Ζήτημα αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας της κυβέρνησης για τον δικαστικό έλεγχο της συνδρομής των προϋποθέσεων της εκλογικής νομοθεσίας για την ανακήρυξη των συνδυασμών που θα συμμετέχουν στις εκλογές έθεσε το Σάββατο η πλευρά του Ηλία Κασιδιάρη, καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα στον Αρειο Πάγο.
Επιπλέον, ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης ζήτησε από το Δικαστήριο την αποστολή προδικαστικού ερωτήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τα παραπάνω έκανε γνωστά η δικηγόρος του Ηλία Κασιδιάρη Βάσω Πανταζή με δήλωσή της την Κυριακή.
Αναλυτικά η κυρία Πανταζή ανέφερε τα εξής:
«Χθες αργά το βράδυ, το δικηγορικό μας γραφείο, υπέβαλλε ενώπιον του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου υπόμνημα για την υποβοήθηση της κρίσης του, σχετικά με την ανακήρυξη του συνδυασμού υποψηφίων του Εθνικού Κόμματος Ελληνες στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου.
Στο υπόμνημα μας στοιχειοθετείται η αντισυνταγματικότητα της πολλαπλώς τροποποιημένης διάταξης του άρθρου 32 του ΠΔ 26/2012 και η εξ αυτού του λόγου αναγκαιότητα μη εφαρμογής της από τον Αρειο Πάγο. Εχουμε την πεποίθηση ότι το υπόμνημα μας αυτό θα βοηθήσει τους Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας μας σε δίκαιη κρίση που δεν θα παραβιάζει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, το τεκμήριο αθωότητας, την ελεύθερη έκφραση του εκλογικού σώματος και τις δεσμεύσεις σε διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες της χώρας μας.
Επί τη βάσει του τελευταίου, ζητήσαμε την αποστολή προδικαστικού ή οιονεί προδικαστικού ερωτήματος προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προς αυθεντική ερμηνεία της αντίθεσης της διάταξης με υπερνομοθετικές προβλέψεις, πριν την εφαρμογή της διάταξης και όχι μετά από αυτή».
Απορρίφθηκε ομόφωνα, στο μεταξύ, η αίτηση εξαίρεσης που είχε καταθέσει το «Εθνικό Κόμμα-Ελληνες» σε βάρος τριών μελών της σύνθεσης της Ολομέλειας του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, του τμήματος που είναι επιφορτισμένο να εξετάσει τη νομιμότητα συμμετοχής των κομμάτων στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου.
Το κόμμα είχε υποβάλει αίτηση εξαίρεσης των τριών αρεοπαγιτών, επικαλούμενο δημοσιεύματα τα οποία ανέγραφαν ότι οι τρεις δικαστές πραγματοποίησαν προδιάσκεψη προκειμένου να προετοιμάσουν «απορριπτικό σκεπτικό».
Η ανακήρυξη των κομμάτων αναμένεται το βράδυ της Τρίτης 2 Μαΐου 2023.
Ζήτημα αντισυνταγματικότητας «βλέπει» και ο ΣΥΡΙΖΑ
Νωρίτερα την ίδια ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας είχε επαναλάβει τη θέση του κόμματος του περί αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, η οποία είχε υπερψηφιστεί στη Βουλή προ εβδομάδων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στο Mega.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, με αφορμή την κατάθεση του υπομνήματος της ΝΔ κατά της ανακήρυξης του «Εθνικού Κόμματος-Ελληνες» την προηγουμένη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ραδιουργίες Μητσοτάκη» και για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που κατήγγειλαν ακόμη και «λειτουργοί της Δικαιοσύνης» –αναφερόμενος στην εξής μια καταγγελία: του κ. Τζανερίκου.
«Είναι προφανές ότι θεωρούμε πως η Χρυσή Αυγή, σε οποιαδήποτε νέα εκδοχή της, δεν πρέπει να βρίσκεται στην επόμενη Βουλή και στον δημόσιο βίο. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα κι είναι άλλο θέμα να βλέπουμε όλη αυτή τη ραδιουργία που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο για να αποκλείσει τον κ. Κασιδιάρη και τη Χρυσή Αυγή. Διότι αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί μ’ έναν πάρα πολύ απλό τρόπο, νομοθετώντας αυτό το οποίο εμείς προτείναμε να νομοθετηθεί», ανέφερε αρχικά ο κ. Τσίπρας.
Και πρόσθεσε: «Επέλεξε όμως να νομοθετήσει μια τροπολογία η οποία υπερβαίνει το Σύνταγμα καταφανώς. Επέλεξε να προχωρήσει σε υπόγειες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, όπως οι ίδιοι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης κατήγγειλαν. Και αναφέρομαι στην καταγγελία του κ. Τζανερίκου, αν δεν κάνω λάθος τ’ όνομά του, που ήταν πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, όπου ο ίδιος ο Γεραπετρίτης τον κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου και του ζήτησε, θέτοντάς του μάλιστα και το τυράκι της αξιοποίησής του σε μια Ανεξάρτητη Αρχή, του ζήτησε να διευθετήσει την υπόθεση αυτή ως επικεφαλής του αρμόδιου Τμήματος που θα εξετάσει την υπόθεση αυτή».
Υπενθυμίζεται πως αντιδρώντας στην καταγγελία του κ. Τζανερίκου, την οποία ο κ. Τσίπρας φάνηκε να υιοθετεί εξολοκλήρου, η κυβέρνηση είχε μιλήσει για «θεμιτή και θεσμικά επιβεβλημένη διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου».
Επιπλέον, το Μαξίμου είχε αποδώσει τις ενέργειές του στο γεγονός ότι δεν προήχθη στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (περισσότερα εδώ και εδώ). Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την ανοιχτή επιστολή του ο τότε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου έθεσε εαυτόν εκτός Δικαστικού Σώματος.
«Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορείς, στο όνομα της διαφύλαξης της δημοκρατίας, να προβαίνεις σε μια σειρά από πράξεις οι οποίες είναι καταφανώς αντιδημοκρατικές και να υπερασπίζεσαι ότι μ’ αυτό τον τρόπο προασπίζεις τη δημοκρατία. Εγώ πιστεύω ότι, μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση γίνονται χορηγοί του Κασιδιάρη. Τον άφησαν τρία χρόνια να κάνει εκστρατεία μέσα από τις φυλακές. Πολιτική εκστρατεία. Και τώρα, με υπόγειες διαδικασίες και διαβουλεύσεις και παρασκηνιακές διαδικασίες και με αντισυνταγματικές αποφάσεις, επιχειρούν να κάνουν κάτι το οποίο θα μπορούσε να έχει συμβεί από την πρώτη στιγμή», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για γενικότερη παρέμβαση στα της «δεξιάς πολυκατοικίας», εμφανιζόμενος να ενοχλείται από τον αποκλεισμό του κόμματος των Εμφιετζόγλου-Μπογδάνου και του κόμματος της κυρίας Λατινοπούλου, έως και να υιοθετεί τις καταγγελίες της Ελληνικής Λύσης.
«Αυτό το οποίο θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να περιορίσει όσο μπορεί κόμματα της “δεξιάς πολυκατοικίας”. Δεν θέλει να μείνει εκτός μόνο ο κ. Κασιδιάρης. Εδώ έχουμε ένα σχέδιο από την πλευρά του. Ο Κασιδιάρης εκτός; Σωστά, ο Κασιδιάρης εκτός. Είδαμε λοιπόν προχθές κι άλλο ένα κόμμα εκτός, του κ. Εμφιετζόγλου-Μπογδάνου. Της κυρίας Λατινοπούλου.
Και βλέπουμε και αυτή την αθλιότητα των παρεμβάσεων στο κόμμα του κ. Βελόπουλου, με τις καταγγελίες ότι τρεις βουλευτές του σήμερα έχουν κληθεί σε αποστασία, και με τις παρεμβάσεις που οδηγούν στο να ανοίξει θέμα ξαφνικά προεκλογικά για εισαγγελική έρευνα, για μαύρο χρήμα. Αυτά τα πράγματα δεν έχουν γίνει ποτέ στον τόπο», ήταν τα ακριβή λόγια του κ. Τσίπρα.
Επισημαίνεται πως τα παραπάνω δύο κόμματα δεν τέθηκαν εκτός εκλογικής μάχης εξαιτίας των πρόσφατων τροπολογιών της κυβέρνησης αλλά λόγω προσφυγών για τα σύμβολα και τα ονόματα των συνδυασμών που έγιναν δεκτές από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο βάσει της καθιερωμένης εκλογικής νομοθεσίας. Μάλιστα ο αποκλεισμός της «Πατρίδας» της κυρίας Λατινοπούλου οφείλεται σε προσφυγή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου (διαβάστε σχετικά εδώ και εδώ).
Σημειώνεται, τέλος, πως η αναφερόμενη έρευνα στην Ελληνική Λύση προκλήθηκε μετά τις καταγγελίες βουλευτών του κ. Βελόπουλου σε βάρος του ίδιου, σε βάρος του αρχηγού τους, και όχι σε βάρος του… Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αποχωρήσαντες βουλευτές του κόμματος αρνήθηκαν τα περί «αποστασίας» που πρώτη ανέδειξε η φιλική προς την Κουμουνδούρου εφημερίδα «Kontra News».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε υπόμνημα για το κόμμα Κασιδιάρη;»
Σκληρή απάντηση στα παραπάνω έδωσε η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Ανάμεσα στα πολλά ψέματα που είπε για άλλη μια φορά ο κ. Τσίπρας σήμερα το πρωί, ξέχασε βολικά να αναφερθεί σε μια πολύ σημαντική για τη δημοκρατία και τις εκλογές υπόθεση: Ο ΣΥΡΙΖΑ ως δήθεν υπέρμαχος της δημοκρατίας και πολέμιος του φασισμού, κατέθεσε τελικά υπόμνημα στον Αρειο Πάγο εναντίον του κόμματος Κασιδιάρη;
Η λειτουργεί πάλι ως δημοκρατική εξαίρεση, κλείνοντας το μάτι στους ψηφοφόρους ενός καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση που επιχειρεί να ξαναμπεί στη Βουλή με τον μανδύα πολιτικού κόμματος;
Μήπως τελικά ο κ. Τσίπρας είναι δημοκράτης μόνο στα λόγια και όχι στην πράξη κι αυτό που πραγματικά προσδοκά είναι κάποιες “ευπρόσδεκτες ψήφους” από αυτόν τον χώρο;», διερωτήθηκε στη σχετική δήλωσή του ο Ακης Σκέρτσος, και υπογράμμισε πως ζητούνται ξεκάθαρες απαντήσεις:
«Αναμένουμε σαφή απάντηση χωρίς“ναι μεν αλλά”, υποσημειώσεις και αστερίσκους, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν καταψήφισε τις σχετικές διατάξεις στη Βουλή».
Το timing της δήλωσης Σκέρτσου δεν είναι τυχαίο, καθώς διατυπώθηκε λίγες ώρες μετά την εκπνοή της προβλεπόμενης προθεσμίας για την υποβολή υπομνημάτων στον Αρειο Πάγο, βάσει της τροπολογίας της κυβέρνησης για το «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη.
Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε υπόμνημα ενώπιον του Α1 τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά της ανακήρυξης του «Εθνικού Κόμματος – Ελληνες» στις εκλογές το Σάββατο.
Οπως ανακοινώθηκε, η γνωμοδότηση της Πειραιώς συνοδεύεται από υλικό τεκμηρίωσης 300 σελίδων και δύο ηλεκτρονικούς δίσκους μεγάλης χωρητικότητας με οπτικοακουστικό υλικό «που αποδεικνύουν τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού αρχηγού του κόμματος» (περισσότερα εδώ).
Το ίδιο αίτημα υπέβαλε στον Αρειο Πάγο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ήδη από την Παρασκευή. Μάλιστα η Χαριλάου Τρικούπη έθεσε «στην κρίση του Δικαστηρίου τις μεθοδεύσεις Κανελλόπουλου-Κασιδιάρη, ώστε να εξεταστεί αν συντρέχει περίπτωση να αποκλειστεί και το κόμμα ΕΑΝ», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του κόμματος (περισσότερα εδώ).
Δεν υπήρξε αντίστοιχη ανακοίνωση από την πλευρά της Κουμουνδούρου τις αμέσως προηγούμενες ώρες.
Η προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία έληξε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News