641
To μήνυμα που επέλεξε στην ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός γαι τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων | Τwitter/primeministergr

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 15:55
To μήνυμα που επέλεξε στην ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός γαι τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων
|Τwitter/primeministergr

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 15:55

Την ώρα που το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ξεσπάθωνε κατά της Ελλάδας και όσων τιμούν την Ημέρα της Γενοκτονίας των Ελλήνων Πόντου  -επιδιδόμενο στους συνήθης ατυχείς παραλληλισμούς με την Αλωση της Τριπολιτσάς το 1821- η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία τίμησε τη μνήμη των θυξμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η προάσπιση της ιστορικής γνώσης με την αναγνώριση του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος είναι αυτονόητο χρέος της διεθνούς κοινότητας, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο μήνυμά του που αναλυτικά έχει ως εξής:

«Εκατόν τρία χρόνια μετά το ανηλεές πογκρόμ, κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, σε βάρος του ελληνισμού του Πόντου, η μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων αθώων, που σφαγιάστηκαν ή εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, παραμένει ζωντανή. Η Ελληνική Πολιτεία έχει αναγνωρίσει την Ποντιακή Γενοκτονία και στις 19 Μαΐου αποτίει φόρο τιμής στους αδικοχαμένους Έλληνες της περιοχής αυτής. Αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα, την καθοριστική συμβολή των ξεριζωμένων Ποντίων στην οικονομική, πολιτισμική και κοινωνική ανόρθωση της πατρίδας μας.

»Η προάσπιση της ιστορικής γνώσης με την αναγνώριση του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος είναι αυτονόητο χρέος της διεθνούς κοινότητας. Ιδιαίτερα η σημερινή επέτειος, σε μια συγκυρία που ο αυταρχικός αναθεωρητισμός απειλεί ευθέως τη σταθερότητα του κόσμου μας, ενεργεί αποτρεπτικά, ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες θηριωδίες. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η διαρκής επαγρύπνηση απέναντι στις διακρίσεις και τη βία είναι ευθύνη όλων μας».

«Υποδεχόμαστε την 19η Μαΐου, τιμώντας τον Ποντιακό Ελληνισμό σε κάθε γωνιά της γης. Ενισχύοντας τη θωράκιση της πατρίδας και αναβαθμίζοντας τη διεθνή της θέση. Και μετατρέπουμε σε αγώνα τις δύο λέξεις που συνοδεύουν κάθε δοκιμασία του Έθνους μας: Δεν ξεχνώ!», αναφέρει σε ανάρτηση του στο Τwitter ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη των 353.000 θυμάτων, τιμάμε τη μεγάλη συμβολή των Ποντίων στην οικονομική, πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας, όπως και στους εθνικούς αγώνες», υπογραμμίζει με τη σειρά του ο  υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων. Μία ημέρα αφύπνισης της μνήμης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας. Ας μην λησμονούμε. Το μεγαλείο των Ποντίων, να καθοδηγεί τις πράξεις μας χθες, σήμερα και αύριο. Είμαστε ένα, γιατί είμαστε εσείς. “Τεμέτερον η Ρίζα”», ήταν το μήνυμα του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλος με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, με σημείο αναφοράς τη Γενοκτονία διοργανώνει εκδηλώσεις υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η Ημέρα αυτή αποτελεί την κορύφωση των επιδιώξεών μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής. Απώτερος σκοπός του αγώνα μας για Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, τίθεται η πρόληψη και η αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων, τα οποία, δυστυχώς, εξακολουθούν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα».

Η κεντρική εκδήλωση Μνήμης στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος με επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, με Ευζώνους ενδεδυμένους με τη φορεσιά του πόντιου αντάρτη, επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, χαιρετισμό του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργου Βαρυθυμιάδη, χαιρετισμούς εκπροσώπων φορέων, ομιλία από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, καταθέσεις στεφάνων και πορεία προς την τουρκική πρεσβεία και επίδοση Ψηφίσματος.

Την Κυριακή 22 Μαΐου θα γίνει επίσημη έπαρση της Εθνικής Σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου . Ο Ν. Παναγιωτόπουλος για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Στην Θεσσαλονίκη η κεντρική εκδήλωση Μνήμης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το απόγευμα στην πλατεία Αγίας Σοφίας με επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και κατάθεση στεφάνων.Τ. Γαϊτάνης: Δεν ξεχνούμε τους 353 χιλιάδες νεκρούς της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και ομιλία από τον δρ. Νικόλαο Μιχαηλίδη, καθηγητή Ανθρωπολογίας και Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, Σεν Λούις, ΗΠΑ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με πορεία διαμαρτυρίας προς το τούρκικο προξενείο και επίδοση Ψηφίσματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...