464
Εκτός Εκκλησίας όσοι πνευματικοί υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, τονίζει ο καθηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου | YouTube

Ηγούμενος Βαρθολομαίος για πνευματικούς: Ουδείς έχει δικαίωμα να εκμεταλλεύεται το ράσο για να παρασύρει κόσμο

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2021, 09:55
Εκτός Εκκλησίας όσοι πνευματικοί υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, τονίζει ο καθηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου
|YouTube

Ηγούμενος Βαρθολομαίος για πνευματικούς: Ουδείς έχει δικαίωμα να εκμεταλλεύεται το ράσο για να παρασύρει κόσμο

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2021, 09:55

Για τον ρόλο των πνευματικών εν μέσω πανδημίας, που όπως αποδεικνύεται από σειρά περιπτώσεων, πολλές φορές οδηγούν με τις συμβουλές και τις προτροπές τους ακόμη και στον θάνατο ασθενείς Covid-19 (υπόθεση Κουτμερίδου και όχι μόνο), κλήθηκε να μιλήσει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος.

«Εδώ και χρόνια υπάρχει αυτό το φαινόμενο στον χώρο της εκκλησίας, φαινόμενο που ξεπερνάει τα όρια, τις “κόκκινες γραμμές” και φτάνει στο σημείο να παραποίει ένα μεγάλο μυστήριο στη ζωή του χριστιανού, που είναι το μυστήριο της εξομολόγησης και η σχέση με τον πνευματικό… Αλλοιώνεται αυτή η ιερή σχέση που υπάρχει», ανέφερε αρχικά ο αρχιμανδρίτης.

«Δικό του θέμα τι θα αποφασίσει ο καθένας, αλλά δεν έχει δικαίωμα να εκμεταλλεύεται το ράσο που φοράει για να παρασύρει κόσμο»

«Είναι θέμα Εκκλησίας όσοι έχουν υπερβεί τις γραμμές, στα ανώτατα όργανα, διοικητικά και πνευματικά. Δεν μπορώ να πω εγώ αν έχουν χώρο στην εκκλησία, οι ίδιοι το λένε, με τη συμπεριφορά τους έχουν βγει εκτός εκκλησίας. Ο τρόπος που κινούνται, που επεμβαίνουν και επιβάλλονται στους πιστούς, δεν συντάσσεται με το πνεύμα της εκκλησίας, με το πνεύμα του Χριστού και ό,τι λένε οι ιεροί κανόνες, είναι εκτός ιερών κανόνων, άρα έχουν βγει και εκτός εκκλησίας, δεν έχουν χώρο οι ίδιοι στην εκκλησία», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

«Δικό του θέμα τι θα αποφασίσει ο καθένας, αλλά δεν έχει δικαίωμα να εκμεταλλεύεται το ράσο που φοράει για να παρασύρει κόσμο. Ο ίδιος ο Χριστός το λέει ξεκάθαρα, αφού υποτίθεται είμαστε φορείς του λογού του Θεού, του Χριστού προς τους πιστούς. Μια απλή φράση είπε ο Χριστός: ‘Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν’, Όποιος θέλει. Δεν μπορώ να σου επιβάλω, μπορεί να υπάρχουν σε διάλογο απόψεις διαφορετικές, σκέψεις διαφορετικές, όμως οι αποφάσεις μετράνε. Τα όργανα της Συνόδου στο Αγιον Ορος… Είναι πολλές εδώ οι απόψεις, υπάρχουν, αλλά μια είναι η απόφαση, κι αυτή τη μία απόφαση οφείλουμε να την ακολουθούμε», ξεκαθάρισε ο καθηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, κατά κόσμον Αναστάσιος Γαζέτας.

Ερωτηθείς για την περίπτωση του μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, ο οποίος, αν και αρνείτο αρχικά να νοσηλευθεί –με συγγενείς του να έχουν έντονη αντιπαράθεση με τους γιατρούς για το θέμα της διασωλήνωσής του– τελικά μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στον «Ευαγγελισμό», ο ηγούμενος Βαρθολομαίος είπε ότι «είναι λυπηρό, και δεν είναι μόνο ο μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας, είναι κι άλλοι και ιερείς και αρχιερείς, είτε στο νοσοκομείο κ.λπ.».

«Είναι λυπηρό», σχολίασε, «ότι έχουν παρασυρθεί από την ιδεολογία και έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα, και όταν υπερβείς τα εσκαμμένα, έχεις βγει από τον χώρο όπου κινείσαι και οφείλεις να κινείσαι».

Οσον αφορά το Αγιον Ορος, υπογράμμισε ότι ο αριθμός των προσκυνητών είναι ελεγχόμενος με rapid test, πιστοποιητικά νόσησης ή εμβολιασμού, αλλά δεν παύει να υπάρχει μια ανησυχία.

«Eπρεπε», παραδέχθηκε, «να είχαν πάει για εμβολιασμό ήδη οι μοναχοί. Πέραν της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών, η κοινή λογική λέει ότι ήδη έπρεπε να είχαν πάει».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...