

Πρώτον, ένα δημοσίευμα των «Νέων» ότι «φουντώνουν τα σενάρια για ανασχηματισμό και κάλπες».

Δεύτερον, η γνωστή παραφιλολογία για «πολιτικό ξέφωτο» και ευκαιρία για εκλογές το προσεχές φθινόπωρο –δηλαδή μετά το καλοκαίρι και την ευφορία του, μετά και την έξοδο της χώρας από το Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας και πριν από τον δύσκολο χειμώνα.

Και τρίτον, οι ημερομηνίες στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, ο οποίος επιστρέφει από το Νταβός την Τετάρτη και την Παρασκευή έχει προγραμματισμένο το πρώτο διά ζώσης υπουργικό συμβούλιο, γεγονός που, κατά κάποιους, καθιστά την Πέμπτη «ημέρα της κρίσης» για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς έχουμε εισέλθει σε εκλογικό έτος.

Ολα αυτά δημιούργησαν ένα κλίμα αναβρασμού στα υπουργικά γραφεία –άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στο τελευταίο Υπουργικό τον Απρίλιο είχε στείλει το μήνυμα: «Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά, μη διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών», είχε πει στους υπουργούς του, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς κάποιες δυσλειτουργίες.

Ετσι, ήρθαν και οι ερωτήσεις στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Η πρώτη ήταν από τη δημοσιογράφο Βίκυ Σαμαρά:

«Κύριε εκπρόσωπε, έχουν ξεκινήσει πάλι οι φήμες για ανασχηματισμό. Δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο είχε πει ότι όποιος υπουργός έχει κουραστεί και θέλει να ασχοληθεί με την προεκλογική εκστρατεία του, για παράδειγμα, μπορεί να τον απαλλάξει, μήπως έχει έρθει η ώρα, όντως, για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα; Ξέρω ότι δεν προαναγγέλλονται, βέβαια, οι ανασχηματισμοί, αλλά μήπως είναι καλό να μην κανονίσουμε τίποτε για αυτή την Πέμπτη;».

Η απάντηση του κ. Οικονόμου ήταν άμεση: «Μην κανονίσετε, για να ενημερωθείτε για τις εργασίες του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή».

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η απάντηση του κυβερνητικού πορτ παρόλ ήταν αποστομωτική. Αλλά το ότι υπάρχει υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει ανασχηματισμός. Αρκεί να θυμηθούμε ότι πέρυσι τον Αύγουστο και πάλι είχε οριστεί να γίνει υπουργικό συμβούλιο αλλά τελικά ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε ανασχηματισμό –εκείνον τον επεισοδιακό ανασχηματισμό με τον Ευάγγελο Αποστολάκη.

Ακολούθησε λίγο μετά η ερώτηση της δημοσιογράφου Ναντίν Χαρδαλιά:

«Εκτός από τα σενάρια περί ανασχηματισμού, που έχετε δει και εσείς ότι έχουν αναζωπυρωθεί τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν και σενάρια που διακινούνται εκ νέου για εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό για πρόωρες εκλογές και δη για το φθινόπωρο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο. Τι απαντάτε σε αυτό;».

Η απάντηση του κ. Οικονόμου ήταν η ακόλουθη: «Οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Ολα τα υπόλοιπα είναι σενάρια που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Οπως είπα και προηγουμένως, η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη δουλειά της. Αυτό ισχύει και για τις πρόωρες εκλογές, αυτό ισχύει και για τον ανασχηματισμό. Κοιτάμε τη δουλειά μας. Κάθε μέρα οφείλουμε να παράγουμε αποτέλεσμα και να στεκόμαστε στο πλευρό του πολίτη, να κάνουμε δουλειά για την πατρίδα και την κοινωνία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...