691
Ο Τζο Μπάιντεν μιλά στην τελετή για την Ημέρα Μνήμης στο εθνικό κοιμητήριο του Αρλινγκτον | REUTERS/Ken Cedeno

Ημέρα Μνήμης των πεσόντων στις ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν τιμά τους «ήρωες» – ο Τραμπ βρίζει τους δικαστές

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2024, 11:15
Ο Τζο Μπάιντεν μιλά στην τελετή για την Ημέρα Μνήμης στο εθνικό κοιμητήριο του Αρλινγκτον
|REUTERS/Ken Cedeno

Ημέρα Μνήμης των πεσόντων στις ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν τιμά τους «ήρωες» – ο Τραμπ βρίζει τους δικαστές

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2024, 11:15

Μπορεί η Ημέρα Μνήμης προς τιμή των αμερικανών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν σε πολέμους να ήταν κοινή για τον Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά τα μηνύματα που διάλεξαν να στείλουν στο έθνος για την περίσταση, διέφεραν όπως η ημέρα με τη νύχτα.

Στην καθιερωμένη τελετή στο Εθνικό Κοιμητήριο του Αρλινγκτον στη Βιρτζίνια, ο Μπάιντεν απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες, ως ήρωες που θυσιάστηκαν για την αμερικανική δημοκρατία και τα ιδανικά της.

Την ίδια στιγμή, ο αντίπαλός του ευχήθηκε «χρόνια πολλά» μέσω Truth Social στα «ανθρώπινα αποβράσματα, που προσπαθούν να καταστρέψουν τη χώρα».

Οι δύο υποψήφιοι απέχουν μια ανάσα ο ένας από τον άλλον στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2024, με τον Τραμπ συχνά να προηγείται οριακά.

Ο πρώην πρόεδρος ωστόσο, προηγείται στις κρίσιμες πολιτείες που θα κρίνουν την αναμέτρηση.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών βρήκε την ημέρα που οι Αμερικανοί τιμούν τους νεκρούς τους για να ρίξει το βιτριόλι του σε δικαστές που προεδρεύουν στις δίκες εναντίον του και στη γυναίκα που τον κατηγόρησε για βιασμό.

Ο αμερικανός πρόεδρος -συνοδευόμενος από τον Λόιντ Οστιν, τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, τον στρατηγό Σι Κιου Μπράουν, αρχηγό ΓΕΕΘΑ, και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις- επισκέφθηκε τον τάφο του αγνώστου στρατιώτη στο Αρλινγκτον, όπου είναι θαμμένοι στρατιωτικοί ήρωες και πρόεδροι των ΗΠΑ.

Ταυτίζοντας τη δική του οικογένεια με την έννοια της εθνικής θυσίας, ο Μπάιντεν ανέδειξε τον γιο του Μπο, αποδίδοντας τον θάνατό του από καρκίνο του εγκεφάλου πριν από εννέα χρόνια στην έκθεσή του επί ένα χρόνο σε χωματερές του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, όπου υπηρετούσε, στις οποίες έκαιγαν τοξικά απόβλητα. Θεωρείται αιτία θανάτου για πολλούς βετεράνους του πολέμου του Ιράκ.

«Ο πόνος είναι ακόμα αληθινός, ακόμα ωμός», είπε ο Μπάιντεν, αφού περιέγραψε τη «μαύρη τρύπα» που ανοίγει για την οικογένεια, όταν σκοτώνεται συγγενής τους που υπηρετεί σε καιρό πολέμου.

«Μπορώ ακόμα να τον ακούσω να λέει, είναι το καθήκον μου μπαμπά, είναι το καθήκον μου. Καθήκον -αυτός ήταν ο κώδικας με τον οποίο ζούσε ο γιος μου… το δόγμα που ακολούθησαν γενιές στρατιωτών στη μάχη και τώρα βρίσκονται γύρω μας ως πεσόντες ήρωες».

Ο Τζο Μπάιντεν, η Κάμαλα Χάρις, ο Λόιντ Οστιν και ο στρατηγός Τρέβορ Μπρέντενκαμπ στην τελετή για την Ημέρα Μνήμης – REUTERS/Ken Cedeno

Οπως σημειώνει ο Guardian, τα λόγια του Μπάιντεν ήταν και απάντηση σε προηγούμενα σχόλια του Τραμπ για νεκρούς στρατιωτικούς, τους οποίους είχε χλευάσει, χαρακτηρίζοντάς τους «χαμένους» και «κορόιδα» επειδή σκοτώθηκαν στη μάχη.

Η κραυγαλέα διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψηφίους τονίστηκε ακόμα περισσότερο από το ξέσπασμα του Τραμπ την ίδια ημέρα, με βολές εναντίον των αντιπάλων και των εχθρών του.

«Καλή Ημέρα Μνήμης σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των “ανθρώπινων αποβρασμάτων” που εργάζονται τόσο σκληρά για να καταστρέψουν την κάποτε μεγάλη χώρα μας, και στον ριζοσπαστικό Αριστερό, ομοσπονδιακό δικαστή που μισεί τον Τραμπ στη Νέα Υόρκη, ο οποίος προήδρευσε, ακούστε αυτό, σε ΔΥΟ ξεχωριστές δίκες, που επιδίκασαν σε μια γυναίκα, την οποία δεν είχα συναντήσει ποτέ πριν (μια γρήγορη χειραψία σε μια εκδήλωση διασημοτήτων, πριν από 25 χρόνια, δεν μετράει!), 91 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ για “ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ”», έγραψε ο πρώην πρόεδρος σε μία ακόμα από τις γνώριμες παραληρηματικές του αναρτήσεις.

Το σχόλιο αυτό απευθυνόταν στον Λούις Κάπλαν, τον δικαστή στη δίκη του Τραμπ για βιασμό και δυσφήμιση της Ε. Τζιν Κάρολ.

«Δεν ήξερε πότε έγινε το “τάχα μου συμβάν” -κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1990- δεν υπέβαλε ποτέ αναφορά στην αστυνομία, δεν χρειάστηκε να προσκομίσει το φόρεμα με το οποίο με απείλησε (αποδείχθηκε αρνητικό)…», συνέχισε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην Κάρολ.

Στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του στον δικαστή Αρθουρ Ενγκορον, ο οποίος έκρινε πέρυσι ότι ο πρώην πρόεδρος είχε διαπράξει απάτη υπερεκτιμώντας τα περιουσιακά του στοιχεία– αλλά και στον δικαστή Χουάν Μέρτσαν, ο οποίος προεδρεύει στην τρέχουσα δίκη του Τραμπ για τη δωροδοκία της Στόρμι Ντάνιελς.

Αναφέρθηκε στον Ενγκορον ως «τον τρελό δικαστή της πολιτείας της Νέας Υόρκης που μου επέβαλε πρόστιμο 500 εκατομμυρίων δολαρίων (ΥΠΟ ΕΦΕΣΗ) επειδή δεν έκανα ΤΙΠΟΤΑ ΛΑΘΟΣ» πριν προσθέσει: «Τώρα για τον Μέρτσαν!»

Οπως φαίνεται από δημοσκοπήσεις, ο Μπάιντεν ωφελείται όταν η προεκλογική εκστρατεία μετατρέπεται σε μάχη χαρακτήρων, ενώ ο Τραμπ προηγείται όταν οι ψηφοφόροι απαντούν σε ερωτήσεις για την οικονομία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...