418
Συνολικά, μέχρι σήμερα, ο αριθμός των Πόκεμον ανέρχεται στα 722 | Wikipedia

Η Κίνα λογόκρινε μέχρι και τα Πόκεμον!

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2020, 12:45
Συνολικά, μέχρι σήμερα, ο αριθμός των Πόκεμον ανέρχεται στα 722
|Wikipedia

Η Κίνα λογόκρινε μέχρι και τα Πόκεμον!

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2020, 12:45

Τι περνάνε και τα Πόκεμον, αυτά τα περίεργα γιαπωνέζικα πλασματάκια-καρτούν που μπορείς να πιάσεις με τη βοήθεια μιας μπάλας, να τα εξημερώσεις και στη συνέχεια να στήσεις ολόκληρες μάχες με αυτά.

Οι ήρωες του εμβληματικού ιαπωνικού παιχνιδιού Μέσων έπρεπε να υποστούν… «μετατροπές και προσαρμογές» για να αποφύγουν να προσβάλουν, με τα κανονικά τους ονόματα, την κινεζική κυβέρνηση.

Σε μια ανάρτηση στις 23 Οκτωβρίου στον κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, η εταιρεία Pokémon που βρίσκεται πίσω από τη σειρά, ανακοίνωσε ότι «είχε αναθεωρήσει τα κινεζικά ονόματα συνολικά έξι χαρακτήρων Pokémon», σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

Λέξεις-ονόματα όπως «χούλιγκαν» και «θάνατος» αντικαταστάθηκαν με αντίστοιχα με μια λιγότερο αρνητική χροιά.

Λόγου χάρη, το «Hooligan Panda», ένα Pokémon που μοιάζει με ένα γιγαντιαίο πάντα, ονομάζεται τώρα «Domineering Panda» (Κυρίαρχο), καθώς το Πεκίνο δεν ήθελε να προσδώσει χαρακτηριστικά… χουλιγκάνου στο εθνικό ζώο της χώρας.

Το Πόκεμον «Thief Fox» (Αλεπού Κλέφτης), ένα πλάσμα που επιβιώνει από τα παράνομα κέρδη του στον κόσμο του Pokémon, μετονομάστηκε σε «Cunning Little Fox» (Πονηρή Αλεπού).

Αλλά και η λέξη death δηλαδή «θάνατος» αφαιρέθηκε από τα ονόματα δύο Πόκεμον που μοιάζουν με φάντασμα.

Αντ ‘αυτού, υιοθετήθηκε ο όρος «απώλεια», του οποίου η κινεζική προφορά διαβάζεται σαν την αγγλική λέξη death.

Η εταιρεία Pokémon δεν αποκάλυψε το σκεπτικό πίσω από την αλλαγή των ονομάτων, αλλά η απόφαση θεωρήθηκε από πολλούς – συμπεριλαμβανομένων των οπαδών των Pokémon στην Κίνα – ως ένας απαραίτητος συμβιβασμός που έκανε η εταιρεία για να συμμορφωθεί με τους κανόνες λογοκρισίας στη χώρα.

Εν μέρει κάτι λογικό, καθώς με σχεδόν 620 εκατομμύρια παίκτες που ξόδεψαν πάνω από 37 δισεκατομμύρια δολάρια σε παιχνίδια για κινητά και υπολογιστές το 2018, η Κίνα έχει μια από τις μεγαλύτερες αγορές τυχερών παιχνιδιών στον κόσμο.

«Το Pokémon ασκεί αυτολογοκρισία για να αποφύγει να προσβάλει την κυβέρνηση. Η εταιρεία θα αντιμετώπιζε μεγαλύτερο κόστος εάν διατηρούσε τα αρχικά ονόματα» έγραψε ένας κινέζος χρήστης στο Weibo.

Ενας άλλος σχολίασε: «Είναι αυτονόητο ότι το “Hooligan Panda” δεν θα περνούσε από τη λογοκρισία. Μιλάμε για το έμβλημα της Κίνας».

Τα Πόκεμον (Pokemon) πήραν το όνομα τους από το «Pocket Monsters» που σημαίνει «τέρατα τσέπης».

Είναι μια δημιουργία του Σατόσι Τάτζιρι.

Τα πρωτοσκέφτηκε το 1989 αρχικά ως ήρωες ενός Game Βoy της Nintendo όπου θα μπορούσες να πιάνεις ζωντανά πλασματάκια και να τα ανταλλάσσεις.

Σίγουρα, ο Τάτζιρι δεν γνώριζε ότι το παιχνίδι θα προκαλούσε τέτοια φρενίτιδα τον 21ο αιώνα καθώς είναι η δεύτερη πιο εμπορική σειρά βιντεοπαιχνιδιών στην ιστορία, μετά το Super Mario.

Τα πρώτα Πόκεμον που κυκλοφόρησαν ήταν 151.

Συνολικά, όμως, μέχρι σήμερα ο αριθμός τους φτάνει στα 722 καταμετρημένα είδη με καινούργια πλάσματα να εμφανίζονται σε κάθε νέα σειρά παιχνιδιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...